Ha nem tüntetsz, gyalogolj !

deakPár hónappal ezelőtt már egyszer felvetettem az arányosság kérdését. Ma ismét ezt teszem. Szeretném leszögezni, hogy senki jogát sem szeretném korlátozni. A társadalom minden csoportjának jogában áll kifejezni véleményét, vagy megmutatni másoknak életstílusát, hagyományait, kultúráját.  Ezek a dolgok mind a demokrácia részei, de a demokrácia mindenki jogait egyenlően garantálja. Ma sajnos ismét azt tapasztalom, hogy egy kis csoport joga felülírja a többség  jogát. A mai napon zajlik a Budapest Pride.  Ez a rendezvény több nyugati országban nagyon népszerű utcabál szerű rendezvény. Európa keleti felén viszont inkább botrányoktól zajos. Természetesen ehhez is mint mindenhez fel kell nőni és el kell sajátítani bizonyos viselkedésformát.  Míg nyugaton ez a rendezvény a büszkeség a felvállalás ünnepe, addig Budapesten -véleményem szerint- inkább egy maréknyi magamutogató csoport botránykeltése. Miért mondom ezt? Körülnéztem és azt tapasztaltam, hogy a legaktívabb jogvédő ismerősöm sem vesz részt ezen a rendezvényen, mert az ott felvonulókkal nem szeretne közösséget vállalni. Teszi ezt annak ellenére, hogy a Sziget fesztiválon rendszeresen kint van és beszélget, tanácsot ad a téma iránt érdeklődőknek.
Megnéztem a lezárásokat feltüntető tájékoztató térképet, amelyből nekem az látszik, hogy szinte a teljes belváros csak gyalog járható, de az Andrássy út még gyalogosan sem keresztezhető. A Kisföldalatti jóformán  csak a két végállomásán áll meg. Lényegében minden trolibusz terelve vagy szakaszosan  közlekedik. A 4-6 villamost pótló buszok is inkább csak kanyarognak az utcákon, de lényegi segítséget nem nyújtanak az utasoknak. Aki teheti a 4-6 villamosok kieső szakaszát inkább metróval kerülje. Ajánlatom M3 Corvin negyed – M3 Nyugati pályaudvar. Ez a leggyorsabb!   A Blaha Lujza tértől  M2 BlahaLujza tér- M3 Deák Ferenc tér -M3 Nyugati Pályaudvar.   A 7-es buszcsaládról Buda felől érkezve ajánlott a villamos helyett szintén a metrót választani  M3 Ferenciek tere – M3 Nyugati pu.
Fontos információ, hogy a rendezvény útvonalát gyalogosan sem lehet keresztezni, tehát tényleg csak a metrót érdemes használni. A rendőrség az Andrássy út gyalogos keresztezését a vonulók megérkezéséig a Jókai utcánál (Jókai tér-Liszt Ferenc tér)  biztosítja.
A rendezvény által  érintett tömegközlekedési viszonylatok a következők:  M3 (Arany János utca), M1, 4V, 6V, 9,16,105,115, 20E ,30, 30A, 230,75, 76,78,70,73,
A korlátozásokkal kapcsolatban bővebb információkat itt találhattok BKK

Mint a felsorolásból vagy a BKK térképén is látszik a rendezvény szinte teljesen megbénítja a belváros közlekedését. Ez arányos? Véleményem szerint a rendezvényen résztvevők száma nem haladja majd meg az ezer főt, feltehetően főként külföldi “vendégfelvonulók” lesznek kint. A rendezvény biztosítása több ezer ember munkáját veszi majd igénybe és  több százezer ember életét nehezíti meg. Mint fent is leírtam ,én nem szeretném megkérdőjelezni a felvonulók jogát, de biztosan ezen a helyszínen kell vonulni?  Most nem merült fel a közlekedés aránytalan korlátozása?  A többség szabad mozgásához való jogának korlátozása szintén nem fordult meg senkinek a fejében ??  Biztosan lehetett volna ennél megfelelőbb helyet találni!

Kép: Xpatioop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .