Egy lépéssel közelebb

futarÉn kérek elnézést mindenkitől, aki rendszeresen olvassa soraimat, amiért már sokadszor írok ugyanarról témáról. Ez a Deák Ferenc téri metrópótlás alkalmával kialakuló, számomra érthetetlen , a 9-es busz utasait érintő helyzet, amely egyszerűen megoldható lenne. Ma láttam az első olyan jelet, amely arra utal, hogy az általam felvázolt problémát a BKK illetékes munkatársa kezdi megérteni. Kiküszöbölni nem sikerült, de megjelent az első lépés annak érdekében, hogy az utasok figyelmét felhívják arra, hogy a 9-es busz honnan is indul. Mint a bal oldali képen is látható az érkezések legalsó sorában megjelent futó szövegként, hogy az autóbusz az éjszakai buszok megállójából indul, amely 20 méterrel előrébb található. Ez egy nagyon  jó döntés volt a BKK részéről. Kiemelném, hogy nem csak annyit írtak ki, hogy az éjszakai busz megállójából indul- mert azokat a legtöbb budapesti sem ismeri, csak azok akik rendszeresen használják ezeket a vonalakat- hanem azt is, hogy merre kell azt a megállót keresni!

Amin viszont nem sikerült változtatni, az a FUTÁR lapozása. Véleményem szerint ez az ami miatt az utasokA 9-es buszt várók egyre ritkábban néznek fel ezekre a köztéri kijelzőkre. Érdektelen információk jelennek meg a fontos és az utas számára érdekes és fontos indulási időpontok helyett. Ma is így történt. A Deák Ferenc téri metróból kifelé jövet, a mozgólépcső melletti FUTÁR monitorra felnézve, az indulások helyett egy hosszú szöveg volt olvasható, feltételezem a metrópótlásról. Ott a mozgólépcsőnél nincs idő megállni és végig olvasni, bármi is van  kiírva. Amellett a monitor mellett csak elsuhannak az utasok, felpillantva, hátha meglátják az autóbuszuk, villamosuk indulásának idejét. Itt nem ártana nagyobb betűméretet használni és a monitort jobban látható helyre áthelyezni. De most nézzük a ma délután  készült képet. Jól látszik a 9-es busz megállójában sokan várták a 9-es buszt. Felettük szinte állandóan a számukra érdektelen metrópótlásról tájékoztató szöveg látható, a lapozás miatt “eltakarva” a számukra fontos tudnivalókat, vagyis, hogy a 9-es busz nem itt fog megállni, hanem 20 méterrel távolabb az Astoria irányában a 909-es busz megállójában.  Én tapasztalt, felkészült utasként a két megálló között álltam… A 9-es busz az éjszakai megállójában állt meg és a képen látható utasok  futottak a buszra.

Miért nem látták a FUTÁR alsó sorában  olvasható tájékoztatást? Egyrészt, mert a megállóból ahol az utasok  várakoznak nem látszik a FUTÁR kijelző, mivel a buszváró kitakarja.  Tény a kijelzőt remekül lehet látni a téren minden irányból, de a megállóból nem, pedig most még lombja sincs a mellette álló fának. Másrészt, a lapozás miatt egyre kevesebb utas néz fel ezekre a kijelzőkre, mivel az indulások helyett, folyamatosan egyéb, számára érdektelen információ olvasható rajtuk. Épp ezért javasoltam, hogy a FUTÁR az oszlopon elhelyezett hangszórója segítségével egy perccel a 9-es busz érkezése előtt mondja be, hogy a most érkező 9-es autóbusz, Kőbánya felé a 20 méterre előrébb, az Astoria irányában lévő éjszakai 909-es busz megállójából indul. Ez műszakilag megoldható és a FUTÁR elméletben rendelkezik ilyen időzített funkcióval.

Nézzünk egy példát arra, mennyire összehangolatlan és ellentmondásos a tájékoztatás:

Utcai FUTÁR A 9-es megállója A 909-es megállója
A FUTÁR oszlopon megjelent a 9-es sutóbusz indulásának helye. 9 909
Mindhárom friss FUTÁR információ (utcai kijelző, internetes BKK FUTÁR felület)

Az ilyen apróságokon csúszhat el a hiteles és megbízható utastájékoztatás.  Az utcai kijelző már jelzi, de az internetes felület és a BKK FUTÁR alkalmazás még nem, hogy a buszmegálló áthelyezésre került.

Szintén a finomhangolás szükségességére világított rá a Putyin látogatásakor használt hangos utastájékoztatás. Elhangzott, hogy a 9-es busz megosztva közlekedik, de ezt olyan helyen is bemondta a FUTÁR, ahol az felesleges volt, hiszen a busz épp az ellenkező irányba haladt. Hangsúlyozom, az ötlet jó volt, a megvalósítás is, csak egy kis finomhangolásra lett volna szükség, hogy csak a városközpont felé haladó autóbuszokon hangozzon el ez a tájékoztatás. Ez nem okozhat  problémát, egy helymeghatározáson alapuló utastájékoztató rendszer esetében.

Örülök, hogy a BKK új vezetése nyitott az észrevételekre és az eszmecserére is. Ez teljesen új a Vitézy Dávid nevével jelzett letiltós, elnémítós korszak után. Bízom benne, hogy a továbbiakban is odafigyel majd a BKK az utasok, bloggerek és saját munkatársai észrevételeire. Lehet egyszer én is lekerülök a BKK tiltólistájáról. ahová épp a FUTÁR miatt kerültem fel.
Közösen jobbá tehetjük ezt a várost! 

Miért lett a cím az “Egy lépéssel közelebb” ?  Aki ismeri Antoine de Saint-Exupéry  kis hercegét, az megérti.

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezeket is:

8 hozzászólás érkezett ehhez : “Egy lépéssel közelebb

 1. Az új vezetőség valóban nyitott az észrevételekre.
  Kelenföldön az M4-es metrónál a Keleti felé és a keletinél Kelenföld felé most már megjelenik az indulásig hátralévő idő.

  1. XYZ – Ez nagy előre lépés. Már csak az ajtó záródását és a vonat indulását kéne jelezni, mert a pillanatnyi helyzet kiemelten balesetveszélyes. Látszik, hogy egy nagycsaládos apuka gondol a gyerekeire is. Az első napokban több gyerek szakadt el a szüleitől az M4 -en a hirtelen ajtózárás miatt. Azóta nem rendelkezem friss információkkal..

  2. Örömmel tájékoztatlak, hogy a hátralévő idő megjelenítése a Siemens ATC (vonatvezérlő) rendszerének frissítésével együtt élesedett. Ez a frissítés teljesen ütemezett volt, természetesen nem csak ezt a funkciót érintette.
   Egyáltalán semmi köze nincs a BKK-hoz. Olyannyira nincs, hogy ha a BKK-t a jó tündér ez előtt fél évvel eltünteti erről a bolygóról, ez akkor is megvalósult volna. Sőt.

   Na most ezt azért fontos leírni, mert pontosan így görbíted rendszeresen a valóságot a saját tévképzeteid, beteges képzelgéseid felé. (Mielőtt beszólnál: nem is igazán a tartalmuk beteges, hanem a mód, ahogy előjönnek belőled.)

   1. Palacsinta – Ismét bizonyítottad, hogy ha a BKK jól kommunikálna, akkor a félreértések elkerülhetőek lennének. Sajnos a BKK épp úgy kommunikál mint te és ennek az eredménye a pillanatnyi helyzet. Ebből logikusan levezethető, hogy hol kell kezdeni a személycseréket.

    1. A BKK a végállomási visszaszámlálókat nem kommunikálta sehogy. Ebből logikusan levezethető, hogy te még mindig azt sem érted, amiről szó van – csak akkor miért hiszed, hogy bármilyen személyi kérdésben neked érdemi, akár javaslattételi jogod kéne, hogy legyen?

     1. Palacsinta – A végállomási kijelző kérdését nem én vetettem fel, DE az üzembe helyezés napján azonnal többen kifogásolták azok nem működését.

      Az utasnak nem kell szakembernek lennie. A kommunikáció lényege ebben az esetben épp az lett volna, hogy az utasok ne hibás működést lássanak. Ha van egy kijelző és azon nem jelenik meg az ott jelzett információ, az hibás működés. AZ egész probléma elkerülhető lett volna, ha a kijelzők akkor kerülnek csak az utasok szeme elé, ha már működnek. Addig vagy nem kellett volna azokat felszerelni, vagy egy matricával le kellett volna takarni pl: Keleti pu felé.

      Amit nem látsz az nem érdekel. Ez alapvető a jó kommunikációban. Ezt a BKK az utas xxxx, nem ért hozzá módon szokta kommunikálni, épp úgy mint te most.

      Palacsinta többször leírtam, le kéne menni az utcára és megnézni, hogy ott a BKK képviseletében eljáró dolgozók mit csinálnak, illetve nem csinálnak..azonnal tudnád te is, hogy kit kell lecserélni. Hogy nincs utánpótlás? A bérpolitikán kéne változtatni..

 2. Irigylem a problémátokat! A magyarországi utastájékoztató rendszerek közül a pesti messze a legfejlettebb. Az meg, hogy lapozgat, vagy futó szalagcím szerintem már csak részletkérdés. Debrecenben ezzel kell megelégedni:

  Villamospótlás: Képért kattints!

  Az elég gyakran előforduló üzemzavarnál: Képért kattints !

  1. Egy Debreceni – a gond az, hogy a lapozással leszoktatja a BKK az utasokat a kijelzők figyeléséről. Ezzel az egész értelmét veszíti.
   Sok helyen nem a megfelelő járatokat listázza, Pl. az Örsön a villamosmegálló felé vezető aluljáróban nem jelenik meg a villamosok indulása..

   Abban igazad van, hogy jobb mint a debreceni, de jól használva még hasznosabb is lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .