Eltűnt egy megálló

mazsaHamarosan megindul a forgalom a 3-as villamos vonalán. Úgy néz ki a felújítás során eltűnt egy megálló. A mázsa téri megállóról van szó, illetve annak feléről. Pletykák szerint, helyhiány miatt nem épülhetett meg az Ecseri út irányú megálló. A BKK-barát kommentelők azonnal a megálló kihasználatlanságára hivatkozva helyeselték ezt a lépést. Ismét olyan érzésem van, hogy  a helyi szokások nem ismerete okozza a problémát. A Mázsa téri megálló elhelyezkedése, nem generálhat nagy utasforgalmat, de a közelben ez a legrövidebb, legkedvezőbb átszállópont a 9-es buszról a Gubacsi út felé. Én gyakran utazom késő este és látom amint a belváros felől érkező 9-es buszról csoportosan futnak az utasok a Gubacsi út felé közlekedő villamosra. A két megálló itt, a Mázsa téren van a legközelebb egymáshoz. Az ellenkező irányú átszállás esetében -villamosról a 9-es buszra belváros felé- kényelmesebb a Liget téri átszállás. Ennek oka a megállók elhelyezkedése.

Ha már  a megállóknál vagyunk, fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a BKK a Liget téren a megállóelnevezésekkel megnehezíti a helyismerettel nem rendelkezők útvonaltervazését, átszállását azzal, hogy a Liget téri megállók nevei nem azonosak. A 95-ös a Kápolna utca megállóban , a 9,151-es a Liget téren a villamosok Kőbánya alsó vasútállomáson  állnak meg,  miközben a megállók egymástól mért távolsága  pár métert.

Szintén ide tartozik a 62A villamos is, melynek hétfőtől a Liget téren lesz a végállomása, nagy valószínűséggel Kőbánya alsó vasútállomás megállónévvel. A BKK facebookján is felvetették, hogy  miért nem megy el a 62A az Ecseri út metróállomás megállóig, hiszen már a kétvágányosításnak köszönhetően nem okozhat torlódást a gyakoribb villamosforgalom a Bihari utcában.  Szokatlan megoldás, egy villamosvonal végállomását 3 megállónyira kialakítani egy metróállomástól. Igen tudom, mi a betétjárat, de Kőbánya központja két metróállomás között helyezkedik el. Ez egyik , Örs vezér tere könnyen megközelíthető, míg a másik, az Ecseri út nehezebben. Én logikusnak tartanám az utasforgalmat megosztani a két metróvonal között, a BKK úgy néz ki nem.  Az autóbuszos pótlás kapcsán a gyakori kocsikövetés miatt én úgy tapasztaltam, hogy többen választották az Ecseri út metróállomást, mint azt korábban tették. Sajnos a 3-as villamos követési ideje az esti időpontokban az utasok számára nem teszik vonzóvá ezt az útvonalat.

Hétfőtől jelentősen megváltoznak majd a pótlás alatt kialakult utazási szokások, sokan új útvonalakat keresünk majd. A villamosok menetrendje még nem elérhető. A BKK közleménye csak arról szól, hogy a 28A villamos megszűnik vagy átmenetileg nem indul és a 37A csak a sörgyárig közlekedik majd. Biztos vagyok benne, hogy a 3-as villamos esetében megszűnik a késő esti 10 perces követés, pedig ez sok utasnak segítette a mindennapi hazajutását. Érdekes módon szép emlékként tekintünk majd vissza a villamospótlóra, amely éjfélig 10 percenként indult.

Ide kapcsolódik a szintén most újrainduló 28-as villamos vonalán a Kőbányai úti bezárt piac kerítése melletti 20 kilométer per órás sebességkorlátozás is. Tegnap még kint voltak a lassújelek. Mivel a piac bezárt, már nem tudnak a figyelmetlen vásárlók , óvatlanul a villamos elé lépni. Én indokoltnak látnám ezen korlátozások feloldását!

 

Olvasd el ezt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .