Egy menetrend sok elv

kob_alsoA mai naptól érvénybe lépett a 62-es és még több más villamos és autóbusz új menetrendje, új megállónevekkel. Nem lepett meg, hiszen azt már előre jeleztem. Régóta folyik vita arról, hogy miként, milyen logikát követve kéne elnevezni a megállókat, mindeddig eredménytelenül. Meglepő az egészben az a tény, hogy az új menetrendet megnézve nem egységes logika szerint állították azt össze.  Nézzük meg a menetrendi tájékoztató fejlécét figyelmesen és fejtsük meg együtt a BKK logikáját, amely alapján összeállította azt. [wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

62

Amit biztosan tudunk, az a BKK azon törekvése, hogy az azonos helyen található megállókat azonos névvel szeretnék jelölni, illetve szeretnék elhagyni a zárójeles pontosításokat. Vegyük sorra a megállókat a végállomástól kezdve.

 1. A zárójeles pontosítások elhagyása Én nem igazán értem, miért szeretné elhagyni a BKK ezt a nagyon hasznos kiegészítést. Esetünkben ezt a menetrendben nem  sikerült megvalósítani, hiszen a 62-es villamos végállomásaként, az a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) megállót jelöli. Természetesen nagyon hasznos információ az, hogy a Blaha Lujza tér melyik sarkából indul a jármű, főként a helyismerettel nem rendelkezők számára.
 2. A kereszteződés jelölése  – Esetünkben ez a jármű haladási útvonala és az azt keresztező útvonal jelölése : Kőbányai út / Könyves Kálmán körút . Ésszerű egy megállót így jelölni, de szerintem ez túl hosszú és a villamosok kijelzőin sem jeleníthető meg egyszerre, csak lapozással. Sokkal jobb volt a régi módszer a keresztutca jelölése.
 3.  Az azonos helyen található megállók neve azonos – Ésszerű a megközelítés, de mi számít azonos helynek. Az Örs vezér tere két autóbusz-végállomása igencsak távol esik egymástól és még két különböző kerülethez is tartoznak. Logikus mindkettőt azonosan elnevezni?
 4. A jobb oldali mellékutca nevének használataEz a legrégebbi módszer, amely a BKK megjelenéséig  használatban volt.
 5.  Vasútállomás nevének használata –  Ez egy hasznos információ, hiszen a vasútállomások általában jól látható és jól ismert helyek. Esetünkben ilyen megálló a  Kőbánya alsó vasútállomás.
 6. Városrész és egy egyéb ismert hely nevének közös használata – Esetünkben ez Rákospalota, MÁV-telep  egy így megalkotott megállónév hasznos többletinformációt tartalmaz, de növeli a névhosszúságot.
 7. A megálló földrajzi helye. postacíme, helyrajzi száma- Amennyibe a közelben nem található egyéb  ismert, vagy könnyen beazonosítható pont, elfogadható ez  a jelölés. Példánkban ilyen a Kőbányai út 31 nevű megálló.
 8. Az azonos, vagy nagyon hasonlító nevek kerülése – Ezt nem nagyon sikerül betartani. A legismertebb példa erre a hármas metró Újpest városkapu és Újpest központ megállóhelye, amely átnevezését a BKK már több éve jelezte. Ebben az esetben jó ötlet lehet az Újpest vasútállomás M  és az Árpád út M.
 9. A metró és HÉV állomások külön jelölése azok kezdőbetűivel –  ilyen esetünkben például az  Örs vezér tere M+H,viszont számomra furcsa, hogy a BKK nem jelöli az elővárosi vasutak  megállóit, amelyek jelentős városi utasforgalmat bonyolítanak le. Szintén nem jelöli a buszpályaudvarokat.
[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Lássuk a fentieket figyelembe véve hogy nevezném el én a megállókat a saját logikámat használva.

Régi név Hosszabb új név  Rövidebb új név
Blaha Lujza tér M Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) Blaha Lujza tér M
II. János …tér M Erkel színház M Erkel színház M
Teleki László tér Teleki László tér Teleki tér
Magdolna utca Magdolna utca ( Sírkert ) Sírkert
Orczy tér Orczy tér Orczy tér
Kőbányai út 21 Kőbányai út 21 Kőbányai út 21
Kőbányai út 31 Kőbányai út 31 Kőbányai út 31
Könyves Kálmán krt Könyves Kálmán körút / Kőbányai út Könyves Kálmán körút
Északi J.J. Kőbányai úti lakópark Taraliget
Egészségház Egészségház  Egészségház
Mázsa utca Monori utca  Monori utca
Kőbánya alsó va. Kőbánya alsó v.á. (Liget tér)  Kőbánya alsó  V
Szent László tér Szent László tér  Szent László tér
Ónodi utca Gimnázium  Gimnázium
Élessarok Élessarok  Élessarok
Terebesi utca Terebesi utca  Terebesi utca
Finommechanika Fehér úti ipari park  Ipari park
Örs vezér tere M+H  Örs vezér tere M +H (Kőbánya)  Örs vezér tere M
Örs vezér tere M+H  Örs vezér tere M+H (Zugló)  Örs vezér tere M+H
[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Próbáltam megoldani a menetrend összeállítását egy egységes logika alapján és arra kellett rájönnöm, hogy ez lehetetlen!  A legjobb megoldás a többféle jelölési módszer vegyítése.  Most, hogy megpróbáltam én magam is már értem, hogy miért nem megy a BKK-nak sem, főként akkor, ha saját magánka állít fel akadályokat.

Kép: BKK

7 hozzászólás érkezett ehhez : “Egy menetrend sok elv

 1. Ha jól rémlik, az volt az eredeti indok, hogy “Megtévesztő, ha sok vonalon található ugyanolyan nevű megálló”. A körutakat hozták fel példaként. Az a kérdés persze nem hangzott el, hogy párhuzamos vonalú járatokon miért baj az azonos megállónév, amikor évtizedekig nem érezte senki megtévesztőnek.

  Részben kapcsolódó kérdés, ami engem mindig érdekelt: A hídfőket mint megállókat miért kellett megtartani a nagy átnevezések idején? Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de engem a Margit és a Petőfi hídban mindig irritált, hogy az egyik oldalon képesek voltak a híd végén lévő közterületet elnevezni, a másikon nem. Olyan nagy kihívás lett volna a Margit híd budai hídfő alatti parknak nevet adni? Főleg a Petőfi híd, budai hídfő elnevezésnél merül fel bennem a kérdés, mert ott a térnek ráadásul van is neve (Goldmann György tér).

  1. Egy híd mindig ismertebb, mint egy park, utca.. Itt vidéki, külföldi fejjel kell gondolkodni.

 2. A külföldi példa ott sántít, hogy az egyetlen hídról, ami Pesten érdekel egy átlag turistát (Lánchíd) éppen hogy nincs megálló elnevezve, viszont megtalálják gond nélkül. Ezen logikát én inkább a Várban alkalmaznám (a Mátyás-templom esetében például, ami a külföldieknek a nagy talány, mivel a megálló neve, a Szentháromság tér, nekik nem mond semmit, ezt én átnevezném Mátyás-templomra, mivel kb. napi 40 alkalommal tolnak térképet a sofőrök arcába).

  Vidékiek esetében megértem az álláspontodat, viszont 1) a vidékiek tapasztalatom szerint felkészültebbek, mint a turisták, és tér/utca neve alapján is eltájékozódnak egy térképpel a kezükben (vagy csak én nem láttam elég ellenpéldát), és 2) tizennégy hídfőből háromnál van “hídfős” megállónév (ha beleszámítod Árpád Híd M megállót is), úgyhogy eleve hibrid a névadási rendszer.

  Azt elismerem, hogy nincs mindenhol egy Hidegkúti Nándor Stadion, vagy a kőbányai példában lévő Egészségház (nézd meg Prágát, ahol a Motol-i kórház krematóriumáról is neveztek el buszmegállót 😀 ), de én személy szerint a nagyobb csomópontoknak is külön nevet adnék. Lásd Árpád Híd M, vagy Határ út M. Lehet gyűjteni az ötleteket. Elvégre volt idő, amikor az M3 és a H5 vonalán is Árpád híd volt az ottani megálló neve (kétlem, hogy senki nem tévedt el emiatt), a Határ úton pedig láttam már embert eltévedni, mert azt, hogy nem az igencsak hosszú útról, hanem a csomópontról van szó, csak egy M betű jelzi.

  1. Laikus Megfigyelő Én többször láttam a Keleti pályaudvar metróállomás esetében ebből kettő van a troli esetében, hogy a belváros felől érkező (Nyugati pu) bőröndös turista leszáll a Kerepesi úton, mert nem tudja, hogy a troli végálomása a következő azonos nevű megálló lesz csak a pályaudvar mellett…

   De ott van a 15 ös busz Deák Ferenc tér metróállomás megállója is az Erszébet téri park túlsó szélén az Andrássy/Bajcsy/József A. utca kereszteződésében. Ember legyen a talpán aki ott meglátja merre is van a Deákon a metró 🙂 Én kértem, hogy helyezzenek ki tájékoztató táblákat… Hasonló az Ecseri út M villamosmegálló. Onnan sem látszik a metró lejárata..

   1. Buda felől busszal az Árpád Híd M ugyanez. Kedvenc 16-osomon is napi tíz turista nézi be a Deákot, mert egy ilyen nevű megálló a tér mindkét végén van (nem lehetett volna az egyiket Bajcsy-Zsilinszky út M-nek elnevezni, pedig az közelebb van hozzá). Az ilyeneknél is elkelne a más név (a Keletinél mondjuk Festetics Gy. u. vagy Baross tér).

    A 15-ös vonalat én személy szerint újra is rajzolnám, de az tényleg viccesen elhelyezett megálló. Az Ecseri úti metrót meg akkor is el lehet téveszteni, ha ott áll az ember mellette. Nem tudom, meddig tartana egy jó magas jelet felcsavarozni az aluljáró fölé. Az az oszlopra tűzött ötcentis tányér nem ér semmit. Csak akkor működne, ha a metróállomás pont a kereszteződés alatt lenne, mint mondjuk a Gyöngyösi utcai.

 3. Az Örsön egyébként a te javaslatod csak addig tart, amíg az M és a H külön van.
  Utána már csak a két oldalt lehet majd megkülönböztetni.

  Az én ötletem:
  Északi oldal: Zugló, Örs vezér tere
  Déli oldal: Kőbánya, Örs vezér tere

  A városrész-előtagok régen, amikor léteztek, hasznosak voltak. Most, amikor előtérbe kerültek a városon átívelő vonalak, újfent lesz létjogosultséguk.
  Az Astoriánál például, ahol Gazdagrétre, Albertfalvára és Nagytéténybe is indul busz, ez az előtag hosszabb ugyan, de sokat segít.

  Újpest-Központ átnevezését nem támogatom. Fentebb írtam a Határ út dilemmáját. Az Árpád útnál is meglenne.

  Általánosságban a legjobb megoldásnak én a Pongrácz Gergely tér-féle logikát tartom. Ahol viszont ez nem működik, ott visszatenném a régi rendszert. A 62-esen Könyves Kálmán körút, az 1-esen Kőbányai út.
  Senki, ismétlem, SENKI nem érzi a járművön ülve megtévesztőnek.

 4. Egyébként (fél év után folytatva a gondolatmenetet), az egész egyértelműsítési törekvést megoldaná egy huszárvágással, ha visszatérne az átszállási kapcsolatok megjelenítése, ami a FUTÁR bevezetésével eltűnt. Ha megnézed az M2 kijelzőit, ott lapozva ugyan, de megjelennek. Érdekes módon, a nagy kijelzőkön, ahol hely annyi van, hogy ihaj, nem jelennek meg.

  Példa: a sárga marhavagon (4-6). Az erzsébetvárosi szakaszon metsz két trolivonalat (70-78 és 74). Ha kiírná minden járművön a kijelző, hogy a villamosról itt erre a trolira lehet átszállni, elég pl. a Király utca megállónév. A trolin pedig az Erzsébet körút. Sőt, a nagykörútnál az éppen aktuális körútnévtől függetlenül megfontolnám a Nagykörút megállónevet univerzálisan mindenhol.

  Illetve, egy angyalföldi ismerősöm vetette fel, az 1-es villamoson a Vágány u. / Róbert Károly krt. megálló kapcsán: itt ugye van egy bazi nagy híd. Miért nem lehetett ennek a hídnak nevet adni, és arról elnevezni a megállót? Ezt kiegészíteném az Erzsébet királyné útja – Nagy Lajos kereszteződéssel Zuglóban (valamilyen tér elnevezéssel).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .