Erre tanít a négyes metró

alstom_metropolis_budapestSzámomra már az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy ismét meggondolatlan intézkedések áldozatai lesznek a BKK utasai. Pár hete megszüntette a BKK az Alstom szerelvényeken az indítás jelző hangos utastájékoztató szövegeket és csak az ajtók záródására figyelmeztet csipogással. Én ezt akkor a tájékoztatás és az utazás kultúrájának csökkentéseként ítéltem meg. Gondoltam, ennél már lejjebb nincs. Bevallom férfiasan, tévedtem!  A BKK ismét bebizonyította, hogy vannak még ötletei arra, miként lehet az utazás élményét rontani! A négyes, zöld metróvonal teljesen automatizált vonatain sikerült az utascserére szánt időt úgy beállítani, hogy egyes állomásokon az utasoknak még a leszállásra se legyen az elegendő! Több panasz is napvilágot látott már ezalatt a pár nap alatt ebben a témában. Több családot választott ketté a bezáródó metróajtó és több esetben az utasok nem tudtak felszállni az egyébként félig üres kocsiba, csak azért mert az utascserére előre megtervezett idő nem volt elég csak arra, hogy a leszálló elhagyják a vonatot.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a négyes, zöld metrón pillanatnyilag az utasforgalmi teszt zajlik. Egy tesztidőszak mindig a hibák felismerésére és kiküszöbölésére szolgál. Ha a FUTÁR tesztjét vesszük alapul akkor elképzelhető, hogy a négyes metró utasforgalmi tesztje soha nem fog véget érni.. Nézzük mit is eredményes az elhibázott időtartam beállítás. Mindannyian emberek vagyunk és elég gyorsan tanulunk. Amikor valaki  kétszer marad metrón kívül, mert a lesszállók után záródtak az ajtók, megoldást keres. A leg kézenfekvőbb megoldás és ez a leghatékonyabb is, ha a felszálló utasok nem várják meg a leszállókat, hanem ajtónyitás után azonnal felszállnak. Ez több európai városban mindennapos. Lehet Vitézy Dávid ezt az európai megoldást szeretné meghonosítani Budapesten is??

Amit az utasok megszoknak az egyik vonalon, azt meghonosítják a többi metróvonalon is! Információim szerint a vonatok utascseréjére szánt időintervallum állomásonként is beállítható. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Köztársaság tér utasforgalmát nem lehet összehasonlítani a Kálvin tér forgalmával. A vonatok programját is ennek megfelelően kell kialakítani, főként akkor, ha a BKK szeretné elkerülni a reggeli csúcsban az utascsere közben kialakuló közelharcot.

Pár hete amikor a BKK törölte az Alstom vonatok utastájékoztató rendszeréből a ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” És a kérjük fejezzék be a beszállást” mondatokat, a hozzám eljutott indoklás az volt, hogy ez -mint évtizedek  után kiderült- lassítja a vonatok indítását. Ez még akár elfogadható indok is lenne egy ember vezette metró esetében. A négyes, zöld metrónál viszont az utascsere minden másodperce előre programozott. Ebből adódóan, csak időzítés kérdése, hogy mikor indul a felszállás befejezésére felkérő hangbemondás. Ezek használata nem késlelteti az indítást.

Szeretném felhíni Vitézy Dávid figyelmét arra, hogy amikor az általa elrendelt udvariassági formulák törlése után az Alstom vonatokon konfliktusok alakulnak ki a fel és leszálló utasok között, akkor ne az utasokra mutogasson, mert a problémát a hibás elgondolásra épülő rendszer okozza majd!  Ma még nincs késő, megőrizni a hagyományos udvarias utazási kultúrát, mert az emberek még nem változtattak régi szokásaikon. Nem hiszem, hogy bárkinek is érdeke lenne meghonosítani az erőszakot a budapesti metróhálózaton.

Megnéztem jó pár videót. Ezekből könnyen megállapítható, hogy a metró dolgozói mindent megtesznek azért, hogy az utasok elégedettek legyenek. A járműfelügyelők rendszeresen beavatkoznak és megszakítják az automatikus ajtózárást, amiért köszönet illeti őket! Valószínűleg ezt a BKK meg fogja tiltani, hiszen az utasforgalmi teszt szempontjából, minden emberi beavatkozás egy hibát jelez. Én köszönöm a metró dolgozóinak, hogy figyelnek ránk, utasokra!

Természetesen szívesen közzéteszem Vitézy Dávid álláspontját az utastájékoztatás lebutítása és a rosszul megtervezett utascserére szánt időkeretről.

.

Video: youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .