Egy figyelmes járművezető

ezgif-savePár napja ismét belefutottam egy lelkiismeretes , figyelmes villamos járművezetőbe. Az Astoria-nál  álltunk a megállóban,  szabad jelzésre várva, amikor a villamos előtt a zebrán egy jól láthatóan látássérült úr kelt át az úttesten a járdasziget felé, kezében fehér bottal. Járművezetőnk észlelve, hogy egy potenciális utasról van szó, megvárta amig az úr a villamos ajtajához ért. Ekkor mintha nem is látta volna, hogy van egy segítségre szoruló utas, lazán maga elé húzta a mikrofont és bemondta, hogy ez a 49-es villamos, Kelenföld vasútállomás felé. Mindenki tudta, hogy az információ a vak utasnak szól, de mégsem volt benne semmi megkülönböztető. Ritka az olyan ember aki ilyen természetes módon tud reagálni egy ilyen helyzetben. Tájékoztatott, de mégsem különböztetett meg!

Amikor a BKV a Combinon először alkalmazott sérült utas jelenlétére felhivó utastájékoztató szöveget én úgy éreztem, hogy az nem volt elég végiggondolt, mivel lényegében feilhvja  minden utas figyelmét arra, hogy van a járművön valaki, aki más, aki sérült. Mindennapi tapasztalatom az, hogy az utasok észreveszik a kerekesszékes vagy a nem látó utast és biztoistják a szükséges helyet. Érdekelne, hogy a BKK vezetői közül hányan szeretnék, ha a buszra, villamosra való felszállás előtt felhívnák az utasok figyelmét arra, hogy ők mások, nem olyanok mint a többi utas. Én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb kerekesszékes utas könnyedén és önállóan közlekedik, segítség nélkül.

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Egy figyelmes járművezető

 1. Debrecenben már régóta a csuklós buszokat kivéve minden megállóban bemondja a viszonylatot, és hogy merre felé megy. Ez egy értelmes gondolat. Azt viszont nem értem, hogy Pesten a Kálvin téren van ilyesmi bemondás (“ez_az_emm4es_metró_a_Kelei_pályaudvar_felé”), ami szerintem befejezetlen, és van az össze metrón miután elindult a végállomásról.

  Nem az én videóm, de hallani rajta a lényegét:

 2. — A viszonylatinformációkat a FUTÁR is tartalmazza és a buszok külső hangszóróin keresztül tudja tájékoztatni az utasokat, csak ritkán használják.

  A az irás azért született, mert egy olyan villamoson történt, amelyen nincs FUTÁR, tehát csak a járművezető jószándékán múlik, hogy segiti-e az utast, vagy nem.

  A debreceni példa szerintem már túlzás. A viszonylatszámot és az útirányt a felszállókkal kell közölni a megállóban, és nem a járművön utazókkal. Erre a külső hangszórókat kéne használni.

  Szerintem jobban hangzana a : “Ez az 1-es villamos, a Nagyállomás felé”

 3. (ezt sem én vettem fel)

  Ez csak a villamosokon/trolikon van így, a szóló buszokon a külső hangszórón szól (mert azoknak van)

  Nekünk sem régóta van GPS alapú utastájékoztató, de amíg analógként ment a bemondás, akkor is volt. Vagy a nem FUTÁRos Ipari Csuklósokon semmilyen utastájékoztató nincs? És a peronról is jó lehetett hallani a viszonylatbemondást akkoriban, amikor még nem szedték le a késleltetőt. Még ha esetleg érdekel, akkor néhány napig a CAF Urbos 3 típusú villamosoknál is külső hangszórón ment, de valamiért áttették belsőre.

 4. A külső hangszórókon van értelme, főként olyan megállókban, ahol több viszonylat járművei is megállnak.
  Miért tették át a belsőre? Talán a megálló környékén lakók panaszkodhattak a zajra… de ez csak feltételezés.

  Ami magát a szöveget illeti, a budapesti barátságosabb. A videón hallható túl gyors, nem megnyugtató.
  A “31-es autóbusz. A nagyállomás felé közlekedik” tartalmaz minden információt, de nekem furcsa. Hozzám sokkal közelebb áll a : ” Ez a 31-es autóbusz, a Nagyállomás felé”

  Az utastájékoztatásnál fontos a hangszin,a hanghordozás. A debreceni hang inkább feszültséget kelt, mig a budapesti megnyugtató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .