Egy metróvezető válasza

alstom_metropolis_budapestA hétfői M4-Amit ma tudni lehet  című írásommal kapcsolatban megszólalt egy M4 metró járművezető. A neve elhallgatását kérő dolgozó az alábbi észrevételeket tette a megjelent információkkal kapcsolatban.  Járművezetőként dolgozok az M4 vonalán, nem pedig járműfelügyelőként. Járműfelügyelők nem dolgoznak a DBR-en. Egy szerelvényen egyszerre csak egy járművezető teljesít szolgálatot. Az a bizonyos második csak csúcsidőben fog besegíteni végállomásokon. Ezt hátsó fordításnak hívják. Lényege, hogy a végállomásra érve egy vezető beszáll a hátsó fülkébe, hogy amint a vonat beér a kihúzóba (vonatfordításra alkalmas csonkavágány a vonal végein) és megáll, azonnal indulhasson visszafelé. metro_vizjelErre pedig azért van szükség, hogy teljesíteni tudjuk a BKK által ránk erőltetett menetidőt csúcsidőben, és ne kelljen a vonatnak másfél percet bent állnia a kihúzóban. Csúcsidőn kívül erre nincs szükség, akkor amint beér a kihúzó végébe a vonat,a rendszer várakoztatja 90 másodpercet (hogy a vezető átérjen a másik fülkébe) és csak az után indul el. Az is hazugság, hogy a vágányutat nem állíthatja ember. A vágányutat legtöbbször csak a menetirányító állíthatja. A járművezetőknek lehetősége van az ajtók záródását visszatartani, ameddig csak szükséges, illetve ha meghibásodik az automatika (akár a vonaton, akár központilag) akkor lehetőségünk van átkapcsolni kézi üzembe, és hagyományos módon vezetni a metrót.kozlekedes_org_metro_regi Ha pedig valaki a vágányra esik, egy rádiójelekkel működő érzékelő rendszer azonnal feszültségmentesíti a vágányokat és vészfékezteti a vonatot anélkül, hogy a vezető megnyomná a piros gombot. Minket a BKV és nem a BKK foglalkoztat. Nekünk nem főnökünk a Vitézy Dávid!  A járművezető kikéri magának, hogy kirakatbábunak állítanak be minket, holott ez nem így van… Igenis sok minden függ tőlünk a vonatközlekedést illetően. Szemtanúk vagyunk, ha gázolás történik, mi figyeljük meg az alagút és a pálya állapotát, a menetirányító tőlünk kap hírt először a vonalon történő eseményekről, és nem utolsó sorban mi vagyunk felelősek a vonatért, amit alánk raknak, 1000 utassal a fedélzeten.

Sajnálatosnak tartom, hogy a BKK még mindig nem ad tényszerű tájékoztatást a holnap induló négyes metróval kapcsolatban.

12 hozzászólás érkezett ehhez : “Egy metróvezető válasza

 1. “Sajnálatosnak tartom, hogy a BKK még mindig nem ad tényszerű tájékoztatást a holnap induló négyes metróval kapcsolatban.”

  1. Kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy veled foglalkozzanak.
  2. Ha épp ráérnek, az ilyen jellegű posztokra amúgy sem kötelező reagálniuk. Írd meg szépen levélben, 30 nap múlva jön rá a válasz. Hova ez a sietség? Hmm? Miért kell neked mindent azonnal, rögtön?

  “A vágányutat legtöbbször csak a menetirányító állíthatja.”
  Gratulálok kétbites járművezetőnek is… Lehet, hogy nem aludni kellett volna oktatáson, akkor tudná, hogy hogyan működik a rendszer.

  “hogy teljesíteni tudjuk a BKK által ránk erőltetett menetidőt csúcsidőben, és ne kelljen a vonatnak másfél percet bent állnia a kihúzóban.”
  Szép-szép, de nem így történt. A technológia szabályos, törvényes, a BKV menetrendszerkesztői dolgozták ki… Akkor milyen ráerőltés?! Hagyjuk már.

 2. Palacsinta – nem rólam van szó. Olvasd el az Origot. Ők sem kaptak választ a BKK-nak feltett kérdéseikre.

  A négyes metró egy kiemelt -kampány- beruházás. Minden városban rendszeresen, hónapokon keresztül folyamatosan mutatják be az utasoknak az új fejlesztést.

  Mit tesz a BKK? Három sorban hirdeti, hogy pénteken délben indul a vonal. Kérdések elől elzárkózik. AZ utasok, sajtó találgat, mert nincs hivatalos információforrás!

  Mutass nekem még egy olyan várost ahol a reggeli rádió, tévé műsorokban mindenféle amatőrökkel találgatnak arról, hogy az új metró biztonságos-e vagy nem? A szolgáltató miért nem nyilatkozik? A rádióban miért csak a VEKE és a Metróért Egyesület válaszol a kérdésekre?

  Rosszul tudom, hogy a BKK kommunikációs osztályán nem egy ember dolgozik??

  Miért egy metró-járművezető ragad tollat, hogy a médiában megjelenő információkat cáfolja? Miért nem a BKK sajtóosztálya?

  Miért kell féltenie egy dolgozónak a munkahelyét csak azért, mert megpróbálja helyesbíteni a tévesen megjelenő -a munkakörét lejárató-információkat, főnökei helyett??

  Érdekes, hogy más esetben a BKK sajtóosztálya megtalál engem is és az országos médiumokat is. Metró ügyben miért hallgat?

  Palacsinta , te közel vagy a tűzhöz. Tudod a válaszokat.

 3. Palacsinta!
  A metróvezető legalább 3 bites. 😀
  Jelen témakörben teljesen igaza van!
  A 4-es metrót nem szakmai szempontok szerint építették,kivitelezték,üzemeltetését “előkészítették”!!!
  Kizárólag kampány (és egyéni)célokat vettek figyelembe.Az üzemeltetés részleteit a BKK-nál,nem is ismerik kellő részletességgel
  Úgyhogy “hátrébb az agarakkal”!
  Előbb tájékozódj,aztán próbálj beledumálni olyasmibe, amit nem is igen értesz eléggé!
  És főleg NE MINŐSÍTSD a metróvezetőket ! Nem a Te tiszted!
  Majd akkor, ha azt a munkát,amit Ők végeznek, rád mernék bízni!
  Egy nyugdíjas metróvezető…

  1. Kedves Feri / Nyugdíjas03!

   Valóban nem vezettem metrót 30 éven keresztül, de speciel a biztosítóberendezéssel biztosan jobban képben vagyok, mint a felszólaló járművezető – vagy akár te. És attól tartok, hogy ez menetrendi kérdésekben is így van. A helyzet az, hogy az állításaimat nem sikerült megcáfolnod, csak jössz a szokásos “baromi régen vezettem metrót” szöveggel.

   Kedves Béla!
   A dolog ott hibázik, hogy a metróvezetőknek nincs jogkörük erre, nem nyilatkozhatnak. Ez elég világosan le van fektetve a BKV-nál és a BKK-nál is. Pontosan azért van ez a szabály, hogy elkerülhetőek legyenek a félinformációk, az ilyen és ehhez hasonló találgatások. Az már korábbi kommunikációkból is egyértelmű volt, hogy lesz vezetőfülke és lesz járművezető – az elején.

   Azért, hogy ki és mikor nem nyilatkozik a szervezet vezetője vállalja a felelősséget. A nem nyilatkozás is egyfajta nyilatkozás. És nem egyedi eset, nem korlátozódik a BKK-ra és független bármilyen esemény bekövetkeztétől (pl. metró megnyitásától). Hányszor olvasni az újságban, hogy “XYZ későbbre ígért tájékoztatást”, vagy “lapzártánkig nem érkezett válasz megkeresésünkre”.

   Tessék, egy 2013-as idézet hivatalos forrásból:
   “Az M4-es metróvonalra gyártott szerelvények 4 kocsiból állnak, 80 méter hosszúak. A forgalomba állításukat követő első évben még lesz vezetőfülke az Alstom-vonatokon, a fülkében vonatfelügyelő fog tartózkodni, de a szerelvényt nem ő, hanem már teljes egészében automata rendszer vezeti majd. – Budapesten lesz Kelet- és Közép-Európa első vezető nélküli, automata metrója – emelte ki Tarlós István. Ez azt jelenti, hogy a metrók elindulását, megállását, az ajtók nyitását és zárását, valamint a szerelvények követési távolságát mind-mind megbízható számítógépek fogják irányítani, amelyeknek köszönhetően a menetrend pontosabb, a követési idő rövidebb, a vonal üzemeltetése pedig biztonságosabb lesz. A kezdeti tesztidőszakot követően a vonatvezetős üzemmód megszűnik, kiszerelik a kocsikból a vezetőfülkéket és az utasteret elválasztó falat. ”

   Az, hogy a motorkocsivezető helyett járműfelügyelőt ír leegszerűsítés a laikusoknak. Ha végigolvasod, akkor VONATVEZETŐS ÜZEMMÓD van a végén…

 4. Nyugdíjas03 – Sajnos én úgy tapasztalom, hogy a BKK megpróbálja folyamatosan a BKV dolgozóit lejáratni. Ez főként a közösségi felületeken jellemző. Jól felismerhetőek azok a véleményem szerint bértollnokok, aki azonnal rávetik magukat mindazokra akik logikus kérdéseket tesznek fel.

  Ha van időd és türelmed végigolvasni Palacsinta hozzászólásait, meglátod tagadja, hogy bármi köze lenne a BKK-hoz, de a kommentjeiből viszont egyértelműen látszik, hogy minden lényeges belső információhoz hozzáfér.

 5. Palacsinta- A tegnapi átadás képei mindent megmagyaráznak. Én ismét csak azt nem értem, hogy Dávid miért tesz közzé saját kezűleg egy olyan fényképet, amely őt a BKK vezetőjét teljes mértékben jelentéktelen személyként ábrázolja.

  Én nem tudom elképzelni, hogy bármely fővárosban egy ilyen eseménynél ne lenne a főszereplők között az üzemeltető cég vezetője.

  Én úgy vélem Demszkyt nem alázták meg annyira azzal, hogy nem hívták meg a megnyitóra, mint Vitézy Dávidot azzal, hogy ott lehetett de csak harmadik sorból nézhette végig az átadást-egy metrókocsiból.. Én a helyében nem jelentem volna meg a metró átadásán. Rendeztem volna egy külön sajtótalálkozót az utasinformációs irodában és átvágtam volna a szalagot a bejáratnál.

  Tudom , DÁvid még mindig inkább maga intézi a kommunikációt-véleményem szerint- pocsék módon, minthogy végre szakembereket alkalmazna erre a célra !

 6. Palacsinta- a teljesen automata üzemnek ellent mond a híradós felvétel. Abban 2 szer megszakítással zárnak ajtót és ajtózárás után kis szünet után még 3-szor kürtöl a járművezető, mert utasok állnak a biztonsági sávon és nyomogatják az ajtónyitót…

  Egy teljesen automatizált rendszer nem így működik. Tudom csak bemutatóüzem van a hétvégén-ingyen

 7. Kedves Palacsinta!

  Biztosítóberendezésekkel foglalkozom, és olyan kérdésem lenne, hogy az M4 biztbernek van köze a Siemenes SIMIS típusú biztosítóberendezéshez, vagy valami egészen más. Mert én mondjuk azok az információk alapján, amit sikerült ilyen-olyan helyekről, rádióból tvből összeszedni, arra jutottam, hogy valami Siemens biztosítóberendezés lehet, de ILTIS kezelőflület nélkül, mert a BKK azt állítja, minden automatizált…
  Csak azon gondolkozom, hogy a legjobban felügyelt legújabb biztosítóberendezéseknél is előfordulnak hibák. Pl. Nagytétény vasútállomás.. SIMIS-IS biztosítóberendezéssel működik, ILTIS kezelőfelülettel (még egy kis ideig, utána nem lesz ember, és Martonvásárból fogják távvezérelni), és igen gyakran előfordul, hogy hívójelzést kell alkalmaznunk… Kényszeroldás, etc… És mindezt azért, mert a biztosítóberendezés úgy gondolja, hogy ő most épp nem akar megbízhatóan dolgozni, és “lefagy”… Ami speciel nagyon veszélyes.. És ez a berendezés valahogy mégis számítógép-felülvezérelt, Kicsinyített, digitális jelfogószerkezetű, és a mai világban a digitális dolgok…. Egyszóval egy biztosítóberendezést nem lehet egyedül hagyni, mert bármi közbejöhet, és a legújabb berendezés sem intelligens (pláne ha saját maga hibásodik meg). És ha sötétek a jelzők…? Az mondjuk még a jobbik eset. És ha Zöld+Fehér ugrik fel…? Mert berendezés nem ejtette vissza a jelzőt, nem esett foglaltságba a Megálljra-ejtő szigetelés, stbstb… Nem hizem, hogy a BKK igazat mondana azzal, hogy nem lesz emberi felügyelet..
  Vegyük például a Szentendrei HÉV-et. Felújított Alcatel-alapú biztosítóberendezéssel van felszerelve. És többször láttam már, hogy mennénk ki a Batthyány-térről és egyenként csattogtak a váltók, és egy szép Villogó fehér hivójelzés jelent mg előttünk… Ezt valószínűleg nem a berendezés produkálta, hanem ember.. Hiába automatikus, legalább egy-két ember kell oda..

  Köszönöm, aki végigolvassa..
  UI.: Nem dolgozom a BKK köreiben, kívülállóként próbálom a “véleményem” leírni

  1. Tisztelt Érdeklődő!

   Az M4 vonalon az általad leírt Bizt.ber-től teljesen eltérő működik,SICAS ECC-re épülő CBTC rendszer,többszörös redundanciával,mint a cikkben,mint a hozzászólásokban rengeteg a tévedés!!!

   Tiszteletem:…egy M4 biztberes

 8. Tisztelt Anonim !

  Sajnos a legfőbb problémát én abban látom, hogy egy M4 metróvezető leírta, hogy szerinte, hogy működik az M4. Egy M4 biztonsági szakember meg azt írja, hogy az az ember aki az utasokat szállító vonatot felügyeli, nem ismeri a rendszer működését!

  Őszintén, te egy ilyen helyzetben fel mernél szállni egy ilyen vonatra??

  Természetesen a te rendszerleírásodat is szívesen várom.

  Egy vasútbiztonsági szakember tegnap végigjárta az M4-et és több kockázatos elemet talált az ajtózárással és a vonatok menesztésével kapcsolatban. Természetesen, a peronőrök alkalmazásával ez a kockázat csökkent, de a peronőrök és járműfelügyelők csak a tesztidőszakban lesznek jelen az állomásokon és a vonatokon.

  A tegnapi napon több ajtóba szorult utast látott, ez egy automatizált , peron kapu nélküli rendszerben nem megengedhető. Az ajtókban érzékszervi vizsgálattal csak az volt megállapítható, hogy ellenállás érzékelővel van felszerelve és meglehetősen nagy ellenállás esetén, megáll, majd visszanyit. Ezen kívül több érzékelő meglétét teszttel nem lehetett bizonyítani. Ez egy ember nélkül vezetett peronkapu nélküli jármű esetében nem elegendő, mert beakadás, fennakadás, becsípődés (ruha, táska, öv) esetén nem tiltja le az indulást.

  Konkrét kérdéseim:

  1-mi indítja be az ajtózárást? Előre meghatározott időintervallum letelte vagy az utascsere befejezése?

  2- Milyen rendszerek ellenőrzik az ajtózárás folyamatát?

  3- Hány egymástól független érzékelő figyeli, hogy nem maradt-e utas az ajtószárnyak között?

  4- milyen rendszer ellenőrzi a biztonsági sávot?

  5- milyen elektronikai rendszer ellenőrzi, hogy a vonat külső oldalánál indulás előtt tartózkodik-e ember?

  6- működik-e olyan intelligens kamerarendszer az állomásokon, amely figyeli, hogy a vonat indulásával egy időben a vonattal azonos sebességgel és irányban mozog-e ember, vagy idegen tárgy ?

  Szeretném leszögezni, hogy emberi felügyelet -vonatfelügyelő, peronőrök- mellett biztonságosan használható a négyes metró. A kérdéseim az ember nélküli, teljesen automatizált üzemre vonatkoznak.

  1. Tisztelt Közlekedés!!!

   A kérdéseidet csak részben tudom megválaszolni,mivel egy része kifejezetten Alstom téma,másra pedig titoktartási kötelezettségem nem enged reagálni!
   A peron kaput egy utasvédelmi rendszer (PPE) helyettesíti,ezért erről érdemben nem érdemes szót vesztegetni!
   A metróvezetőnek nem szükséges,hogy mélyreható rendszerismerete legyen,az utasszállító vonatot felügyelő személy (KFM) pedig a szolgálat ellátásához szükséges ismeretekkel rendelkezik!
   Az ajtózárás ideje az automata rendszerrel szabályozható,erőssége és visszanyitó képessége a vonatbeállítástól függ!!!
   A biztonsági sávot lézeresen és folyamatosan figyelik,ezenkívül több mint kielégítő kamerarendszer üzemel,mely automatikusan az esetleges anomália helyére vezérlödik!
   Az emberi butaságot,és “birkaságot” (sicc) teljesen kiküszöbölő rendszer meg sajnos nem létezik!!!

   1. Anonim -az általad leírt kamerarendszer az, amelyik nem ment át a NKH tesztjein és azok helyettesítésére/ felügyeletére rendelték ki a peronőröket?

    A következőt nem neked szánom:

    Nem komikus titoktartásra és Márkavédelemre hivatkozni akkor, amikor elvárható volna az utasok megfelelő tájékoztatása? Itt senki sem kér konkrét kapcsolási rajzot. A cél az utasok megnyugtatása, a biztonsági rendszer bemutatásával.

    A pillanatnyi helyzet az, hogy a metrónál dolgozók is egymásnak merőben ellentétes dolgokat állítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .