BUBI – Luxus vagy szükséges

bubiterminal2014  tavasza több újdonságot hoz majd a városlakók életébe. A félkész M4 üzembe helyezése után, indulhat a közbringarendszer. A hír hallatán a  legtöbb fórumon égett a billentyűzet a kommentelők ujjai  alatt. Én sem szeretnék kimaradni a sorból. Köztudottan  támogatom a közösségi közlekedés minden formáját, de bevallom  álmomban sem fordult még meg soha a közösségi kerékpár gondolata.  Lássuk mi a közösségi közlekedés célja. Én mindig úgy gondoltam, hogy a legfőbb cél a közlekedésben egyéni járművel résztvevők számának csökkentése. Minden városlakó érdeke, hogy a dugók megszűnjenek, csökkenjen a közutakon közlekedő járművek száma  és élhetőbb legyen  Budapest. Ezt a célt főként a nagykapacitású járművek közösségi használata tudja elősegíteni. Ilyenek a metróvonalak amelyek akár 20.000 utast is szállítanak óránként, vagy a körút villamosok, amelyek egy gazdagabb városban már rég a föld alatt, metróként üzemelnének. Levegőtisztasági szempontból ezeket a trolibuszok követik, de ezeket a járműveket pillanatnyilag a közösségi szolgáltató elég mostohán kezeli. Végezetül az autóbuszok, amelyek károsanyag kibocsájtása egy utasra vetítve még mindig nagyságrendekkel kedvezőbb mint ha az utasaik saját járművükkel közlekednének a városban. Feltételezem, hogy eddig a pontig még  mindenki egyet ért velem.  Épp van az első olyan pont ahol  meg kell állni egy pillanatra és el kell gondolkodni, hogy mivel is jár ez a BKK becslése szerint 1,06 milliárd forintba kerülő  beruházás.  Az egyik -véleményem szerint- a valóságtól eléggé elrugaszkodott elképzelés szerint  lesznek olyan autósok akik letéve járművüket, inkább kerékpárra pattannak mint villamosra. Az elmélet az, hogy a bevezetésre kerülő behajtási díj és a drága parkolás miatt többen a közbringát választják majd. Erről inkább nem is fejtem ki bővebben  a véleményemet. A másik potenciális felhasználói csoportot azok a munkába járók alkotnák akik a metróról leszállva inkább kerekeznek a busz vagy a troli helyett. Számomra ez is elég komikus elképzelés, de majd idővel megtudjuk kinek volt igaza.

BixiA BUBI dokkolóállomások kizárólag a belvárosban a Hungária gyűrűn belül épülnek majd ki , összesen 75 helyen 1500 kerékpárral. A közbringa (fizetős) regisztráció után a tervek szerint 30 percig használható majd díjmentesen. Az ezt meghaladó időtartamért már fizetni kell. A cél a rövid távú kerekezés, két dokkolóállomás között. Állomásonként 10-30 bringa várja majd a sportos hivatalnokokat, hogy esőben, jégen, hóban fagyban eltekerjenek a minden igényt kielégítő ultramodern irodaházukba dolgozni.  A közbringa rendszer éves üzemeltetési költsége várhatóan 244 millió forint lesz.  Miért ennyi? A környezetbarát kerékpárokat, környezetszennyező autóval kell majd szállítani a dokkolóállomások között. Ez az első ami miatt már nem is olyan zöld ez a beruházás. Nézzük milyen hatása lehet a belváros forgalmára, ha az elvárásoknak megfelelően  sokan használják majd a BUBI-t.  Mint feljebb már leírtam, én nem hiszek abban, hogy  az autósok kerékpárra pattannak, ezért  ezzel a lehetőséggel nem is foglalkozom a továbbiakban. Nézzük mi is történik ha hirtelen nagyobb számú kerékpáros jelenik meg a belváros közútjain. Elsősorban megnő a közúti közlekedésben egyedileg résztvevők száma, ami nagyobb forgalmat okozhat és lassíthatja a közlekedést. Ezzel épp a közösségi közlekedés céljával megyünk szembe.

bubi_2A rendszer következő nagy hibája, hogy a belvárosban nincs kiépített kerékpárút hálózat ! Még mielőtt jönnének a hozzászólások, hogy ez nem igaz, szeretném leszögezni, hogy kiépített az úttesttől és a járdától elkülönített, biztonságos kerékpárútra gondolok.  A belvárosban van pár látszat megoldás, ilyenek az egy vödör festékkel kialakított kerékpár nyomok és a járdától  vagy az úttesttől vonallal leválasztott kerékpársávok.  Kíváncsi lennék, hogy ezek tervezője valaha végig ment-e  ezeken.  Az Arany János utca metróállomás és az az előtti megálló közé épített kerékpárút már több összeütközés helyszíne volt.  Hamarosan elkészül egy hasonlóan -szerintem- értelmetlen kerékpárút az Árkád főbejárata és a villamosmegálló között. Kíváncsian várom majd az első ott kialakuló verekedést, amikor egy kerékpáros a kerékpárúton belehajtva a tömegbe elüt valakit. Menjünk vissza Bajcsy-Zsilinszky útjára és haladjunk tovább a  Károly körúton, ahol a kerékpársáv olyan szűk, hogy az  -véleményem szerint- a kerékpárosok életét veszélyezteti. Most jutottunk el a kedvencemhez a buszsávra festett kerékpársávhoz. Szerintem az aki a 7-es  vonalcsalád buszai előtt képzeli el a biztonságos kerékpározás, az nagyon egyedi módon szemlélheti a világot. Kevés ennél veszélyesebb dolgot tudok elképzelni. Biztosan bennem van a hiba, de 1 milliárd forintot költeni egy olyan  rendszerre amely csak ért a belváros közlekedésének, véleményem szerint túlzó !

Félreértés ne essen, én nem a kerékpárosok ellen  írtam le ezt a pár sort. Nekem is van pár ismerősöm aki szabadidejében kimegy a természetbe tekerni egyet és épp tőlük tudom, hogy milyen nehéz kijutni a belvárosból biciklivel a zöldbe. A BUBI-nak  véleményem szerint  csak akkor lesz létjogosultsága, ha szakértők által megtervezett és kiépített kerékpárút-hálózat várja majd a kerékpározókat. Ennek megtervezése, kiépítése viszont többe kerülhet mint a négyes metró megépítése a Bosnyák térig… valljuk be a metrót nagyságrendekkel többen használnák egy nap alatt mint a BUBI-t egy teljes év alatt.

2 hozzászólás érkezett ehhez : “BUBI – Luxus vagy szükséges

 1. “A félkész M4 üzembe helyezése után, indulhat a közbringarendszer.”
  Demagógia! Nem félkész, hanem a kelleténél rövidebb. Nem ugyanaz…

  “Minden városlakó érdeke, hogy a dugók megszűnjenek, csökkenjen a közutakon közlekedő járművek száma és élhetőbb legyen Budapest. Ezt a célt főként a nagykapacitású járművek közösségi használata tudja elősegíteni”
  Tegyük gyorsan hozzá: csak az ilyen kapacitást IGÉNYLŐ fő irányokra igaz ez.

  “Ilyenek a metróvonalak amelyek akár 20.000 utast is szállítanak óránként, vagy a körút villamosok, amelyek egy gazdagabb városban már rég a föld alatt, metróként üzemelnének.”
  Egyrészt körútI, másrészt ott történetesen 30 000 utas közlekedik óránként, tehát a 20 000-res értéked még bőven villamos kategóriába esik. 20 000 irányonként, na ja, az már szebb lenne. De nem ezt írtad.

  “A környezetbarát kerékpárokat, környezetszennyező autóval kell majd szállítani a dokkolóállomások között. Ez az első ami miatt már nem is olyan zöld ez a beruházás.”
  Vagy megint mellényúltál:
  http://kerekagy.blog.hu/2014/01/16/aprilisban_startol_a_budapesti_bringamenes

  De ha a számok érdekelnek… A 224 milliót 1500 bicikli és 75 dokkoló emészti fel, tehát 1575 kültéri, komoly karbantartási költséget felemésztő pontod van. Az egész rendszert nyilván üzemeltetik valakik. Számoljunk 10 dolgozót, havi 400 000 Ft-os bér- és rezsiköltséggel. Ebbe már az irodát is belevesszük, 24 órás diszpécserszolgálatot, meg ilyeneket. Éves szinten: 48 milla leesett. Az 1575 pontodra jut évi kb. 112 000 Ft. HÚ, ez majdnem egy bicikli ára, tehát minden bicikliből vehetnél még egyet! Igen. Ha a Tesco-ban vennéd a biciklit: a különleges alkatrészek miatt, még ha nagyobb szériákat gyártatsz is, drágább lesz minden… A keréktől a gumin át a nyeregig. A lopott bicikli pedig a GPS ellenére se fog mindig megkerülni sajnos, tehát igen, vadiúj kerékpárokat is kell majd venni évente akár többet is. A dokkolókból elég egyet tönkretennie egy járdára felszaladó Kamaznak, már több milliós kiadásod van. Valahogy nem érzem úgy, hogy el lennének szállva a költségekkel. :-/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .