Éves bérletet olcsóbban ?

open cardÉrdekes kezdeményezéssel állt elő egy cseh kereskedelemmel foglakozó vállalkozás. Kedvezményesen árulja a Prágai Közlekedési Vállalat bérleteit. Nézzük miként lehetséges ez.  Fontos tudni, hogy Prágában a bérletszelvényeket akár interneten keresztül is meg lehet vásárolni és azokat az utcai érvényesítő készülékek segítségével tudjuk feltüntetni az Opencard nevű bérletünkre. Az Opencard egy  érintésmentes olvasást biztosító mikrocsippel ellátott, utazási jogosultságot biztosító plasztikkártya. Mielőtt elektronikus bérletszelvényt vásárolnánk a közlekedési társaság irodájában be kell szereznünk egy ilyen, a képen is látható piros  kártyát, amelyre majd fel tudjuk tölteni a megvásárolt bérletszelvényt.

Hogy működik a dolog. Az utas a közvetítő honlapján (levnatramvajenka.cz/) megadja az Opencard-ja számát, amelyre fel szeretné tölteni a bérletszelvényt és bakkártyájával kifizeti a bérletszelvény árát a közvetítőnek. Mitől olcsóbb a közvetítő, mint a bérletszelvényt eladó közlekedési vállalat? A válasz nagyon egyszerű. A közvetítő kedvezményes éves bérletszelvényt vásárol az utas részére, aki az éves bérlet árát, havonta törleszti. Az utas 12 havi részletre vásárol éves bérletet. Mivel a kedvezményes  éves bérlet és a 12 szer megvásárolt havi bérlet között jelentős a különbség, ezért a tranzakcióval mind a közvetítő, mind a vásárló jól jár. Összegszerűen az utas aki ilyen módon vásárol éves bérletet kb. 9000,- forintot takarít meg. Az üzlet természetesen a közvetítőnek is hasznot hoz.

12 db havi bérlet ára : 12 x 550 6600,- CZK
1 db éves bérlet ára  4750,- CZK
Éves bérlet közvetítő által vásárolva 5760,- CZK
Az utas megtakarítása 6600-5760 840,- CZK
A közvetítő haszna 5760-4750 1010,- CZK

Mi a biztosíték arra, hogy a vásárló fizetni fog? A válasz egyszerű. A vásárlás kizárólag csak bankkártyával bonyolítható. A szerződéskötés pillanatában fizeti a vásárló az első részletet és jóváhagyja a fizetés 11 szeri megismétlését. Ez utólag nem vonható vissza és a bankban sem tiltható le.

Nagyon érdekes az egész folyamat, de nem vagyok benne biztos, hogy teljesen etikus. Budapesten ez nem kivitelezhető, hiszen nem lehet anonim módon elektronikus úton bérletszelvényt vásárolni.. Érdeklődéssel várom a fejleményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .