Ha a butaság virágozna..

makEgy panaszos levél landolt a postaládámban egy budaörsi úrtól, Istvántól. A története elolvasása után egy régi  sorozat egyik jelenete jutott az eszembe amelyben a sebész csak ennyit mond a nővérnek:  Ha a butaság virágozna ön  lenne a legszebben virágzó bokor !  Én gyakorlott és tapasztalt utazó vagyok a városban és mindig azt mondom, hogy  nehezen lehet nekem  újat mutatni, mert mindenre fel vagyok készülve. Láss csodát, mindig sikerül valamivel meglepetést szerezni. Én megértem, hogy a dolgozók kiválasztásánál a felkínálható jövedelem erősen korlátozza a megfelelő minőségi kiválasztás lehetőségét és azt is, hogy az elvárt érettségi bizonyítvány sem biztosítéka a munka elvégzéséhez nélkülözhetetlen intelligenciának és az alapvető ismeretek meglétének, de megfelelő képzéssel és szigorú ellenőrzéssel  ezek korrigálhatók lennének.  Minden BKK (vagy alvállalkozó aki a BKK nevében jár el)  dolgozónak tisztában kell lennie azzal, hogy mit jelent egy hatósági igazolvány és, hogy semmi köze ahhoz, hogy ki milyen okból kapta meg azt!  A hatósági igazolvány igazolja, hogy tulajdonosa jogosult ingyenesen utazni és a szolgáltató szempontjából ez elégséges kell, hogy legyen.  A BKK dolgozóinak feladata az utazási jogosultság meglétének ellenőrzése és nem az utasok zaklatása, inzultálása vagy épp megszégyenítése!  Sajnos a panaszos elmondása alapján, a Magyar Államkincstár hatósági igazolványával rendelkezett és a járművezető is ismerte, mégis megalázó helyzetbe került.

2013 IX. 01. délután 16 óra után néhány perccel a Móricz Zsigmond körtéren a 240-es busz nem a megállóban állt, hanem néhány méterrel hátrébb.(sajnos a járat rendszámát nem tudom) A buszvezető ott állt a busz mellett, mivel látásból ismernek, szerintem tudják, hogy van utazásim. Megkérdeztem a vezetőt, hogy felszállhatok-e? Persze! – jött a válasz:) A buszon volt még kettő biztonsági őr? vagy ellenőr ? egy férfi és egy nő. Amikor meglátták, hogy felszállok, a férfi azt mondta, hogy várjam meg míg a busz beáll a megállóba, mire a sofőr felszólt valami ilyesmit: Hagyjátok hadd üljön le! Megköszöntem Neki De ekkor értem a szőkeség mellé, aki meg kérdezte: Magának mi a betegsége? Wilson kórom van. feleltem kérdésére. Hogy micsoda ? kérdezte elkerekedett szemekkel. W I L S O N  K Ó R Tagoltam neki. Fertőző?! Jött a következő kérdés. Nem fertőző. Válaszoltam. és leültem. A Károly Király utcánál szálltam le, de a szőkeség még utánam szólt, hogy legközelebb legyen nálam orvosi papír, hogy nem vagyok fertőző ! Átsétáltam a túloldali buszmegállóba, gondoltam megmutatom neki a M.Á.K. -os igazolványt, hátha azt hiányolta:) Pár perc múlva jött is visszafele ugyanaz a busz. Felszállás közben megüti a fülemet a szőkeség hangja: Nem szívesen engedem fel! Mivel egyedüli felszálló voltam rögtön tudtam, rám gondol! Elé álltam, az orra alá dugtam a M.Á.K- os igazolványt. Erre tetszett gondolni ? Rá se nézett, úgy mondta, (miközben ujjaival a levegőbe rajzolt egy A/4-es papírt) NEM! ORVOSI PAPÍR LEGYEN MAGÁNÁL, HOGY NEM FERTŐZŐ! Miért kellene ilyenek nálam lenni? kérdeztem vissza. ahhoz önnek semmi köze sincs és nem fogok ilyen igazolást beszerezni, mivel nem vagyok fertőző!!!! Itt leszálltam a buszról. Pedig maradt még bennem pár kérdés: Pl a hölgy neve? Kapott-e elméleti felkészítést, vagy csak egy láthatósági mellényt meg egy karszalagot? mindenkitől kér igazolást ? Milyen jogon? stb stb… Na és a megjegyzése, szerencséje, hogy olyan volt számomra mint a jégcsákány Egyik fülemen be a másikon ki 😀 Szerintem mindenki döntse el ízlése szerint, hogy ez mi volt !

Én a fenti történetből az alábbiakra  tudok  következtetni.  A jármű vezetője ismerte a panaszosunkat. Tisztában volt azzal, hogy egészségkárosodás miatt jogosult az ingyenes utazásra. A Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolvánnyal rendelkezett. A buszon tartózkodó két személy a ruházatuk leírása alapján beléptetést végző biztonsági dolgozók lehettek. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a 240-es viszonylat 2013. augusztus 31.-től elsőajtós, tehát a “sárgamellényesek”  feladata a hátsó ajtóknál felszállni szándékozók, udvarias tájékoztatása és az első ajtóhoz történő irányítása. A 240-es busz 16 és 17 óra között a menetrend szerint 6-7 percenként indul, tehát maximum 3 autóbusz jöhet szóba. Szőke hölgy mint biztonsági ember elég ritka a járműveken,tehát  véleményem szerint egyszerűen beazonosítható az a szőke biztonsági őr hölgy aki szeptember 1.-én 16 és 16:30 között teljesített szolgálatot az egyik  Móricz Zsigmond körtérről induló 240-es autóbuszon.

Wilson-kór ritka veleszületett rendellenesség.  A Wilson-kórban szenvedőknél nagy mennyiségű réz rakódik le elsősorban a máj, az agy és a vese szöveteiben, súlyosan károsítva ezzel azok működését. A betegséget a cöruloplazmin hiánya okozza.  Felnőttkorban a neurológiai tünetek – beszédzavarok, végtagremegés, nyelési és mozgászavarok, stb. – lesznek hangsúlyosabbak.

István panaszát továbbítottam az érintetthez és várom a választ a panaszos kérdéseire.

Forrás: IHO, Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .