Fiatal ellenőrök a BKK-nál.

bkkÉrdekes cikkel reklámozza magát a BKK saját facebookján. Állításuk szerint népszerű a fiatalok körében BKK jegyellenőrnek lenni és nőtt a 30 év alatt ellenőrök száma. A középfokú képzettségen kívül a BKK megköveteli az alapfokú angol nyelvtudást is. Nem tudom, hogy a BKK milyen módon ellenőrzi a középfokú végzettséget, amikor én rendszeresen találkozom a magyar nyelv legalapvetőbb szabályait nem ismerő és folyékonyan beszélni nem tudó ellenőrökkel. Az alapfokú angol nyelvtudás helyett inkább a magyar nyelvű kommunikáció és írástudás meglétét kéne felmérés formájában megvizsgálni a bizonyítványok meglétének ellenőrzése helyett. Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a BKK képtelen megbírkózni azzal ami a MÁV-nál évtizedek óta jól működik és ez a dolgozók megfelelő kiválasztása, képzése, felkészítése!

  •  Miért van az, hogy egy BKK ellenőr  képtelen egy jegy nélküli utassal szót érteni, miközben egy MÁV jegyvizsgáló (vonatvezető) egyedül képes lecsitítani 40-50 FRADI drukkert egy hangos szó vagy vita nélkül??
  •  Miért van az, hogy a BKK ellenőreinek rossz a hírük és a fizető utasok is megvetéssel kezelik őket, miközben a MÁV jegyvizsgálóit tisztelet övezi és az utasok bizalommal fordulnak hozzájuk?
  • Miért van az, hogy a BKK ellenőrei -tapasztalatom szerint- ápolatlanok, rosszul öltözöttek, miközben MÁV jegyvizsgálói csinosak, ápoltak, frissen vasalt egyenruhában dolgoznak.
  • Miért van az, hogy a BKK-nál a az elsőajtózás és a beléptetőemberek ellenére – tapasztalatom szerint- nagyobb a bliccelés mint a MÁV-nál, ahol sem elsőajtó, sem beléptetés nincs?

A BKK nem igazán kapott pozitív hozzászólást a közzétett cikk kapcsán az utasaitól, ami nem lep meg, hiszen saját tapasztalataik alapján alkotnak vélemény az utasok. Kezdődhet a kommentek moderálása, de inkább az ellenőrök rossz megítélésén kéne változtatni !
Tapasztalt közlekedőként kicsit komikus számomra az, hogy fiatal huszonéves lányoktól várja a BKK a a bliccelők számának csökkenését. Ezek a lányok biztosan nem fognak  pótdíjazni, hiszen koruk és életvitelük miatt sebezhetőek. Ugye nem kell leírnom, mi is történne ha egy diszkóban kiderül, hogy jegyellenőrök, esetleg belefutnak egy pótdíjazott csoportba. Feltételezem ez nem fog bekövetkezni, mert a középfokú végzettséggel, nyelvtudással rendes, megbecsült munkát is találnak. Pár napnál vagy hétnél tovább biztosan nem maradnak.

Mi a valódi megoldás?

Pár éve már leírtam. A bliccelést a fokozott jelenléttel lehet a legjobban visszaszorítani!  Ugye mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor a megálló felé érkező autóbusz utasai észreveszik, hogy a megállóban 2-3 sárga mellényes közteres áll. Ilyenkor a buszon jegy nélkül utazók azonnal elhagyják a járművet. Ez a megoldás. Nem rejtőzködő ellenőrökre van szükség , hanem jól látható, csinos de feltűnő egyenruházatú  ellenőrökkel, akit minden utas és a megállóban felszállni szándékozó is jól lát.  Minél több ellenőrt látnak, annál kevesebb lesz a bliccelő. A bliccelők többsége nem keresi a konfliktust, inkább elkerüli az ellenőröket. Minél több járművön látni ápolt, jól öltözött ellenőrt, annál kevesebb lesz a bliccelő. Az ellenőr meg nem bujkáljon, legyen büszke választott munkájára és hordjon jól látható ellenőr feliratú egyenruhát! Az emberek ösztönösen nem kedvelik azokat akik bujkálnak, lesből támadnak.

szalagTisztelt BKK! Szeretném felhívni a figyelmüket arra, amit egyik kommentelőjük is jogosan tesz szóvá. Budapesten , az ellenőrök alig 1-2 százaléka lehet az, aki a BKK üzletszabályzatának megfelelő külsővel jelenik meg!  A kitűző és a karszalag helye bizony pontosan meg van határozva!  Az ellenőr akkor ellenőr, ha az üzletszabályzatnak megfelelően van felöltözve. A kitűző nem lóghat a nyakában és a karszalag sem lehet a csuklóján, vagy a tenyerében, mint azzal minden nap találkozunk a városban!  A cikkben szereplő munkatársuk, bizony megsértette a BKK üzletszabályzatát, karszalagja nemcsak a csuklójánál van, de még fejjel lefelé is van felhelyezve. Milyen bírságot rónak ki az üzletszabályzatot megsértő BKK ellenőrre??  Várom válaszukat!

Utóirat:  Tisztelt BKK, a megoldás ugye nem az lesz, hogy a dolgozók fegyelmezése helyett törlik az üzletszabályzatból az ellenőrök megjelenésére vonatkozó leírást ?!

Összegzés: most 21:15 van. A BKK facebookján négy óra alatt 40 hozzászólás jelent meg. Ebből 39 finomabban, vagy durvábban szidja az ellenőröket és csupán  1 hozzászólás érkezett amely pozitívnak mondható. Ezen már érdemes elgondolkodni!

Forrás: BKK facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .