Elhibázott megállónevek

nepszA négyes metró közelgő üzembe helyezése kapcsán szeretném felhívni az illetékesek figyelmét egy kirívó ellentmondásra. Mint köztudott a BKK számomra ismeretlen okból kiemelten fontos a külföldről érkező utasok tájékoztatását. Ennek a célnak a megvalósításának érdekében költséget nem kímél a szolgáltató.  A FUTÁR projekt keretében a BKK levele alapján azért kellett megváltoztatni a járműveken hallható utastájékoztató szöveg szórendjét, mert az állításuk szerint a külföldiek számára könnyebben megérthető. Ebben az írásomban nem szeretném tovább elemezni ennek a szemléletnek a hibáit és főként költségvonzatát.  A célom csak annyi, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy mennyire nem általános ennek az elvnek az alkalmazása a szolgáltató területén.

Mi az utastájékoztatás lényege?  Az utastájékoztatás fő feladata, hogy az utasok tájékozódását segítse. Ez a cél aminél egyszerűbb megállónevek használatával valósítható meg, főként akkor, ha a szolgáltató számára nem a magyar adófizetők, hanem a külföldiek tájékoztatása az elsőrendű.  Nézzünk konkrét példát arra, hogy miként “segítik” az utasok tájékoztatását.  Mint feljebb leírtam a tájékoztatás egyik fontos eleme a megállónév. A könnyen megjegyezhető megállónévnek lehetőleg rövidnek kell lennie. Legjobb az egyszavas illetve az egy szó és a közterület jellegére utaló szó, pl.:  utca, tér, köz.

A négyes metró egyik megállója  ennek az elvárásnak  nem, hogy nem felel meg, hanem teljesen ellentétes ezzel. Ez a metróállomás a II. JÁNOS PÁL PÁPA TÉR.  Itt nemhogy  nem egy szóról van szó, hanem azonnal  öt szavas a metróállomás neve. Értem én, hogy nem lehet Köztársaság tér az állomás, de aki rendszeresen utazik a 28/62 villamoson , amelyen élőszavas az utastájékoztatás az már ma is tudja, hogy pápa térként mondják be a megállót, mert kimondani is hosszú . Tudni kell, hogy a megálló eredeti neve Népszínház utca lett volna. Nem tudom, mi indokolta a II. Janos Pál Pápa térré való átnevezést, de szerintem ez egy elhibázott névadás.

Javaslatom a megálló nevének ERKEL SZÍNHÁZ névre való megváltoztatása, hiszen a metróval ide – én úgy érzem- csak a színházba látogatók utaznak majd. Hasonlóan javasolnám a villamosmegálló nevének megváltoztatását is, kizárólag csak annak hosszúsága miatt. Természetesen itt nem II. János Pál Pápa személyéről van szó, csak az indokolatlanul hosszú megállónévről.

Kép: M4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .