Elég a H5 vagy nem?

A BKK anno úgy döntött, hogy a pénzhiány ellenére átszámozza HÉV vonalait, mert azok neveit az ideutazó turisták nehezen tudják megjegyezni. Próbálták ezt logikusan megtenni és az M1, M2, M3, M4 metróvonalak mintájára a sort folytatva létrejött a H5, H6, H7, H8, H9 . Ez eddig még akár logikusnak is tűnhet egészen addig amíg az egyszerű utas rá nem jön hogy a HÉV vonalakon közlekedő szerelvények nem mindig közlekednek végig, minden állomást érintve. Ezt az apróságot a BKK nem vette figyelembe a vonalszámozásnál.  A szentendrei skanzenbe készülő külföldi kideríti hogy Szentendrére a H5 – ös HÉV közlekedik. Az M2-es metróval eljut a Batthyány térre ahol ha egy kicsit szemfüles észre fogja venni a vonatok indulását jelző táblán, hogy két, számára nehezen kiejthető nevet lát. Az egyik Békásmegyer a másik Szentendre. Ez az a pont amikor már értelmét is veszítette a régi Szentendrei HÉV vonaljelölés H5-re keresztelése. A turista hiába tanulta meg hogy a H5-re kell felszállnia, ha ez az információ kevés számára, hiszen csak minden második vonat közlekedik Szentendre állomásig.  Ha már az átnevezés egyetlen oka a turisták számára könnyebbé tenni a tájékozódást akkor ezt az új számozásnak is  követnie kéne. Erre én a következőt javasolnám:

A buszok , villamosok és trolik esetében jól bevált a nem teljes vonalat bejáró betétjáratok betűvel történő jelölése. Ez egy közismert jól bevált módszer. Amennyiben tényleg az utasok jobb tájékoztatása a lényeg érdemes volna ezen elgondolkodni!

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy vannak bonyolult menetrendű HÉV vonalak, de a Szentendrei hév nem tartozik ezek közé. A BKK szándékát is megértem, de a budapestiek nagy része  nem tud segíteni , ha a körúton megállítja egy turista azzal, hogy miként jut el a H5 HÉV-hez. Ha ugyanez a turista a szentendrei HÉV-et keresi akkor 70%-ban tudnak neki segíteni. Egy élő példa. Az egyik kolléganőm naponta ingázik Csömörről  az Örs vezér terére és még ő sem tudja, hányas HÉV-vel jár dolgozni …..  a Csömörivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .