Egy ötletes járművezető

elsoMár többször emeltem szót a logikátlan és néha értelmetlen buszmatricázások miatt. Az elsőajtós viszonylatok jelölése teljesen koncepció nélküli . Szinte az összes szóló autóbuszra-tapasztalatom szerint- már több mint egy éve felkerültek a hátsó ajtón felszállni tilos matrica. A matricák felhelyezése után azonban több viszonylaton ezek a járművek összajtósként  üzemelnek. Ebből következően az ajtómatricák nem tekinthetőek megbízható utastájékoztatásnak. A helyzeten csak rontott az új Mercedes Citaro  autóbuszok megjelenése. Ezek a szóló járművek -tudomásom szerint- kizárólag elsőajtós viszonylatokon közlekednek, azonban ajtómatrica  nélkül. A kaotikus helyzet orvoslására a szolgáltató bevezette az első szélvédő mögé helyezett “Felszállás az első ajtón” feliratú táblát. Ennek egyik alapvető hiányossága, hogy csak elölről látható. Miután a busz a szabályoknak megfelelően a megállótábla vonalában köteles megállni, így az első ajtós felszállást jelölő tába a megállóban álló utasok számára észrevehetetlen. Külön gondot okoz, hogy a megállót sok esetben az utasok hátulról közelítik meg, tehát esélyük sincs az eső szélvédő mögötti táblát észlelni.

Feltételezem, hogy az ebből eredő konfliktusokat próbálta meg elkerülni a képen látható 204-es autóbusz vezetője amikor a szokásos szélvédő mögötti elhelyezés helyett úgy döntött, hogy sokkal jobban látható módon, a második ajtó melletti viszonylatjelző tábla helyére teszi azt. Ennek következtében a megálló teljes területéről látható a jelölés.  Véleményem szerint nagyon jól döntött a képen látható jármű vezetője. Sajnos én is hátulról közelítettem meg a buszt, és elég rossz minőségű lett a kép, de a lényeg  látszik!  A tábla tényleg nagyon jól látható!

elso_ajto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .