Elsőajtó után magasperon?

villamosAki rendszeresen olvas az  tudja, hogy az elsőajtózást nem általában, hanem konkrét okból ellenzem.  Ez az ok kizárólag az, hogy egy rendszerből a BKK csak egy elemet emelt ki és annak megvalósítását erőlteti a komplex rendszer átvétele helyett.  A komplex rendszer lényege a jármű és a járművezető közötti kapcsolat kialakítása. Ez a rendszer csak a felelősségen alapulhat. Ez pillanatnyilag nincs így és abból amit látok a BKK erre nem is törekszik. Hogy működne jól az elsőajtós rendszer?  A legfontosabb és lényeges elem a személyi felelősség a jármű állapota és a járművön folyó minden tevékenységért.  A cél, hogy a járműveket csak fizető és a jármű állapotát megóvni tudó utasok vegyék igénybe. A BKK –  eddigi jelzései alapján-  elzárkózik a személyi felelősség megállapításától. Sajnos az elsőajtós rendszerben a járművezető ugyan ellenőrzi – ha ellenőrzi- az utasok jegyeit, de ha a jegyellenőr jegy nélküli utast talál a járművön, akkor a járművezető hanyag munkavégzése fel sem merül. Több közlekedési társaságnál, ilyen helyzetben a járművezetőnek anyagi felelőssége van és bizony levonnak az ilyen járművezető fizetéséből. Ez miért jó?  Mert gyorsan elterjed a garázsban, hogy bizony van büntetés, ha rosszul dolgozol. Attól a perctől kezdve a kollégák jobban fognak figyelni, mindenre ami a járműveken történik.  Hasonló a helyzet a metró beléptetőembereivel is, nekik sincs felelősségük és munkavégzésük hatékonyságával nem foglalkozik senki, pedig elég csak megnézni a kijárati pótdíjazások kimutatásait.  Nem tudom, mi az oka annak, hogy a BKK ennyire elzárkózik dolgozói ellenőrzésétől és csak az utasok pótdíjazását erősíti meg, miközben nyilvánvaló a hiányos beléptetés és a kimenti pótdíjak mértéke közötti összefüggés- ritkán születnek utasok a metróalagutakban.

Tételezzük fel, hogy sikeresen végbe megy az összes autóbusz elsőajtósítása Budapesten és végre tiszta járműveken utazhatunk. Egy-magas2két éven belül elkészülhetnek a metróhálózat beléptetőkapui és itt is végre megvalósulhat a kulturált beléptetés és mindenki fizet majd az utazásért? Az autóbuszok, a trolibuszok és a metrók kipipálva. Már csak a villamosok maradtak ki a rendszerből. A Combinok esetében már elkéstünk, de a külső gyűrű villamosai esetében még nem! Amennyiben a BKK komolyan gondolja szigorú ellenőrzést és a kulturált beléptetést , az 1-es villamos vonalán itt a lehetőség !   A pályafelújításra már kiírták a közbeszerzést, de az új villamosok beszerzése még nem valósult meg, mit ahogy a megállók átépítése sem .  Lássuk mi lehet a biztos megoldás a villamosok esetében arra, hogy az utasok mondjuk 95%-a fizessen az utazásért.  Elsősorban meg kell akadályozni , az utasok jegy nélküli járműbe jutását. Ez csak beléptetéssel oldható meg ajtónként, vagy a megálló peronjára való bejutást kell megakadályozni. Mivel a BKK az alacsonypadlós járművek mellett kötelezte el magát, ez nehezen kivitelezhető, hiszen a pillanatnyi peronszélességnél nem keríthető be a megálló , a peron magassága miatt meg teljesen felesleges is volna. Nincs ember aki figyelni tudná mondjuk a Combino peronjait teljes hosszúságban.

A Hungária gyűrű villamos pályájának tervezési folyamatának  korai szakaszában felmerült pár emberben a magasperonos megoldás. peronAkkoriban az e mellett szóló érv kizárólag az utasbiztonság volt. Egy kisodródó jármű nem tud a megállóban várakozó utasok közé csapódni, hiszen azok biztonságban,  egy személygépjármű tetőszintjének magasságában várakoznak.  Ez a megoldás jelentősen drágítaná a felújítást, de lehetővé tenné a beléptetést.  Épp a peron magassága az ami miatt személyzet nélkül is hatékonyan ellenőrizhető lenne az utazási jogosultság. A villamos megállók csak a két végükön, vagy az aluljáró lépcsőinél lévő beléptetőkapukon át ,   lennének megközelíthetőek. A peronmagasság miatt kevesen választanák a beléptetőkapuk kikerülésére a peronra mászást. Elérhetőek már olyan intelligens kamerarendszerek, amelyek felismerik az ilyen jogosulatlan belépést és akár automatizált üzenet lejátszásával, vagy egy diszpécser értesítésével megoldják a helyzetet.  Ez egy lehetőség az 1-es villamos utasforgalmának ellenőrzésére. Most még megvalósítható, ha van szándék.  A Hungária gyűrű elég széles és nem okozna problémát a magasperonok kiépítése. A metro beléptető kapuinka beszerzése is még csak a kiválasztás szakaszában van. Az Ex Hannoveri villamosok nagy mennyiségben rendelkezésre állnak , csatolva ki tudnák elégíteni az utazási igényeket.  Én a 3-as villamos vonalán sem tartom kizártnak a magasperon megvalósíthatóságát.  A Kőrösi Csoma úti közös szakasz  okozhatna elméletben problémát, de itt a 28-as villamos vonalán  már ma is közlekedik ex Hannoveri villamos.  Az egyik szakmai blog számításokat is végzett és ezek alapján a magasperon mellett/alatt a speciális járművek (MUKI) és a Tátra villamosok is elférnek garázsmenetben vagy  utasokat nem szállítva két kocsiszín között haladva.

Képek: 85Mischka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .