CAF a 28-as viszonylatra

Ezzel az írással sokaknál túllépek egy virtuális határt de lássuk miről van szó. Az egyik közlekedési blogon élénk vita alakult ki  az év végéig megérkező újabb adag CAF villamosok kapcsán. A nagy kérdés, hogy melyik vonalra kerüljenek.  Fontos leszögezni , én magam is elégedetlen vagyok azzal amit a 28-as viszonylat járművein látok és bevallom nem is utazom rajtuk, csak ha nincs más lehetőség. Igen, télen általában nincs fűtés, de a bűz miatt ha lenne is mindenki ablakot nyitna. Felmerül a kérdés a villamosvonal kapcsán is, hogy a többségi társadalom köteles-e elviselni a beilleszkedni nem akarók uralmát a villamosokon, autóbuszokon? Én úgy vélem, nem!  Egy viszonylatot elítélni csak azért, mert pár utas miatt azt elkerüli aki tudja, nem helyes. Úgy gondolom és ezzel megkerestem az érintett kerületek vezetőit is, hogy rendet kell tenni és nem szabad hagyni, hogy leépüljön egy vonal. Ma a 28-as a leggyorsabb a reggeli csúcsban a belváros felé munkába igyekvők számára, hiszen nem araszol a Kőbányai úti dugóban. Ez a dugó csak nőni fog amint megnyit az Operaház próbacentruma, a múzeum és a levéltár, valamint megépülnek az új utcát az épületek között.

Nézzük mik az indokaim arra , hogy szükség van a 28-as viszonylaton akadálymentes CAF járművekre.  Tudom, sokan azt gondolják ez egy gettóvonal és nem érint fontos épületeket, hivatalokat, célpontokat. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy a villamos a főváros  két legnagyobb temetőjét, egy régiós kórházat, szakrendelőt is érinti, ahová főként idős emberek járnak , tehát az akadálymentesség fontos volna. 

A 28-as jelzésű villamos Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Kozma utcai izraelita temető között közlekedik. A vonal hossza 10,8 Km.

Útvonala: Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) vá. – Népszínház utca – Teleki László tér – Fiumei út – Orczy tér – Kőbányai út – Liget tér – Kőrösi Csoma Sándor út – Élessarok – Jászberényi út – Maglódi út – Sírkert út – Kozma utca – Izraelita temető vá.   

(Wikipedia) 

A 28-as villamos szolgálja ki a kőbányai Bajcsy- Zsilinszky kórházat, amely ettől az évtől a SOTE gyakorlókórháza lett.  Az év végén, vagyis az új CAF villamosok megérkezésének idején nyithatja meg kapuit Kőbánya új szakrendelője ,  az új Egészségház.  Gondolom nem  szorul magyarázatra, hogy miért fontos itt az akadálymentesítés.

Elkezdődött a Kőbányai út melletti területek rehabilitációja. Először az Operaház műhelyháza nyílik majd meg az idén áprilisban. Itt egyszerre 300 ember fog dolgozni és az esti előadások után kb 1000 ember szeretne majd hazajutni. Az épületek között új utcák nyílnak majd, ezzel megnő az autóforgalom is.  Ennek következtében a villamos elé takarásból  kihajtó autók okozta balesetek száma is emelkedhet. Ez a  balesetforrás ismert a 3/62 villamosok zuglói  szakaszán. Nem hinném, hogy a 28-as villamos mai állapota , vonalvezetése mellett megoldható lenne a biztonságos és elvárt színvonalú kiszolgálás. A közlekedési múzeum már kezdeményezte a villamospálya áthelyezését az úttest közepére. Ez az elképzelés sem új, hiszen több egy évtizede ez már felmerült Józsefváros részéről.

2017. december 29-én a BKK Zrt. 17,6 milliárd forint értékben 26 darab villamosra vonatkozó lehívó levelet megküldte a CAF S.A. részére, mely megrendelést a gyártó 2018. első napjaiban visszaigazolta. A járművek az előírt próbafutások után folyamatosan állhatnak majd forgalomba.

Pár év és megnyit a Közlekedési Múzeum , valamint az Országos levéltár, ugyanezen a szakaszon, ami újabb utasforgalmat generál majd. Továbbhaladva Józsefváros felé , az egykori piac helyén strandfürdő és sportpálya létesítése van előkészítés alatt.  A másik irányba haladva  a Mázsa téren talán már az idén megkezdődik az új sportuszoda és sportcsarnok építése, mely újabb utasokat vonz majd erre a vonalra.A sportuszoda 500, mígy a sportcsarnok 3000 fő befogadására képes lesz. Kőbánya alsó vasútállomás felújítása az idén tavasszal végre tényleg kezdetét veszi és a felújítás utánra megérkeznek az új emeletes KISS motorvonatok, amelyek a mai Fecskék után magasabb utasélményt kínálnak majd, ezzel itt is nőhet az utasszám. Ezek az új motorvonatok azon a Cegléd-Szolnok vonalon közlekednek majd , amely a Bajcsy-Zsilinszky kórház ellátási területe és a 28-as villamos jelent közvetlen kapcsolatot a vasút és a kórház között. 

 A CAF Urbos a spanyolországi baszk Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) cég 3 generációt megélt villamostípusa. A szélességet, ajtók számát és azok elhelyezkedését valamint a kocsiszekrények mennyiségét a megrendelő igénye szerint gyártják. Budapestre 2015 márciusában érkezett meg az első CAF villamos. A szerződött összmennyiségből még (77-26) 51 darab jármű hívható le, amint annak finanszírozása biztosítottá válik. 

Nézzük a villamospályát. A belső végállomástól a pálya és a megállók pár éve megújultak a Teleki László  térig. Az idén befejeződik az Orczy térig tartó pálya cseréje és megállók korszerűsítése. Az Orczy és a Mázsa tér között, mint már említettem várhatóan teljesen új pálya épül. Innen az Élessarokig már ma is új pályán halad a villamos és minden megállója akadálymentes. Ezen a szakaszon már ma is CAF villamosok közlekednek. A maradék pályaszakasz több éve problémás vagyis elkerülhetetlen a folyamatos vízbetörések kiküszöbölése érdekében a pálya újratervezése.  A Bajcsy-Zsilinszky kórházzal szemben lévő területen az önkormányzat egy új nagy kapacitású parkolót tervez létesíteni a kórházba igyekvők számára. Van egy olyan érzésem, hogy ez P+R parkolóként fog majd működni, hiszen több ismerősöm  már ma is autóval jön be Rákos felől a Liget térig, ahol a lakótelepek utcáin parkolja autóját és a 28-as villamossal utazik a belváros felé. Hasonló jelenség volt tapasztalható az Ecseri úti metróállomás  környezetében is, ahol a helyiek védelmében került bevezetésre a parkolási díj. Igen, én is tudom, hogy nem ez a megoldás, épp ezért kéne pl a 28-as villamos mellett  kialakítani nagyobb méretű P+R parkolókat, hiszen itt van és relatívan olcsón megvásárolható az ehhez szükséges terület..

A 28-as villamos ezeket az intézményeket szolgállja ki, ezek a helyek érhetők el vele:

M2 és M4 metróvonalKörúti villamosok (Blaha Lujza tér) – Két nagy temetőt (Fiumei úti és az Új köztemető) – Strand és gyógyfürdő (tervezés alatt, volt kínai piac) – Közlekedési múzeum (Északi Járműjavító) – Az Operaház Eiffel műhelyháza, próbaterme – Állami levéltár új épülete (Északi Járműjavító) – Új Mázsa téri sportuszoda és sportcsarnok – Két vasúti megállóhely (Kőbánya alsó, Élessarok)– Idősek otthona (Harmat utca) – Művelődési ház (Szent László tér) – Rendőrkapitányság (Ónodi utca) –Polgármesteri hivatal, okmányiroda – Kormányhivatal (Élessarok) – Több templom -Két kórház (Gizella, Bajcsy-Zsilinszky) –Szakrendelő (egészségház)

Nézzünk pár adatot a Bajcsy-Zsilinszky kórház területi ellátási kötelezettségéről. Alapellátásban Budapest X és XVII. kerülete valamint Pécel, Gyömrő és Monor vonzáskörzete.  Szak- és krónikus ellátás terén, több területen szinte teljes pesti oldal ellátására köteles, de több környező város és térségét is kiszolgálja. Ilyenek Monor, Cegléd,Ecser, Maglód, Albertirsa, Dabas, Jászberény.. A részletes lista IDE kattintva olvasható. Ez számokban azt jelenti, hogy míg alapellátásban k. 200 ezer embert , addig krónikus szakellátásban a kórház 2 millió környékbelit lát el. A megközelítést nézve a belváros felől is át kell szállni a 28-as villamora az Élessaroknál, míg a vidékiek a két vasútállomás felől szintén a 28-as villamossal érik el a kórházat. 

Pillanatnyilag az Élessarokig a 3-as villamos akadálymentes két metróállomás (M2-Örs vezér tere, M3-Ecseri út) felől érkezve is is, de ott át át kell szállni a magaspadlós Tátra vagy Hannoveri járművekre.

Amitől mindenki tart az a járművek beszennyezése, rongálása. Ezen nem is csodálkozom, hiszen én magam is ezt tapasztalom a 28/62 viszonylaton. Viszont van ellenpélda is és ez a 3-as villamos! Ez a viszonylat szintén érinti hajléktalan foglalkoztatót és a Terebesi erdőt, mégsem koszos és ritkán büdös utas. Közismert New York példája ahol megfigyelték, hogy a tiszta járműveken ritkább a rongálás, szennyezés, mint azon amely már koszosan vagy összefirkálva érkezik a megállóba. Én a 3-as villamos esetében is ezt tapasztalom.

A kezdeti időszakban fontos lenne az állandó felügyelet. Ez napközben lehetne folyamatos jegyellenőr, az esti időszakban a közterületfelügyelet folyamatos jelenléte. Idővel , az összes beruházás, fejlesztés befejezését követően a 28-as villamos teljesen átalakulhat.

A villamospálya áthelyezése kapcsán célszerű lenne a megállókiosztást is átgondolni, hiszen a Kőbányai út józsefvárosi szakaszán túl közel vannak egymáshoz a villamosmegállók  és én számukat is csökkenteném. Számomra érthetetlen, hogy az adott szakaszom a az elméletben gyorsabb és több utast szállító villamos több helyen  áll meg mint a vele párhuzamosan haladó 9-es busz. A kőbányai út kőbányai szakaszán is  elhagyható lenne egy megálló a jelenlegiek elcsúsztatásával amivel a menetidőn jelentősen megtakarítanánk, ezzel népszerűbbé téve a 28/62 viszonylatot. Itt célszerű figyelembe venni a tervezett fejlesztések helyszíneit. Ezek alapján az Északi Járműjavító és az Egészségház megálló összevonható lehetne. Ugyanez érvényes a Kőbányai út 31 és a Kőbányai út 21 megállókra is


Forrás: Wikipedia, kobanya.hu

2 hozzászólás érkezett ehhez : “CAF a 28-as viszonylatra

 1. Szerintem a 28-as villamost inkább trolisítani kellene (felső-vezetékes, vagy aksis megoldás) ÉS a

  Maglódi út helyett, a Harmat/Mádin vezetni egy temetői kanyar után a KöKi-ig.

  Szerintem (sajnos) a villamosok a tengelytávból adódó sajátosságból (keskenység) nem túl kényelmesek, ezen csak ront az alacsony padló miatti belső zsúfoltság.

  Ezért a külső kerületekben közlekedő villamosok tengelytávját növelni kellene light train-re, vagy elfelejteni a villamost és trolisítani helyette.

  Villamos pálya helyett tömegközlekedési – (troli)buszsávot.

  1. Stein Bruch – A villamosnak van pár előnye a trolival szemben, az egyik a nagyobb utaskapacitás.

   Amit a villamos hátrányaként soroltál az inkább a buszokra jellemző. A CAF jó példa arra, hogy egy alacsonypadlós jármű lehet tágas.
   A buszok (trolik) esetében több a padló alá rejtendő eszköz. Ez jól látható a Volvo, vagy Mercedes buszokon is ahol a 2+2 elrendezés nem az ülőhelyszám növelése miatt alakult, hanem mert a futóműveket valahová el kell helyezni. A buszokon a közlekedőfolyosó nem szélesíthető. A CAF villamosok esetében 1+1 üléselrendezés megoldható és így tágas belső tereket kaphatunk.

   Megfeledkeztél valamiről, ha nem füvesítjük a villamos pályáját akkor azon autóbuszok és trolibuszok is tudnak közlekedni. Kőbánya polgármestere ígéretet kapott a 9-es busz trolisítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .