Buszok a mustár hazájából

dijonÚjabb használt autóbuszok érkeznek Budapestre ezúttal a mustár hazájából, Dijonból  kapunk 37 darab  Van Hool A330 CNG típusú jó állapotú használt autóbuszt. A járművek beszerzési ára rendkívül kedvező. Eddig tart a hír pozitív oldala.  Kíváncsi voltam, hogy miért is  adja el a Dijon az 5-10 éves autóbuszait. Az elérhető források szerint  Dijon villamos vonalak fejlesztésébe kezd és  a CNG üzem helyett inkább a hibrid technológiát alkalmazná a jövőben. Ennek érdekében  Heuliez Access’Bus GX 327, illetve 427 Hybride  buszokat vásárol. A régi CNG üzemű járműveitől azért szabadul meg egyszerre és ilyen nagy számban mert azok  nem váltak be, írta az IHO még májusban.  A nyolc milliós ár nagyon kedvező ez tagadhatatlan, de a CNG üzem- tudomásom szerint- néhány teszten kívül teljesen ismeretlen Budapesten, tehát a háttérbázist is ki kell építeni a 37 darab busz kiszolgálására, ami szintén pénzbe kerül.

CNG (Compressed Natural Gas) vagy sűrített földgáz nagy nyomás alatt tárolt szénhidrogén gázok elegye, amelyet gépjárművek üzemanyagaként, valamint fűtésre használnak. A motorhajtóanyagként használt gáz azonos minőségű a háztartásban használttal. A töltőállomáson ezt a gázt nagynyomású kompresszorral 250 bar nyomásra sűrítik, és így tankolják a járművekbe. Az autógázpalackban a földgáz nyomása változik a hőmérséklet ingadozás következtében, de ez motorüzemelés szempontjából figyelmen kívül hagyható. A járművekben a gáztartályok hengeres vagy gömbölyű alakúak, hogy a konténerek falait egyenletes nyomás terhelje. A névleges nyomás általában 200 bar. (Wikipedia)

dijon2Már látom  a liberális gondolkodók, vagy ahogy ma  hívják magukat az “europier “-ek  indokait, amint ismét felvetem a hazai gyártás és a hazai termék vásárlásának kérdését. A felelős gondolkodók számára nincs más út.  Miért?  A ma olcsón beszerzett használt járművek alkatrész utánpótlása sokkal drágább és nehézkesebb lesz a jövőben, mint a hazai gyártású járművek esetében. Lényegében ki leszünk szolgáltatva a külföldi gyártóknak.  A hazai gyártású járművek esetében új munkahelyek jönnének létre, hiszen van bőven lecserélendő autóbusz, trolibusz, villamos, HÉV, metró.  Itt nem egy-két éves  , hanem hosszútávú munkahelyteremtésről van szó. A ma új járművek, az összes cseréje után már 10-15 évesek lesznek és akkor azok teljes felújítása, vagy cseréje ismét munkát és megrendelést jelent a gyártóknak.

[soliloquy id=”2164″]

Gyakori indok a szkeptikusok részéről, hogy megszűnt a Ganz meg az Ikarus.  Ez nem teljesen van így  A Ganz orosz megrendelésre Szlovákiában kezdte meg pár hónapja a gyártást.  Az Alstom Metropolis egyes elektronikai eszközeit a Ganz-Skoda gyártja és  a szervizelést is  a Ganz-Skoda electric biztosítja.  Ikarus márkanéven ma is folyik autóbusz gyártás.  Érdekes körülnézni a környező országokban. Szinte mindenhol megoldott a helyi autóbusz, villamos és metró gyártás. Ha nem is a régi jól csengő márkanév, de új gyártók , hatalmas mennyiségű járművet adnak el belföldi és a belföldi referencia megléte alapján külföldre is. Én úgy látom, hogy a térségünkben csak Magyarország a kivétel. Itthon is csak kormánydöntésre volna szükség és hazai gyártású járműveken utazhatunk.

Forrás: Bkk,IHO,Wikipedia

Egy hozzászólás érkezett ehhez: “Buszok a mustár hazájából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .