Ezt mondja a VEKE a FUTÁR-ról

futar_belterAz én véleményemet már mindenki ismeri a FUTÁR rendszerről. Itt az ideje, hogy mások, szakértők is elmondhassák , hogy ők mit is tudnak, gondolnak a BKK által tökéletesnek mondott rendszerről. Az alábbiakban Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnökének véleménye olvasható. Kérdező, az Élőben a városból műsorvezetője. A beszélgetés leírása nem minden esetben szó szerinti. A teljes beszélgetés meghallgatható az KlubRádió honlapján az archívum rovatban.

Élőben a városból: Tömegközlekedés, vagy közösségi közlekedés?

VEKE: Közösségi közlekedés, mert ez kifejezőbb!

Élőben a városból:  Mi a helyzet a FUTÁR-ral, amely a BKK szerint jól működő, öntanuló rendszer, de én nem ezt tapasztalaom?

VEKE:  Nehéz úgy beszélni erről a rendszerről, hogy ne ütközzünk minden lépésben abba, hogy ez műszakilag mennyire elavult és rossz az a megoldás amit alkalmaztak. Az, hogy egy ilyen rendszerre ebben a városban szükség volt, az régóta ismert. Maga ez a projekt is még 2009-ben indult még a BKV keretein belül. Mostanára lett “kész”, vagy mondjuk inkább azt, hogy készre lett lejelentve, de nagyon messze van attól, hogy jól működjön. Több mint két éves csúszás. Rettenetes műszaki és jogi problémák. Nem nevezhető ez egy sikeres projektnek. Én ezt nem nevezném öntanulónak. Öntanuló az a szoftveres aki rendszeresen javítgatja a hibákat!

Élőben a városból .: Azt mondják, hogy ugyanez működik több nagyvárosban, Berlinben, Londonban.

VEKE: Nem ez a rendszer működik! Ez egy elavult német megoldás,amelyet ott már nem telepítenek és a német szállító a fedélzeti egységet szoftvereit már nem is hajlandó frissíteni, miután ez ott egy kifutott termék volt! Sajnos nem felel meg ez a rendszere a magyar állami előírásoknak sem !  Többek között ezért nem lehet most már a VOLÁN buszokat megjeleníteni benne.  A volán társaságok, más, sokkal modernebb rendszert használnak. A magyar állam letette a voksot egy bizonyos -országosan használandó- rendszer mellett és a FUTÁR sajnos nem ez.

Élőben a városból : Elölről kell kezdeni a rendszer építését, a szoftveres hátteret?

VEKE :  Bizonyos elemekben biztos! Az ötéves fenntartási időszak alatt ehhez nehéz hozzányúlni. A rendszernek ugye  nem része a metró, a Volán és az elővárosi vonatok, márpedig ezek nélkül nem sokat ér.  A FUTÁR útvonaltervezője nem ismeri az elővárosi vasutat, pedig ugye azon is lehet bérlettel utazni.

Élőben a városból: A FUTÁR forgalomirányítási része jól működik?

VEKE:  Talán az a legkevésbé rossz része, az valamennyire használható. A szoftver sajnos nem tud mindent ami már a mai korban elvárható lenne.

Élőben a Városból :  Lesz jó a rendszer valaha?

VEKE:   Épp most jelentetett meg a BKK, december 3.-án egy közbeszerzést  2 milliárd forint értékben a FUTÁR továbbfejlesztésére.  Ebbe rettenetesen sok pénzt kell még önteni a jövőben. A közbeszerzésből épp azok a fejlesztések maradtak ki, amelyek lehetővé tennék az állami rendszerhez történő csatlakozást.

Élőben a városból:  Mitől van az, hogy a megállói kijelzőn villog, hogy a busz érkezik. Villog-villog, majd eltűnik a kijelzőről, de a busz sehol?

VEKE : A rendszer sajnos gyakran elveszíti a a járműveket sem elől, ilyenkor átkapcsol az online adatbázisról a fix menetrendi adatbázisra.

Élőben a városból: Miért veszíti el a GPS jelet?

VEKE:  Nem igazán stabil ez a rendszer.  Sokan láthatják, hogy ugrálnak a kijelzőn a buszok, mintha egymást előzgetnék. A rendszer bizonytalansága miatt kénytelenek voltak levenni a frissítési időt  (magyarul növelni azt annak érdekében , hogy ne változzon feltűnően gyakran a kijelzőn az érkezési sorrend). Villamosok esetén is előfordul, hogy a FUTÁR adataiból úgy tűnik, mintha a villamosok is előzgetnék egymást, ami a villamospálya miatt lehetetlen. 

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezt is:

24 hozzászólás érkezett ehhez : “Ezt mondja a VEKE a FUTÁR-ról

 1. Ez gyors volt! De köszönet érte 🙂

  Amint látod, Lajos is azt mondja, hogy nem mindent kell újracsinálni. Én inkább szoftveres vagyok, így a hardverekről inkább csak véleményem van. De azt gondolom, hogy a hardveres rész – ami kiépült – kb rendben van. Persze bizonyos helyeken, rossz helyre tették a kijelzőt, vagy a mérete nem megfelelő, de ezek kezelhető problémáknak tűnnek.

  A nagyobb baj a szoftverrel van. Amint Lajos is mondja, egyes funkciókat nem tud, így azokat nem “újra”, hanem “meg” kell csinálni. Sajnálom, hogy kimaradtak belőle a vonatok és a volán buszok, ez utólag óriási hibának tűnik.

  A GPS-es résszel is egyet tudok érteni. Nekem úgy tűnik, mintha nem ugyanazt a GPS technológiát használnánk Budapesten, mint a németeknél.

  Viszont ha ennyire ismert tény volt, hogy a német szállító kifutó szoftvereket akar nekünk eladni, akkor szerintem jogos a kérdés, hogy ezt ki engedte megvenni?

  1. Mig8 A szoftveres rész nem cserélhető olyan egyszerűen, ez okozza majd a hatalmas többletköltséget. Az államnak igaza van abban, hogy egységes rendszert kell használni.! Az unió épp a napokban döntött arról, hogy egységes rendszert kell használni, amelyben bármely tagállam, bármely viszonylata elérhető, arra jegy váltható és útvonal tervezhető. Tehát kell lennie egy uniós rendszernek, amelybe úgy tűnik a BKK által vett rendszer nem illik bele.

   Kérdés: Az unió, hogy adhatott pénzt egy olyan rendszer megvételére, amely nem teljesíti saját normáit??

   A kijelzőket biztosan fel lehet használni, kisebb forgalmú megállókban, de több helyen nagyobb kapacitásúakra kell őket cserélni, figyelembe véve, hogy a BKK az eredeti elképzelését módosítva, több helyen nem csak az adott megállóból induló járatokat jeleníti meg, hanem a megálló közeléből indulókat is…

   Van egy érdekes hozzászólás a facebookon. A kommentelő azt állítja, hogy biztos forrásból tudja, hogy a FUTÁR rosszul bírja a hideget. Hamarosan kiderül, hogy mennyire hidegérzékeny a rendszer.

   1. KÖZLEKEDÉS Nyilván vannak korlátai a cserének.

    Az únió hozhat sokféle döntést, de kétleném, hogy erre föl minden ország, ahol már van ilyen, hirtelen elkezdené lecserélni a rendszerét olyanra, ami a többi országéval kompatibilis. Azért talán te is érzed, hogy ennek nincs realitása.

    Igen, az komoly gond, hogy egy kijelző milyen járatokat jelenít meg. Pl a Szentlélek téren a villamos megjeleníti a HÉV indulási időit is. Mivel azonban a HÉV nem része a futárnak, ezért csak offline adatokból tudhatja az indulását. A buszoknál lévő kijelző viszont csak a buszokat jeleníti meg. Vajon miért?

    A Face-es vád érdekes. Még emlékszem arra, hogy amikor kiderült a HÉV kijelzői körüli balhé, akkor elég hamar kiderült az is, hogy ott hajszárítóval akarták a hűtést megoldani. Ez a mostani vád erősen rímel rá. De meglátjuk, hisz jön a tél 🙂

    1. Mig8 Nem hinném, hogy az EU piacán több száz FUTÁR-hoz hasonló rendszert lehetne beszerezhető. A régi, kezdeti tipusok biztosan nagyon eltérőek voltak, de amióta a legtöbb nagyváros rendelkezik ilyen rendszerrel, azóta az egységesítés irányába halad a fejlesztés. Az átjárhatóság szerintem nem olyan nehezen megoldható. Az átjárhatósághoz nem kell minden elemet lecserélni, csak az adatbázis adatainak kell átjárhatónak lennie.

     Itt is jól elbeszélgetünk egymással, pedig én Linux-ról írok, míg mások Windowst vagy Apple-t használnak.

     VEKE is arról beszélt, hogy a megvett hardver használható lesz, de újabbak beszerzésére is szükség lesz a szoftvert viszont nagyrészt újra kell gondolni.

     A megállói FUTÁR kijelzőket azokban a megállókban kell újratervezni, ahol középperon és emelt peronfedés van, de mégsem a betonszörny méretű. Ezeknél takarja ki a tető a FUTÁR oszlopot, de a tető alá helyezve, túlságosan belógna, balesetveszélyes lenne.

     1. KÖZLEKEDÉS Adatbázisból is sokféle van… Mondjuk ha csak ennyi kellene az átjárhatósághoz, az jelentés könnyebbség lenne. Csakhogy az entitásoknak is azonosnak kellene lenniük, azok meg azért könnyen lesznek különbözőek. De mondjuk nekem nem tűnik túl életszerűnek ez a követelmény, hogy mindenhol egységes legyen. Az utazó szempontjából mit jelent az, ha átmegy egy másik városba? Legfeljebb letölt egy másik alkalmazást. Emiatt még nem kell egységesíteni…

      Alapjaiból újraépíteni = minden újracsinálni. A VEKE is azt mondja, amit én: nem kell mindent újra megcsinálni. De biztos van, ahol nem vált be a FUTÁR jelenlegi elhelyezése. Pl a Batyin jó, hogy ott van a villamosok előtt, de a HÉV-ről leszállva jó lenne látni már az alagútban, hogy az ember eldönthesse, ha esetleg inkább busszal menne, mert akkor máshol jön föl.

      1. Mig8-hogy az Unió miért egységesít és miként szeretné azt megvalósítani, azt csak ők tudják. Nem lesz egyszerű!
       A FUTÁR-ral kapcsolatban nagy probléma, hogy nincs ember aki teljesen ismerné. Nem létezik részletes leírás. Ez persze kicsit érthető is, hiszen a hírek szerint a 40%-a házi barkácsolás..
       Mindenképp szükség lesz korszerűsítésre.
       Ma már az Astori-nál sem működött a megállói FUTÁR kijelző…

    2. Az egységes rendszer azért lenne jó, mert olcsóbb lenne a karbantartás.

     Vegyük példának a kisvasutakat! Gyakran önkéntesetek 1-2 sínelemet elvisznek. Az az anyag, amit elloptak nem kerül sokba, de mivel egyedi darabok nehéz pótolni. Az Erdészetnek aminek 1-2 kisvasútja van nem éri meg üzemeltetni egy kohászatot… Viszont az országban lévő kisvasutak és a MÁV összefogásával lehetne egy kisebb síngyárat üzemeltetni.

     Ezt vetítsd át az tusatájékoztatóra! Nem az a cél, hogy a BKK szerverén elérhesd a frankfurti utazástervezőt, hanem az, hogy legyen egy ségesen műsödő szoftver és szükséges alkatrészek a könnyebb a szervizelés.

     Azzal, hogy az Eu-n belül csak 1 szoftver lenne azt érhetnék el, hogy a heccerek rászállnának… Ha most feltörik és lebénítják a DKV szerverét a pesti FUTÁR még működik. Azonban ha az egész egy helyről menne egyszerre ki lehetne ütni az összes utastájékoztatót Európában.

     1. Egy Debreceni – Ha a hardverre gondolsz, akkor bizonyos szempontból van értelme az egységesítésnek. Bár az időjárási helyzetek különbözősége miatt azért nem lenne 100%-ig helyes egységesíteni mindent.

      Szoftveres részről nincs igazán alkatrészigény. Ami van, az nem az üzemeltetők baja. Viszont a szoftvert semmilyen szempontból se lehet egységesíteni, annyira eltérő elvárások vannak vele szemben.

  2. MIG8 – ami a GPS technológiát illeti. Nem tudom milyen rendszert használnak, de ha a mobilom utazás közben végig lát 3 műholdat ami alapján méri a sebességünket és rajzolja az útvonalunkat a térképen, akkor el kell gondolkodni azon, hogy a FUTÁR gps vevője miért nem teszi ugyanezt.

   A BKK FUTÁR app külön színnel jelzi az online és offline adatokat, tehát könnyű megállapítani, mikor milyen adat jelenik meg. Az is érdekes, hogy vannak autóbuszok, amelyek a végállomáson leállított motor mellett is online adatot szolgáltatnak (rendszám,típus) és vannak amelyeknél csak a motor beindítása után jelennek meg ezek az online adatok. Erre magyarázat lehet az, amit a szerelők meséltek, hogy mindenki tetszése szerint szerelte be a fedélzeti egységeket..

   1. KÖZLEKEDÉS Ha csak 3 műholdat lát a mobilod, az még kevés a pontos lokalizációhoz. Bizonyos esetekben persze elég, de megbízhatatlan. Nálam előfordult, hogy a HÉV-en berakott a Duna közepére. Muris volt látni, hogy a vizen járok 😀

    Az appról nem akarok sokat mondani, annak használhatósága azért erősen függ attól, hogy milyen típusú a telefonod. Viszont a fedélzeti egység érdekes téma. Ez egy darab projekt volt – hogyan fordulhatott az elő, hogy különböző képességű fedélzeti egységeket vásároltak? Vagy hogy nem volt beszerelési útmutató?

    1. Mig8– Ha megnézed a 3-as vagy a 28-as villamoson mért sebességadatimat ábrázoló képeket, azokon az útvonal hajszál pontos. Tény a mobilok nem csak és kizárólag GPS adatokat használnak helyzetmeghatározáshoz, de az én esetemben mindig pontosan működik a mobil helymeghatározása.

     A járművek fedélzeti egységei elméletben azonosak, de különböző módon szerelték be őket. Meg ugye az eredeti német rendszer 60%-át vették csak meg a többi saját fejlesztés, ami elég érdekes.

     A FUTÁR app, mint amint írtam az Egy Debreceni nevű kommentelőnek is jó, de komoly helyismeretet igényel a használata. Sokkal jobb megoldás lenne az online adatok megosztása a többi hasonló app üzemeltetőjével pl Budapesti Menetrend vagy BPmenetrend stb..A legtöbb utas állandó vonalon utazik munkába-iskolába és hasznosak a “kedvenc listák” ezekben az alkalmazásokban, amely a BKK sajátjából hiányzik.

     1. Nincs kétségem afelől, hogy a te mobilod csúcskategóriás és lát minden műholdat 🙂 Alapvetően a GPS nem egy bonyolult dolog, de robban érzékeny arra, hogy hány műholdat lát. Márpedig a műholdakat könnyű kitakarni. 1-2 épület a közelben már rontja a jelek minőségét, de rontja az is, ha egy járműben vagy. De elég csak egy távvezeték ahhoz, hogy zavar legyen. Aztán persze az is fontos, hogy mennyi időn keresztül veszed a jelet. Mozgás közben is nehezebben veszi a GPS a jeleket, mint állva.

      A Futár app. Így szokott ez lenni. A fejlesztő megír vmit, amit sokan jónak gondolnak, de a gyakorlat ezt nem mindig igazolja vissza. viszont továbbfejleszteni mindig lehet 🙂 Egy szoftver kb olyan mint egy autó: megtervezed, megcsinálod, majd a gyakorlati használatban kiderül, hogy mennyire jó. A következő szériában pedig igyekszel kijavítani minden hibát.

 2. “Ez egy elavult német megoldás,amelyet ott már nem telepítenek és a német szállító a fedélzeti egységet szoftvereit már nem is hajlandó frissíteni, miután ez ott egy kifutott termék volt!”
  Eközben Németországban: “In Budapest, the latest development from IVU is
  being installed – the IVU.box.touch. The special
  feature of this on-board computer is not only its
  modern user interface but above all its flexibility.”
  http://www.ivu.com/fileadmin/ivu/pdf/kundenzeitung/eng/2013/IVU_News_Feb_2013_ENG.pdf
  No comment…

  1. anonym A papír bármit elbír. Amit írtál -a fedélzeti egység- az éritőképernyő miatt lehet a legújabb innovációja a gyártónak, de te is láttad, hogy nedves ruhával hűtik, mert nem bírja a nyári hőmérsékletet és kikapcsol majd újraindul. Amennyiben ez csak egy buszon fordul elő akkor az még belefér, de a gyakorlatban rendszeresen lefagy és újraindul.

   Ha az egész rendszert nézed és szem előtt tartod, hogy csak 60% az eredeti rendszer, a többi BKK fejlesztés, már nem is olyan jó a helyzet. Naponta több FUTÁR kijelző sötét vagy épp csak két felkiáltójel van rajta. Az Örsön a villamosmegállóban még soha nem működött a kijelző. Rengeteg az offline indulás a kijelzőkön, mert a rendszer elveszíti a járműveket. Többször bemutattam, hogy a 28-as villamos esetében rendszeresen külön kezeli a 2 kocsis szerelvény kocsijait, illetve gyakran egyszerre mutat online és offline adatot!! Tudom a látogatói listáról, hogy rendszeresen olvasnak BKK és BKV-sok. Két hónap alatt ezt a hibát nem sikerült kiküszöbölni.

   Emberi hiba a a megállói kijelzők rossz kiválasztása és hibás -takarásba-elhelyezése.
   Vitézy Dávid akkor tiltott ki a BKK Facebookjáról amikor azt írtam, hogy a Brünni -10 éves -rendszer többet tud mint a vadiúj FUTÁR. Tíz év alatt rengeteget kellett volna fejlődnie egy ilyen rendszernek. Természetesen benne van a pakliban az is, hogy a rendszer többet tud, mint amit a felhasználókkal közöltek és ezért nem használtak az egyébként nagyon hasznos funkciókat. A letiltásom óta a BKK megvalósította azt ami miatt kitiltott, bemondja a buszokon, hogy nem jár a metró. Ebből ugye két dologra lehet következtetni:
   1. a BKK nem tudta, hogy a FUTÁR rendelkezik ilyen funkcióval és azért nem használta.
   2. nem rendelkezett ezzel a lehetőséggel és azt utólag szerezte be a komment hatására.

   Lehet néha úgy tűnik, hogy nem kedvelem a BKK-t, de ha régóta olvasol, látszik rengeteg ötletem megvalósult és rengeteg nehezményezett dologra talált a BKK megoldást. Dávidot így lehetett motiválni.. 🙂

   1. A hűtéses probléma egy szoftveres paraméter módosításával megoldódott, tehát egyáltalán nem hardver problémáról beszéltünk.
    A kijelzők kapcsán nem tudok nyilatkozni, azzal szerencsére csak keveset foglalkoztam, de ha jellemzően bizonyos táblákkal van probléma az feltételezhetően nem rendszer hiba.
    Engem nem zavar, hogy ekézed a BKK-t, az zavar, hogy egy olyan rendszerről mondod azt, hogy elavult ami mint feljebb látható nem az. (A papír mindent elbír megjegyzésre nem reagálnék a cikk kapcsán)
    Másrészt meg elavult szoftverekről beszéltek miközben a szállítónál minden kliens ugyanazt az alapszoftvert használja a szoftverkövetés keretében a saját kis add-onjaival.

    1. Anonym– Én örülök, hogy Vitézy Dávid távozását követően végre valaki meg mer szólalni. Eddig az volt jellemző, hogy emailban kerestek meg BKK dolgozók, tippeket adva és mindig kijelentették, hogy félnek, mert kirúghatják őket, csak azért mert véleményük van.

     Erről mi a véleményed: KATTINTS!
     Az első két indulás esetében olyan mintha az egyik online adat lenne mert zöld, míg a második adat Offline, mivel fekete.
     Viszont ha pár sorral lejjebb nézed, akkor a 28-as villamos 2 db zöld, vagyis online sorként jelenik meg. Mindkét esetben csak egy villamos érkezik a megállóba!

     Teljes írás ITT érhető el.

     1. Az app kapcsán, mivel az egy a német cégtől független FUTÁR fejlesztés nem sokat tudok mondani, az app valamelyik interfészt “csapolja meg” az infók beszerzéséhez.
      De ezek kapcsán szerintem erős ferdítés azt mondani, hogy az EGÉSZ rendszer rossz, és elavult. A németek ugye nem 4 év alatt készítették el a rendszert, hanem sokkal kevesebb idő alatt.

      1. Anonym – A BKK Vitézy Dávid vezetése alatt nem adott semmilyen érdemi tájékoztatást a rendszerről. tehát csak a tapasztalati adatok alapján lehet véleményt mondani. Én a saját utazási élményeim és a garázsokban a fedélzeti egységeket beszerelő dolgozók által elmondottak alapján tudok képet alkotni a rendszerről.

       A VEKE forrásait nem ismerem, de az általuk elmondottak, leírtak egybeesnek azzal, amit a mindennapi utasok tapasztalnak. Hangsúlyozom, a BKK 4 éve hallgat. Amikor meg megszólal, általában előre megírt pr szöveget mond és nem válaszol.

       Ha megnézed az első FUTÁR-os bejegyzésemet, akkor láthatod, már akkor leírtam, hogy vannak kétségeim a FUTÁR kijelzők kihelyezési módjával és kapacitásával kapcsolatba. Akkor a BKK még vette a fáradtságot és küldött egy cáfoló levelet. Annak ellenére szereltek fel 4 soros kijelzőt, hogy tudatában voltak annak, hogy a 10 sor is kevés lenne.. Igen, tudom, ez nem a te területed.

       Ne feledd, a következőt akkor írtam, amikor még nem volt működőképes FUTÁR kijelző a városban : Kattints ide a bejegyzésért!

       Akkor egy kérdés. Ha a megállói FUTÁR kijelzők és a mobiltelefonos alkalmazás azonos adatbázist “csapol meg”, miért nem azonosak a megjelenítésre kerülő adatok?

       Közben megnéztem az általad belinkelt cég honlapját. Ezután ismét van kérdésem. Mint most megtudtam a MÁV szintén kapcsolatban áll a céggel. Miért nem jelennek meg a FUTÁR-on a MÁV vonatok indulásai?

  1. T- köszönöm! A prezentációt végig nézve úgy tűnik, pillanatnyilag egy alapverziót használunk, amely bővülni fog és megjelenik majd a kedvenc lista is, amely szerintem a leglényegesebb része lehet az alkalmazásnak.

  2. A BKK FUTÁR mobilalkalmazás hibájának -egyes menetek kettős megjelenítése- kapcsán megérkezett a válasz az alkalmazás fejlesztőjétől. A hibáról tudnak és azt jelezték az adatforrás beszállítója felé, tehát várhatóan a hiba megoldódik.

 3. A BKK FUTÁR mobilalkalmazás hibájának -egyes menetek kettős megjelenítése- kapcsán megérkezett a válasz az alkalmazás fejlesztőjétől. A hibáról tudnak és azt jelezték az adatforrás beszállítója felé, tehát várhatóan a hiba megoldódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .