BKK automata és a vonalkód

Mostanában egyre többet lehet hallani a BKK automatáiról, amelyek nem csak lefagynak, de most decemberben már be is fagynak. Aki már próbálkozott lefagyott ujjakkal begépelni bérletszámot az tudja milyen kihívást is jelent ez. Mivel én vetettem fel először egyik bejegyzésemben a bérletigazolvány számának szelvényre nyomtatását még 2013-ban ezen nem szeretnék változtatni, csak egyszerűsíteni azt. Az elektronikus jegyrendszer bevezetése csak tolódik, így az átmeneti időszak nehézségeit kéne csökkenteni. Erre jó módszer lehetne a bérletigazolvány számának bevitele vonalkód formájában. A BKK bérletautomatái ma is rendelkeznek és használnak is vonalkódot, tehát ezt kezelni tudják. Egyetlen dologra van csak szükség megtanítani a készüléket a bemutatott vonalkód adattartalmának, a megfelelő adatsorba helyezésére. Ez egy egyszerű feladat abban az esetben, ha a BKK nyitott erre.

A bérletigazolványok QR kódjai kicsik és a gyakori használat/ellenőrzés miatt általában elég hiányosak. A bérlet mellé használható igazolványok kódrendszere sem azonos, de az nem jelenthet problémát. Én olyan megoldást ajánlok amely  egyszerűsítené az  adatbevitelt az összes “bérletigazolvány esetén” . Erre két módszert is tudok javasolni. Az egyik a egyszerű otthon vagy akár a BKK pénztárában nyomtatott vonalkód. Erre a célra rengeteg  ingyenes program létezik (barcodegenerator), elég egy kicsit böngészni a neten. Az így kinyomtatott vonalkódot, több éven át is használhatjuk. A BKK ma regisztrációhoz kötötten generál számla igényléshez alkalmas QR kódot. Bevallom nem igazán értem, hogy a számlacímen kívül miért ragaszkodik a BKK  még magánszemély esetében is az adóazonosító jel megadásához, de ez a felület is alkalmassá tehető egy ennél egyszerűbb vonalkód generálásához. Kicsit tartok tőle, hogy a BKK ebben  az esetben is ragaszkodna az adatgyűjtéses módszeréhez és nem engedélyezné csak a számsor megadását, így sérülne a törvény által biztosított minimális adat megadásának elve.

A másik modernebb megoldás a vonalkód, mobiltelefonunkon történő tárolása. Rengeteg hűségkártya elektronikus tárolására, bemutatására szolgáló alkalmazás érhető el. Ezekből közvetlenül a mobiltelefonunk kijelzőjéről olvassa be a pénztáros a kedvezményre jogosító kártyánk vonalkódját. Én a TAJ kártyámat is ilyen formában hordom magamnál és még soha nem volt vele gondom. Az általam használt alkalmazás az OTP fejlesztése és a Simple (kép balra) névre hallgat, amely letölthető a Play áruházból. Mivel ezen keresztül rendelem az ebédemet, rendelem a taxit vagy fizetek a parkolásért vagy épp az autópálya használatáért, így mindig a kezemben van. Az alkalmazás egyik zsebe épp a fent leírt funkciót szolgálja. A kézzel bevitt vagy lefényképezett törzsvásárlói kártyák számából képez vonalkódot és azt elmenti, megjeleníti.. Miután a bérletigazolvány száma, ma bemondásra vagy begépeléssel kerül a bérletszelvényre, nem hiszem, hogy a BKK-nak problémát okozna az a módszer amely megfelel a Tesco-nak, a Mekinek vagy épp az Auchan-nak.

Mint látható a vásárlás felgyorsítható lenne és a félreütésből eredő hibák is teljesen kizárhatóak lennének, ha a BKK erre nyitott lenne.

3 hozzászólás érkezett ehhez : “BKK automata és a vonalkód

 1. Valaki megint zseinális volt egy újdonság bevezetésekor. Megjelent a hangalapú csövesmágnes az automatákban.

  1) Miért kellett betenni az automatákba, hogy “Először a visszajárót vegye el!” ?
  2) Mi értelme külön szólni, hogy “Kérjük, vegye el a visszajárót!” ? Oké, nem mondom, van, aki elfelejti, de a személyes véleményem az, hogy nem kell minden idiótát kézen fogni.
  3) Ha már szól az automata (még mielőtt mozdulhatnál, aminek értelme semmi), MIÉRT OLYAN HANGERŐVEL, HOGY VISSZHANGOZZON TŐLE AZ EGÉSZ ALULJÁRÓ???

  És ezt először pont a Nyugati aluljáróban láttam, este 8:30 körül. Személyesen a Széll Kálmán téren éltem át, de ott is elég volt. Nem elég, hogy a kéregetőt nem szállíthatod le (még hatósági személy se), még kilencesével kell az utashoz vonzani a megállókban is? Főleg, hogy egyes automaták környékén a kéregetéshez az eszközhasználat sem ismeretlen jelenség…

  1. Az Örsön tegnap este 23 órakor kiabálta, hogy vegye el a visszajárót…

   Engem a hangos sípolása jobban zavar!

   1. A sípolásnak végképp nincs értelme. A hangerőben pedig kezdem úgy érezni, hogy az új M3-indításjelzés se az oroszok ötlete volt.

    Nem tudom, van-e olvasó, akinek az ablaka BKK-automatára nyílik, de kíváncsian várom a véleményét…

    Ami mondjuk engem legjobban érdekel: miféle problémára várnak ettől a hülyeségtől megoldást? Ha bennhagyom a pénzt az automatában, hűlt helye 15 másodperc múlva, a BKK tudni se fog róla. Ha meg ezzel panaszt tesz náluk valaki, nem a botrány tör ki, hanem a röhögés. És bármennyire is hiszek az utasközpontúságban, ezt meg is értem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .