FUTÁR és a BKK

zugloSzámomra már kellemetlen, hogy  lassan egy évvel a FUTÁR  kijelzők telepítése után, még mindig téma az aminek már a hétköznapjaink részének kéne lennie, de sajnos távolról sem az. Hogy ennek mi az oka? Bevallom már nem is igazán érdekel és ezzel a véleményemmel talán nem is vagyok egyedül! Mint a Hír 24 video összefoglalója is bizonyítja az utasok jelentős része nem figyel ezekre a -több helyen- takarásba elhelyezett kijelzőkre. A BKK tegnap közleményt adott ki, mert úgy érezte, a HÍR 24 összefoglalója azt a látszatot kelti, hogy a FUTÁR-ral problémák vannak.  Nézzük mit mondanak a Hír 24 által megszólaltatott járókelők, utasok.

Most lássuk mit mond erről a BKK:

“Számos módon tájékoztattuk és tájékoztatjuk az utasokat, hogy jelenleg az új forgalomirányítási rendszer tesztidőszaka zajlik, és ezt a kijelzőkön is olvashatják. Ezért képtelen elvárás, hogy az új rendszer már az átadást megelőzően tökéletesen működjön. A teszt célja éppen az, hogy végül egy jól működő rendszer álljon rendelkezésre. Ehhez azonban elkerülhetetlen, hogy a már bekapcsolt, de még nem tökéletesen működő kijelzőket is lássák utasaink.” (BKK)

Természetes, hogy egy új rendszert tesztelni kell, de ez a tesztidőszak a BKK szóhasználatát idézve képtelenül hosszú ! Nincs a világon olyan szolgáltató amely megengedhetné magának, hogy egy utastájékoztató rendszert 10 hónapon keresztül úgy üzemeltessen (teszteljen), hogy azzal hibás, téves információkat megjelenítve félretájékoztassa az utasokat. Miért gond a hibás, téves információk megjelenítése? A válasz nagyon egyszerű. Az ember folyamatosan tanul. Amennyiben 2-3 alkalommal azzal szembesül, hogy a FUTÁR kijelzőn látható adatok nem tükrözik a valós indulási időpontokat, többé nem is fogja az azon megjelenő információkat  megnézni, vagy azokat figyelembe venni! A FUTÁR kijelzők elveszítik legfőbb funkciójukat a pontos és főként HITELES tájékoztatást!

“Bár a projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések, amelyekkel utasaink is találkoznak, de ez csak a rendszer kisebbik része, a nagyobbik viszont a forgalomirányítás fejlesztése. A diszpécserek már most a műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni járművek közlekedését, vagy sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar idején. A kijelzők, ahol bekapcsoltuk, többnyire megbízhatóan működnek, de azok jelenlegi működése még nem végleges.” (BKK)

Sajnos az én tapasztalataim alapján a  BKK által a rendszer nagyobb és fontosabb részét képező forgalomirányítási háttér rendszer  működése sem tökéletes. Korábban már írtam arról, hogy amikor 9-es busz kiállt a forgalomból (műszaki hiba vagy baleset), az utasokat senki nem tájékoztatta.   Erről itt olvashatsz bővebben.

Egy jól működő közlekedés irányító rendszerben a FUTÁR egy gombnyomásra tájékoztatná az utasokat a következőkről:

  • A forgalomból történő kiállás oka
  • A továbbutazás lehetősége – tarifainformációk
  • A következő – esetünkben 9-es busz – érkezésének időpontja.

Aki emlékszik, az tudja, hogy a BKK saját facebookjáról azért tiltott ki, mert a metró leállása során megkérdeztem, hogy a járműveken (pl. 7-es buszcsalád) miért nem tájékoztatják az utasokat arról, hogy a metró nem közlekedik!  Ez egy egyszerű a FUTÁR-on egy mozdulattal kiküldhető üzent, amely jelentős segítség lett volna az utasok számára, mert a metrópótló helyett más, alternatív útvonalat választva hamarabb célba értek volna.  A legtöbb budapestinek vannak alternatív hazajutási útvonalai!

“A 2014 tavaszára megvalósuló projekt összköltsége 6,7 milliárd forint, melynek jelentős része a forgalomirányítás fejlesztéséhez volt szükséges, nem a kijelzők felszereléséhez. A fejlesztéshez a BKK és a BKV mintegy 4 milliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből és az Európai Unió fejlesztési forrásaiból, amelyet már teljes egészében sikeresen lehívtunk. Az említett uniós támogatást nem lehetett más fejlesztésre felhasználni, tehát értelmetlen azt mérlegelni, hogy mire lehetett volna még elkölteni ezt a pénzt. Ráadásul az uniós támogatást figyelembe véve a magyar adófizetőknek 2,7 milliárd forintjukba került ez a több millió ember fővárosi közlekedését segítő rendszer, amellyel véleményünk szerint egy nagyon hasznos, az évtized egyik legjelentősebb tömegközlekedési fejlesztése valósul meg.” (BKK)

Teljesen igaza van a BKK-nak abban, hogy ezt az összeget, csak erre a célra lehetett felhasználni. Én a felhasználás módját és a megvalósítás mikéntjét tartom elhibázottnak.  A FUTÁR projekt keretében több megállói kijelző alul méretezett! A 7-es busz család megállójában egy 4 soros kijelzőt egy óvódás sem helyezne el. Ez véleményem szerint még távolról sem mutat szakmailag megalapozott döntésre, mint ahogy az sem, hogy az 1-es és a 3-as villamos vonalára úgy telepítettek majd bontottak le FUTÁR kijelzőket, hogy azok egy napig sem üzemeltek és azok oszlopaira az említett két vonal felújítása után soha többé nem is lesz szükség.


Térjünk vissza a Hír24 videójához. Az egyik utas elpanaszolja azt amit én és még sokan zavarónak és meggondolatlannak tartanak és sajnos rendszeresen szembesülnek vele. Ez a menetrend betartása érdekében történő várakozás. Hangsúlyozom, a szándék jó és méltányolandó, de itt is mint a BKK-nál sok jó dolog, a megvalósítás szakaszában csúszik félre.  A videón említett gyors hetes, gyakran közlekedő és GYORS járat. Három percet várakoztatni egy ilyen viszonylat járművét, teljesen logikátlan !  Az utasok azért választják a gyors járatot, mert sietnek!  Őszintén, ki nézte meg legalább egyszer a 7-es megállójában, hogy mikor jön a következő? Szerintem senki ! Itt teljesen értelmetlen egy betarthatatlan menetrendet betartandó feleslegesen várakoztatni az utasokat!

Természetesen más a helyzet a ritkán, 20-30 percenként induló járművek esetében, ahol fontos az indulási időpontok betartása, de ezeken a viszonylatokon nem is jellemző a várakozás.

Van még egy apróság ami számomra érthetetlen a megállói FUTÁR kijelzők beüzemelési sorrendjének kapcsán.  Miért nem működnek még mindig a végállomási kijelzők?  Ezek speciális helyzetű FUTÁR táblák, hiszen ezeken csak és kizárólag menetrendi adatokat kell feltüntetni, mert csak az erről a végállomásról induló járművek indulási adatait hivatottak megjeleníteni, amelyek teljesen függetlenek a forgalmi helyzettől.

Még egy kérdés a BKK-hoz a tökéletesen működő háttérrendszer kapcsán. Miért tájékoztatja (félre) a FUTÁR a 3-62V villamospótló utasait esténként?  Az Élessaroknál éjjel 23 órakor is ajánlja a temetők megközelítésére a 37-es villamost..  Hány órakor zárnak a temetők??

Forrás: BKK, HÍR24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .