Élmény a hajózás a BKK hajóin

kristofTegnap délután nagyon kedvező volt az időjárás arra, hogy végre kipróbálhassam a BKK hajóját.  Miután több utaspanaszt is olvastam már a témában, erre felkészülve vágtam neki a hajóútnak. Nagyon meglepődtem és pozitívan csalódtam. Fél háromra elvillamosoztam a Boráros téri BKK hajóállomásra és izgalommal telve vártam a D11-es hajót Észak felé.  A külső jegyeiben elég viharvert Szent Kristóf hajó menetrend szerint kötött ki. Az első kellemes meglepetés a beszálláskor ért, amikor a hagyományos csíkos pólós, szakállas matróz aki a kikötés fizikai munkáját befejezve hirtelen utasfogadóvá vált és mosollyal az arcán minden egyes utasnak – jó  sokan voltunk- a jegye/bérlete ellenőrzése után jó utat kívánt!  Az idősebb utasokat kézen fogva , míg a kisebb gyermekeket felemelve segítette a hajóra.  A Petőfi híd lábánál találkoztam egy tanácstalan idős hölggyel, aki a másnapi szervezett hajóútjának kiindulási helyét kereste. kristof_1A beszálló utasok után a matróztól kért tanácsot, aki nem tudott választ adni, de megkérdezte a hajó kapitányát is. Ő szintén tanácstalan volt, de felajánlották az idős hölgynek, hogy hajózzon velünk az Erzsébet térig és érdeklődjön ott a hajóállomáson. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire segítőkész  volt a hajó személyzete. A kívülről viharvert hajó belső tere teljesen felújított, légkondicionált, a kor divatjának megfelelő ízléses bútorokkal berendezett. A jegy/bérlet nélkül érkezőket a matróz a bárpultnál álló mosolygós hölgyhöz irányította, akinél megválthatta hajójegyét. Nagyon barátságos volt az egész. Én is mint a legtöbb utas, a felső fedélzetre igyekeztem ahol kellemes, kora őszi  klíma uralkodott az árnyékos székekkel asztalokkal berendezett fedélzeten.  Az utasok többsége nem munkába ment és nem is onnan jött , hiszen majdnem mindenki fényképezett. Több turista is utazott velünk. Én lengyel és angol nyelvű csoportot láttam. A krDuna  alacsony vízállása miatt a Jászai Mari tér után már csak Újpesten kötöttünk ki amire mindenki figyelmét felhívták. Mivel nekem mindig fontos a dolgok mikéntje, itt is meg kell említenem, hogy a hajó kapitánya kijött a fedélzetre és mint egy jó házigazda , mosollyal és “ölelően” széttárt karokkal kérdezte, hogy ugye mindenki tudja, hogy nem megyünk a Római part  felé és csak Városkapunál  kötünk majd ki legközelebb? Sugárzott a kapitányból is a házigazda szelleme. Látszott, hogy ő élvezi a munkáját! Másfél órai hajóút végén megérkeztünk az Árpád úti kikötőbe ahol hasonlóan a beszálláshoz, most is minden egyes utastól elköszönt a matróz. Az időseket kézen fogta, a gyerekeket átemelte.  Én nagyon jól éreztem magam és úgy láttam utastársaim is.

[soliloquy id=”2164″]

Aduna sok jó mellett meg kell említeni, hogy a hajó utastájékoztató táblája törött volt és pont a menetirány (Észak felé) hiányzott, ami egy nagyon fontos  információ. A BKK munkába járásra javasolja a hajókat. Szerintem erre  a menetidő miatt teljesen alkalmatlanok. A Petőfi híd (Corvin negyed M) és az Árpád út (Újpest Városkapu M) közötti távolságot másfél óra alatt tettük meg.  Szakaszonkénti utazásban – Dunán való átkelésben- pédául  Boráros tér és Batthyány tér M között már lehet alternatíva, de ott meg  a járatsűrűség miatt nem versenyképes. Én mindenkinek ajánlom hétköznapi  pihenésre a BKK hajóit, hiszen Budapest bérlettel plusz költség nélkül igénybe vehető és kellemes kikapcsolódás. Ami meg a munkába járást illeti, mindenki döntse el maga, hogy megéri-e egy órával korábban  útra kelni csak azért, hogy egy hajón élvezhesse munkába menet a napfelkeltét.

Képek: szentkristof.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .