Fizessenek a fővárosi kerékpárosok

Sokadszor és sok helyen tapasztalom, hogy a kerékpároslobbi erősödése mellett az emberek többsége nem ért egyet az általuk felvázolt elképzelésekkel. A helyzet a fővárosban ennél jelentősen rosszabb, hiszen sokkal gyakoribbak a konfliktusok.  Már bevezetésként fontos leszögeznem, hogy az autóforgalmat, főként az átmenőt nem a belvároson keresztül kell lebonyolítani.  A fővárosi dugódíjat is támogatom, ha az a közösségi közlekedés fejlesztésével jár együtt. Van még egy leszögezendő tény. Az ember két lábon járó élőlény. Az embernél a helyváltoztatás biológiából eredő módszere a járás! Ezen kívül minden más közlekedési mód csak a kényelmünket szolgálja. Itt természetesen kivételt képeznek a mozgásokban korlátozottak közlekedési eszközei.
Nézzük, mire van szükség egy nagyvárosi közlekedéshez. Elsősorban infrastruktúrára. Itt főként magát az úttestet , a jelzőtáblákat és a forgalomirányító lámpákat ismeri mindenki. Ezek  kiépítése hatalmas költségekbe kerül, amihez még hozzájön az üzemeltetés ára,  valamint a rendszeres karbantartás díja. Ez hatalmas összeg.  Nézzük meg ki mivel járul hozzá saját kényelmének fokozására használt közlekedési mód üzemeltetéséhez illetve infrastruktúrájának fenntartásához.

Gyalogos-  Mint fent már leszögeztük ez az ember természetes helyváltoztatási módja.  A járdaépítés az adónkból valósul meg, pontosan úgy mint a közvilágítás.
Közösségi közlekedés- A gyalogosok nagyobb távra történő leghatékonyabb szállítási módja.  A járművek beszerzését az adónkból biztosítják, míg a szolgáltatás költségeihez az utasok hozzájárulnak. 
Budapest közlekedése lényegében megbénulna, ha a közösségi közlekedés leállna.
Saját gépjárművel történő közlekedés– ez a közlekedés egy emelt szintű kényelemmel rendelkező formája. A járművet , az üzemeltetés és üzemben tartás költségeit a gépjármű üzembentartója fizeti. A szükséges infrastruktúra megteremtéséhez különadó, jövedéki adó, úthasználati díj fizetésével is hozzájárul. Ezen túl a parkolásért külön is fizet. Az esetleges baleseteknél a kár megtérítésének érdekében beazonosítható és felelősség biztosítással is rendelkezik.
Kerékpáros – nem fizet semmiért, járműve beszerzési árán kívül. Részben a gyalogosoktól, részben  az autósoktól elvett infrastruktúrát használja.

Egyenlőség. A közlekedés felsorolt résztvevői közül a kerékpároson kívül  a többi résztvevő hozzájárul az általa használt infrastruktúra létrehozásához és üzemeltetéséhez. Ez így demokratikus? Nem sérül az egyenlőség elve?

Hogy tehető egyenlővé a kerékpározás a többi közlekedési móddal. Természetesen az azonos teherviselés és azonos feltételek mellett. Nézzük mi  az ami ma hiányzik.

Azonosíthatóság – a kerékpáros gyors mozgású a városi szmog miatt arcát gyakran eltakarja porszűrővel, fejét sapkával védi a naptól, hidegtől. Ezek miatt egy baleset vagy károkozás miatt gyorsan eltűnve a helyszínről , sok esetben nem azonosítható még a térfigyelő kamerák felvételei alapján sem. Így nem biztosítható a kártérítési köztelezettségét érvényesítése és a közlekedési szabályok megsértése esetén a bírságolás sem.  
A gyalogos és az autós esetében megoldott a helyszíni (vagy utólagos) bírságolás, míg a kerékpáros esetében nem. 
Az infrastruktúra fenntartásának költségei –  a kerékpáros általában más közlekedő részére létrehozott infrastruktúrát használ ( közút, járda). Ezek fenntartási költségeihez nem járul hozzá, azt ingyenesen használja. Itt megoldható lenne Budapest esetében a mindenkori BKK bérlettel azonos összegű kerékpárdíj bevezetése.
A KRESZ megfelelő ismerete – a közlekedési szabályok hiányos ismeretének hiánya kiküszöbölhető lehetne, ha a nagyvárosokban kizárólag érvényes vezetői engedély birtokában lehetne kerékpározni.

Nézzük, mitől tenném függővé a fővárosi kerékpárhasználatot:

  • Érvényes vezetői engedély megléte
  • Havi kerékpármatricaa mindenkori BKK bérlet árával azonos összeg
  • Kerékpár azonosító megléte – vizuális és elektronikusan olvasható azonosítóra gondolok.
  • Kötelező felelősségbiztosítás– az okozott kár megtéríthető legyen.

A fentiek természetesen nem vonatkoznának azokra a településekre, ahol nincs közösségi közlekedés, vagy a közlekedés hagyományos formája a kerékpározás.  Budapest nem ilyen város. Itt nincs hagyománya és  kerékpározásnak. Sokan mondják, hogy nagyon egészséges. Igen ebben van igazság, de nem Budapest belvárosában a körúton, hanem a budai hegyvidéken. 
Balesetek – Sokan mondják, hogy statisztikák nem támasztják alá, hogy Budapesten a kerékpárosok nagyobb számban közlekednének szabálysértő módon, vagy okoznának baleseteket. A statisztika mindig csak azt tudja  megjeleníteni amiről jegyzőkönyv készült. A kerékpáros azonban eltűnik. Gyakran észre sem veszi, hogy egy busz elé bevágva azt fékezésre kényszerítve több embernek okozott sérülést.

Minden kerékpáros nézzen magába és gondolja végig, hogy  használná-e a kerékpárját ha azért havi 9500 forintot kéne fizetni, amihez hozzájönne évi 30.000 felelősségbiztosítás, meg az utcai parkolás díja?  Esetleg hányan ülnének bringára, ha annak “rendszáma lenne” amit a városi kamerák szabálysértés esetén rögzítenének és az autósokhoz hasonlóan automatikusan küldené a rendszer az 50 ezres csekket egy piroson áthaladásnál?

 Szeretném hangsúlyozni,  hogy nem az autó/kerékpár a kérdés, hanem a budapesti viszonyokhoz nem alkalmazkodó szabályozás hiánya. Amikor gyakran jogosítvány nélkül kerekeznek 2×2 sávos zsúfolt utakon, minden szabályt figyelmen kívül hagyva.

Igen ilyenkor jönnek  környezetbarát statisztikák arról, hogy egy  autó helyén állítólag 5 kerékpáros tud közlekedni, ami túlzás, mivel a megfelelő távolság betartása kötelező vagyis  jó ha egy autó helyén 2 kerékpáros tud közlekedni. Viszont a buszra felpakolt kerékpár kb 10 utas helyét foglalja el. A fel és leszálláshoz ennek duplájára van szükség.

Összegezve, szerintetek  elfogadható, hogy a kerékpárosok ne fizessenek azért amiért a közlekedés többi résztvevője fizet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .