Botrány a 62-es villamoson

villamos_ujMa reggel munkába menet, kimentem a Liget téri villamosmegállóba. Ezt a BKK Kőbánya alsó vasútállomásnak nevezte el. Az új, de a réginél szűkebb megálló tömve volt munkába igyekvő utasokkal. A BKK úgy találta jónak, hogy a  hosszú két esőbeállóval felszerelt megállóba egy FUTÁR kijelzőt helyez el annak a vasútállomás felőli végébe. Ez azt jelenti, hogy a megálló teljes területéről az láthatatlan, tehát olyan mintha nem is lenne. Kizárólag a vasútállomásról érkezők láthatják addig, amíg a járdaszigetre nem lépnek. ott ugyanis a peronfedés teljes mértékben kitakarja azt.  Az utasokkal teli peron mellé besuhant egy villamos, amelyen volt pár utas, de sem a homlok, sem az oldalsó kijelzőin nem volt semmilyen felirat, azok teljesen sötétek voltak. Tudni kell, hogy a megállóban a 3, 62,62A,28 villamosok állnak meg, tehát lényeges információ a viszonylat száma.  Az utasok elkezdtek gyülekezni a vezetőfülkénél és előbb udvariasan, majd teljesen jogosan ingerülten érdeklődtek az útirány felől. Erre a járművezető fogva kézi mikrofonját bemondott valamit, de a recsegésen kívül semmit nem lehetett hallani. Erre a villamoson utazók is elkezdtek leszállni, illetve a vezetőfülke irányába indulni, hogy kiderítsék, mit is szeretett volna velük közölni a villamos vezetője. Tudni kell, hogy a 62A villamos esetében ez a megálló a végállomás. Itt régebben is külön felhívták a járművezetők az utasok figyelmét, hogy szálljanak le. A járművezető jó szándékú, de teljesen érthetetlen tájékoztatása után, többen a villamoson utazók közül úgy vélték, hogy  a villamos nem megy tovább és le kell szállniuk.

Később a BKK közleményt adott ki, hogy a FUTÁR rendszer a reggeli órákban összeomlott és dolgoznak a hiba elhárításán.

Az én kérdésem a következő:

 • A BKK is tisztában van vele, hogy a FUTÁR rendszer nem tökéletes ezért minden hibánál  tesztüzemre hivatkozik. Ha egyszer a rendszer megbízhatatlan, miért nem használja párhuzamosan a meglévő műanyag viszonylatjelzővel közösen a FUTÁR-t?
 • Miért nem rendszeresít egy A4 es papírlapot és egy filctollat minden járművén, amellyel a hasonló probléma gyorsan megoldható ?
 • Miért enged forgalomba rossz hangosítórendszerrel üzemelő járműveket?

Tisztelt Vitézy Dávid Úr! Nem a papírlapra kézzel írt viszonylatszám a ciki, hanem hibáktól hemzsegő utastájékoztató rendszer által nyújtott téves és megtévesztő információ !

A járművezető heves nyomkodására a Mázsa utcánál megjelent a kijelzőn, hogy 62A Rákospalota Máv telep, ami ugye téves információ, mivel a villamos a Blaha Lujza tér felé haladt. A Könyves Kálmán körútnál a  62A Kábánya alsó vasútállomás felirat íródott ki, ami szintén az utasok megtévesztése, hiszen az említett megállót ebből az irányból nem is érinti a 62A, mivel a Kőbányai úton az nem is közlekedik , de főként nem halad a kiírt irányba!

A járművezető megtett minden tőle telhetőt és türelmesen tűrte az utasok támadásait, amiért lényegében nem is Ő, hanem a BKK vezetése a felelős, amely megengedi, hogy egy ilyen megbízhatatlan rendszert használjanak kizárólagosan az utasok tájékoztatására!  A villamos vezetője minden megállóban, kézi mikrofonját használva az előírásoknak megfelelően megpróbálta tájékoztatni az utasokat a következő megállóról, amely néha recsegésbe, máskor fülsiketítő füttybe torkollt.

futar_nem_uzemel

[wc_divider style=”solid” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

[Frissítve 2014.09.22]

Liget térIdőközben elindult a BKK FUTÁR mobilalkalmazás. A lementett képen jól látszik, hogy a fenti történet a FUTÁR szerint egy nem is létező villamoson történt.62 Valószínűleg a sötét kijelző nem egy egyszeri hiba következménye volt. Mivel többször utaztam már ezen a villamoson, így az biztosan létező járat. A menetrendi indulása 8:24 a Liget téri megállóból a BKK hivatalos menetrendje alapján. Mint jól látszik a Futár 8:18+6 percnél nem jelez járműindulást 62-es jelzéssel a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) végállomás felé. Továbbra is megmarad a villamos fantom villamosnak. Napközben gyakran látok a Könyves Kálmán körút térségében 62A számjelzéssel közlekedő villamost, amely ugye elméletben lehetetlen, hiszen a 62A végállomása a Liget tér. Érdekes módon a FUTÁR jelez egy 62-es villamost, amely már úton van és érkezése 8:18+25 percre várható a Liget téri megállóba, pedig ilyen a menetrendben nem is szerepel…

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Botrány a 62-es villamoson

 1. Azért nem történt olyan olyan borzalmas dolog. Igen, egy egyszerű papírral és filctollal meg lehetett volna oldani a problémát, de nem egy hatalmas nagy eseményről van szó.

  Azt viszont nem értem, hogy minek szeretik őrizgetni a FOK-GYEM kijelzőket. Állandóan elromolnak és ők meg beleépítették a FUTÁRba.

 2. Pár dolog a futárról:
  1.: néha gondol egyet, és újraindítja magát. Jó esetben újraindul, rosszabb esetben nem. Ilyenkor hót sötétek a kijelzők. Nagy ritkán előfordul, hogy a kijelzőkön látszik a járat és végállomás, és még a megállókat is bemondja.
  Ha nem indul újra, akkor még a mikrofonok sem működnek, mivel rá van kötve.
  A mikrofon hangereje meg olyan, amilyen.
  2.: Műanyag tábla azért nincsen, mert csak egy-két darab van, amin a jelenlegi végállomások szerepelnek. Ráadásul kitalálták, hogy nem lehet villamoson műanyag tábla, mert rontja az összképet. Ugyanakkor meg ha nincs kiírva a járatszám és a végállomás, akkor a járművezetőt megbüntetik. Tipikus van sapka-nincs sapka.
  A futár napiszinten többször is képes rá, hogy újraindítsa magát. Ugyan van egy kismegszakító, amivel lehet áramtalanítani, de az is percekbe telik, míg kifogy a futár belső akkujából az áram. Ez is úgy lett átadva, mint minden más: papíron működik.

  1. LILI – A FUTÁR problémát szerintem ebben a városban már mindenki ismeri. Ebben az esetben az jelentette a problémát, hogy egy teljesen sötét kijelzőjű villamos állt be egy olyan megállóba amely 1 viszonylat végállomása és 3 viszonylat megállóhelye. Itt kiemelten fontos a viszonylatszám.

   Tudom, hogy a BKK tiltja a papírra kézzel kiírt számot, de van más megoldás?

   Feltételezem, hogy valamelyik járművet vezeted és te a saját bőrödön tapasztalod az itt leírtakat. Az utasoknak és a járművezetőknek azonosak az érdekeik, de azok érvényesítésére nem nagyon van lehetőség. A BKK tudja jól, hogy a probléma, panasz a járművezetőkön csapódik le és hozzájuk el sem jut. Szerintem ezzel visszaélnek.

   Az, hogy a műanyag táblákon a végállomás helytelen.. jó indok lenne, ha a megállói FUTÁR nem azt írná ki a 3-as villamos esetében, hogy Mexikói út M és a nyíl nem az ellentétes oldali vágányra mutatna a Szent László téren..
   Szent László tér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .