Gondod lehet a BKK bérletedel

Kevesen szokták böngészni a BKK üzletszabályzatát és a BKK sem tesz meg semmit annak érdekében, hogy a változásokra felhívja az utasai figyelmét. Legyünk jóhiszeműek és ne feltételezzük, hogy az utasok szándékos megsarcolása lenne a cél, egyszerűen csak feledékenyek a BKK munkatársai. A felfüggesztett, tehát nem közlekedő 100E viszonylatra is bizonyára csak feledékenységből értékesítettek 14 ezer darab jegyet 15 millió forint értékben. A feledékenységből csak a Közlekedő Tömeg feljelentése kapcsán sikerült felébredniük és gyorsan cselekedni. Böngészés során ugyan az általános bérletigazolványra rákeresve bejön egy leírás a BKK oldalán amelyben leírják, hogy a bérletigazolvány kiadása megszűnt és a meglévők érvényességét is egyoldalúan korlátozzák 2021 március 31-ig, de az érintettek, véleményem szerint erről nem tudnak.

Az utasok jelentős része azt sem tudja, hogy a BKK bérletigazolványa 10 évig volt érvényes, de biztos vagyok benne, hogy az érvényességi idő korlátozásáról szinte senki sem értesült. Sajnos abban is biztos vagyok, hogy a BKK ellenőrei alig várják 2021 március 31-ét, hogy pótdíjazhassák az egyébként bérlettel rendelkező utasokat.

Miért okoz ekkora gondot a BKK nem megfelelő tájékoztatása? A fővárosban dolgozók jelentős része számára a munkáltató biztosítja a munkába járáshoz szükséges BKK bérletet.  Mint sokan mások én is éves BKK bérletet kapok. Ennek feltétele, hogy  ezév novemberéig leadjam a BKK bérletigazolványom számát.  Mivel az érvényét veszíti a jövő év márciusában, így a BKK ha jóhiszemű, nem ad el éves bérletet azoknak akik BKK bérletigazolvánnyal rendelkeznek.  A BKK javaslata a  személyazonosító igazolvány használata, amely komoly adatvédelmi kérdéseket is felvet, melyet a BKK nem szabályozott, de ennél nagyobb gond esetemben, hogy a személyim is évközben jár le, tehát arra sem tudok  éves bérletet váltani! 

Adatvédelem : A jogszabály ( 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) egyértelműen fogalmaz. Kizárólag a cél eléréséhez szükséges minimális adat kezelhető. Esetünkben ez a BKK bérletigazolványon szerelő fénykép, igazolványszám és érvényességi idő, de véleményem szerint ez utóbbi  elhagyható. 

“4. § (1) * Személyes adat kizárólag egyértelműen meghatározott, jogszerű célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok gyűjtésének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie.

(2) Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.”

A BKK 2020 március 31-ig jogszerűen ajánlotta fel a személyazonosító igazolvány használatát, az általános bérletigazolvány helyett , mivel az utas dönthetett, hogy a jogszabálynak megfelelő elengedhetetlen személyes adatait osztja meg ( fénykép, igazolványszám) a BKK-val, a BKK elelnőreivel, a BKV, VT-Arriva és a VOLÁNBUSZ járművezetőivel, vagy azoknak az összes a személyazonosító igazolványán szereplő adatát önként átadja. Ez utóbbi esetben az esetleges visszaélések lehetőségének tudatában, megtéve ezt! Sem a BKK ellenőreinek, sem a járművezetőknek, a beléptetőszemélyzetnek nincs adatkezelési jogosultsága.  Kizárólag a BKK mint szolgáltató rendelkezik ilyennel, de  csak a meghatározott célok elérésének érdekében.  

2020 március 31. után azonban megszűnt az önkéntesség, vagyis személyes adat kizárólag a törvényben meghatározott  elengedhetetlen mértékig használható.  

Mi az elengedhetetlen mérték? 
A BKK bérlet esetében az adatkezelésnek kizárólag egy oka van. Ez a bérletszelvény átruházhatatlanságának biztosítása. Erre a célra tökéletesen elegendő egy fénykép és egy ehhez tartozó szám például a bérletigazolvány vagy személyazonosító igazolvány száma. 

Sajnos én úgy látom, hogy a BKK nem nyitott az adatkezelési szabályok maradéktalan betartására. Elég ha körülnézünk a környező országokban ahol az ingyenes utazást sem személyazonosító igazolvánnyal kell igazolni, sőt nem is lehet, hanem a szolgáltató ügyfélszolgálatán beszerezhető egyedi igazolvánnyal amin csak a cél megvalósításához szükséges minimális személyes adat szerpel.  A BKK esetében sem járna jelentős többletköltséggel ha a jogosultaknak, például a 65 éven felülieknek kiállítana egy fényképes igazolványt a jelenlegi bérletigazolvány mintájára. 

Ne menjünk külföldre. Elég megnézni a MÁV helyes  gyakorlatát. A MÁV e-mobilbérlete, tökéletesen megfelel az adatkezelési szabályoknak.  A MÁV jegyvizsgálói kizárólag a bérlet jogszerű használatának ellenőrzésére szükséges  adatokat ismeri meg!  Miért is kéne tudnia a jegyvizsgálónak, hogy engem hogy hívnak, mikor és hol születtem, vagy hány éves vagyok ?   Ezek olyan személyes adatok, amelyekre nincs szükség a jogszerű bérlethasználat ellenőrzéséhez.  
Nézzük meg  a MÁV képét. A bérlet elektronikusan ellenőrizhető.  Ezen túl  lehetőség van az érvényesség vizuális megállapítására és a bérlet tulajdonosa is egyértelműen azonosítható!  Ez a jó és a 21. század adatvédelmi irányelveit követő megoldás! 

Úgy tapasztalom, hogy a MÁV egyre nyitottabb az utaskényelmi megoldások felé.  Egyre fontosabbak az utasok kényelmét és a felszállás gyorsaságát biztosító megoldások megvalósítása .  Erre jó példa a képen látható MÁV mobilbérlet , vagy az egyre bővülő nemzetközi mobiljegy váltási lehetőség. 

Összegezve a  BKK mint szolgáltató kezelhet személyes többlet adatokat, amennyiben ezért cserébe az utas kap valami többeletszolgáltatást és az adatszolgáltatás önkéntes, valamint a személyes többlet adatok kezelésének megtagadása nem jár a szolgáltatásból történő kizárással.   Vagyis az utas választhatná az elektronikus BKK bérlet személyhez kötését, adatai átadásával és a BKK ezért cserébe biztosítja az elveszett e-bérletszelvény azonnali pótlását.  Pilanatnyilag erre a “MOBILBÉRLET ” esetében lenne csak  lehetőség.

A papír alapú bérletszelvény esetében erre lehetőség nincs, tehát nem indokolt az összes a személyazonosító igazolványban található adat BKK általi kezelése. A legnagyobb gond, hogy a BKK úgy tesz, mintha az ellnőreinek, a szolgáltatók járművezetőinek, vagy a beléptetőszemélyzetnek is lenne adatkezelési jogosultsága. A járműveztők nem ismerhetik meg a felszálló utasaik nevét , születési helyét és idejét. Arról nem is beszélve, hogy ezeket az adatokat  más utasok is kis szemfülességgel megszerezhetik.

A fent laírtak alapján a BKK egy biztonságos szerveren tárolhatja a Mobilbérlethez tartozó személy adatait, de azok nem jelenhetnek meg a mobilalkalmazásban és azokhoz nem férhet hozzá sem a járművezető sem a BKK ellenőre.  A jegyellenőrzés kizárólag elektronikusan történhet és az ellenőr nem férhet hozzá az utas adataihoz , ez kizárólag a nála lévő eszköz és a központi szerver közötti automatizált folyamat eredménye lehet.

 

 

Leegyszerűsítve a gond ez :  A BKK az utasait arra kötelezi, hogy személyazonosító igazolványát felmutassa, átadja olyan személyeknek akiknek erre törvényi felhatalmazásuk nincs , mint a járművezetők, beléptetőemberek, ellenőrök.

A beléptetőszemélyzet illetve az elsőajtós járatok járművezetőinek feladata kizárólag az utazási jogosultság ellenőrzése ellenőrzése és nem az utsok “igazoltatása”, amit csak hatósági jogosultsággal rendelkező személy végezhet -ne!

Javaslatom a BKK felé:  

 1. Megtartani a papír alapú BKK általános bérletigazolványt mindaddig, amíg nem valósul meg az e-jegyrendszer.
 2.  A mobilbérlet esetében a MÁV alkalmazáshoz hasonlóan beilleszteni a fényképet a mobilalkalmazásba és  kivezetni a bérletigazolványt. Ne kelljen egy mobiltelefont és egy igazolványt felmutatni az ellenőrnek.

10 hozzászólás érkezett ehhez : “Gondod lehet a BKK bérletedel

 1. Nekem a fényképpel is gondom van. Ha nem kedvezményes bérletet veszek, hanem teljes árút, tehát semmilyen kedvezményt nem kell igazolnom, akkor mi a fenének a fénykép? Megvettem, kifizettem, kész. Ott van nálam papír vagy elektronikus formátumban, és ennyi. Ha kölcsönadom a szomszédnak – kit érdekel? Megvettem, kifizettem, kinek mi köze hozzá, hogy épp ki használja?

  1. PDA_FAN– Szerinted a bérletesek hány százaléka tudná megosztani a kedvezményes bérletét és ezzel “anyagi kárt okozni ” A BKK-nak? Szerintem ez a kár elenyésző lehet még egy háztartáson belül is. AZ emberek általában azonos időpontokban mennek dolgozni , iskolába. Szerintem kizárt , hogy egy férj és az ő felesége rendszeresen tudjanak Budapesten egy bérletttel utazni !!! Aki elmegy a bérlettel , annak azt vissza kéne juttatnia a másiknak, hogy az is utazhasson vele.. Ez nem élestszerű Budapesten.

   Az átruházhatóság kizárása szabályozás kérdése, semmi több. Az átruházhatóság kizárásához azonban elég egy fénykép. 2020-at írunk. Én nem értem, hogy az éves bérletet miért nem tudja a BKK 1 db műanyag kártya formájában kiadni… Egy plasztik lap rajta egy fénykép, az érvényesség ideje , pár biztonsági elem. Tartós és egyszerű megoldás lehetne.

   Pillanatnyilag a valódi problémát a bérletigazolvány kiadásának megszüntetése és a már kiadottak érvényességének korlátozása okozza.

   A BKK értékesít arckép nélküli bérletet amely bemutatóra szól és átruházható.. Ára : 189.000 forint.

  2. PDA_FAN – van még valami ami véleményem szerint teljesen szembe megy a jog alapjaival. Ez a BKK üzletszabályzatának azon része, hogy a jegyet, bérletet át kell adni az ellenőrnek.

   Kezdjük az alapoknál. Az ellenőr mindig az ellenérdekelt fél. Ebből eredendően, soha nem szabad megbízni az ellenőrben, hiszen ő nem a mi (utas), hanem a szolgáltató (BKK) érdekében jár el.

   Mi a jegy, bérlet? A jegy vagy a bérlet egy olyan magánokirat egyetlen és eredeti példánya amellyel az utas igazolni tudja, hogy fizette egy szolgáltatásért. Leegyszerűsítve, vett valamit.

   Kíváncsi lennék, hogy hány BKK dolgozó adná át nekem az egyetlen olyan magánokiratot, amely bizonyítaná, hogy én tartozom neki, vagy hogy ő kifizette annak alakásnak az ellenértékét amit tölem megvásárolt.

   A BKK ellenőrének átadni a bérletszelvényt egyenlő azzal, hogy bliccelővé válsz, hiszen az egyetlen bizonyítékát, annak, hogy te jogosult vagy utazni átadtad annak a személynek akit azért fizetnek, hogy rádbizonyítsa, hogy te bliccelsz.

   A RIGO esetében is felvetettem a kérdést, hogy jogszerű-e hogy a BKK értékesíti a jegyet, bérletet, A BKK ellenőriz és a BKK bírálja el az ezzel kapcsolatos panaszokat is.. Nem lehet egy kézben ez a három terület, mert biztosan érdeksérelemmel jár!

 2. Nem is tudom, mikor volt utoljára bérletszelvényem?
  Évekig csak autóval közlekedtem, csak kívülről néztem kíváncsian az új buszokat, villamosokat. Egy tízes gyűjtő elég volt hónapokig, ha néha metróztam.

  Amikor újra vettem havi bérletet, akkor elég volt csak a személyi igazolvány hozzá, de érdekes módon még senki sem kérte.
  Eddig nem volt gond a bérleteMMel.

  1. Winter is comming– A nem kérte senki, nem jelent semmit. ABKK üzletszabálytra szerint a bérletszelvény csak az igazolvánnyal együtt jogosít utazásra.
   Itt kezdődnek az adatvédelmi problémék.

 3. A lejáró bérletigazolványokhoz még egy adalék.
  Ma vásárláskor az értékesítő hölgy tájékoztatott, hogy március 31-től nem érvényes a bérletigazolvány. Ezzel nem is lenne baj, de azt is elmondta, hogy mivel a férjemnek tartózkodási engedélye van, ami három darab 0-al kezdődik, igaz hogy fényképes, lejárati dátuma stb van, ezzel igazolja magát mindenhol, bank , kormányhivatal, sőt még ügyfélkaput is erre az okiratra nyitottak neki, a BKV rendszere nem tudja kezelni a sorszámot .
  Nem tudtam sírjak vagy nevessek. Kérdem mi a megoldás, erre a hölgy semmi baj majd az útlevélszámmal vásároljuk. Kérdeztem Tőle, akkor az útlevele állandóan legyen vele? Ez egyáltalán nem életszerű. Ezzel a húzással nem csak a férjemnek de igen sok tartózkodási engedéllyel rendelkező nem magyar állampolgárnak, akik itt dolgoznak vagy tanulnak kellemetlenséget okoznak. Úgy látom a BKK nem előre de visszafele halad. Nem gondolnám, hogy jelentős költség lenne a tartózkodási engedélyek / igazolványok sorszámának kezelésének fejlesztése

  1. Anna – sajnos tudom, hogy a BKK rendszere levágja a nullákat. Már tavaly írásban kértünk a BKK-tól álláspontot a levágott nullák ügyében.

   Abban az állt, hogy ez nem okozhat gondot a jegyellenőrzéskor.
   A nullákkal kezdődő bérletigazolványok számát is elnyeli a BKK rendszere.

  2. Közben eszembe jutott még egy megoldás. A férjének bizonyára van állampolgársága szerinti személyazonosító igazolványa. Az összes szabály EGT okmányaira vonatkozik. Tehát amennyiben férje EU tagállam állampolgára, úgy nem látom akadályát, annak, hogy saját EU személyazonosító igazolványát használja a bérletéhez.
   Kérem érdeklődjön a BKK-nál.
   Egy EU-s személyi kisebb mint egy útlevél.
   Viszont feltételezem, ha a férjének tartózkodási engedélyre van szüksége, akkor nem EU tagállam állampolgára.

 4. A mai nap Bp.Keleti ügyfélszolgálat csak Szig., útlevél, vezetői engedély számot lett volna hajlandó havi bérletet kiadni!Az ügyfélszolgálat melletti automaták, simán elfogadták a 10 évig érvényes bérletigazolvány számát!(aktív rubrika)!
  Vagyis hogy is van ez?A múlt héten a négyes metró ellenőrt kérdeztem,mondta,továbbra is jó a bérlet igazolvány!Mi ez a osszevisszaság?

  1. Nagy János – több hatóság is vizsgálódik a kérdésben.

   A BKK tagadja az adatkezelés tényét. Véleményük szerint nem tárolják az igazolványok számát.

   A testkamerák miatt is vizsgálat folyik, mivel azok rögzítik az igazolvány képét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .