Biztosítsunk egyenlő feltételeket!

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy biztonsági rést fedeztek fel a MÁV e- jegyrendszerében, melynek következtében akár el is lehet tulajdonítani más utasok már kifizetett e-vonatjegyeit.  Nem szeretnék belemenni abba, hogy kinek a feladata lett volna ellenőrizni a megvásárolt  e-jegyrendszert, de biztosan nem a jelenlegi MÁV vezetés feladata ez.  A hiba ismert , így meg lehet tenni a megfelelő lépéseket annak kiküszöbölésére.  Amiről ma írni szeretnék az a becsületes többség védelmének biztosítása.  
Amióta felreppentek az első hírek a RIGO jegyrendszerről,  felvetettem az utasok érdekének (jogainak) nem megfelelő szintű védelmének kérdését. Ugye a BKK RIGO esetében , minden adatot a BKK kezelt volna, vagyis a BKK lett volna az értékesítő , az adatkezelő, az ellenőrző és a panaszok elbírálója is, ami aggályos. Miként tudna objektíven kivizsgálni egy panaszt az akire a panaszt tették?  Ez a jegyrendszer szerencsére nem valósult meg, tehát ezt is felejtsük  gyorsan el.   
Az alapgond továbbra is az, hogy az utas miként tudja ellenőrizni, utazás előtt, hogy a megváltott jegye érvényes-e, valódi-e és ha azzal utazik, nem kerül-e kellemetlen helyzetbe.   Ez csak úgy előzhető meg, ha az utas számára is biztosítottak ugyanazok az ellenőrző eszközök (feltételek), amelyeket a szolgáltatók használnak. Ez ma már csak szándék kérdése, hiszen az utasok kb 95%-ban rendelkeznek mobiltelefonnal és azok  kb 70 százaléka képes QR kódot olvasni.

A BKK esetében a jegyautomaták rendelkeznek kódolvasóval, amelyet pillanatnyilag ÁFA-s számla kiadásához használ a szolgáltató, tehát  csak programfejlesztés kérdése, hogy az utas a pénztárban megvásárolt bérletének valódiságát ellenőrizhesse a BKK jegyautomatáinál. Ez a lehetőség  növelné az utasok bizalmát.  A BKK mobilalkalmazásaiba is beilleszthető lenne egy algoritmus amellyel az utas ellenőrizni tudná saját bérletszelvénye valódiságát.  Ne gondoljon itt senki drága fejlesztésre, hiszen a BKK ellenőrei ma is használnak ilyet, tehát a program megvan csak azt az utasok számára is elérhetővé kéne tenni!  Ez csak szándék kérdése, hiszen a BKK Mobiljegy alkalmazás ma is fejlesztés alatt van, az őszre tervezett a teljes hálózatra történő kiterjesztés miatt.  Ha már fejlesztünk, meggondolandó lenne, egy olyan algoritmus beillesztése is amely az utas számára lehetővé tenné annak ellenőrzését, hogy a BKK járművein jegyellenőrzést végző személy valóban ellenőr-e és az adott pillanatban jogosult-e jegyet ellenőrizni.  Ez is egyszerűen megoldható, elég a BKK munkaidő-nyilvántartását bekapcsolni a mobilalkalmazásba, illetve az ellenőrök kitűzőjét kiegészíteni egy QR kóddal, amit az utas le tud olvasni. Ezzel a lépéssel jelentősen javítható lenne a BKK ellenőreinek  megítélése és nőne a BKK iránti bizalom.

Miért van erre szükség, merül fel sokakban a kérdés. Én elsősorban visszakérdeznék. Ha erre nincs szükség, akkor a BKK miért ellenőrzi a bérleteket elektronikus módon? 
Ha a szolgáltatónak van olyan feltételezése, hogy lehetnek hamis bérletek forgalomban, akkor erre fel kéne hívnia az utasok figyelmét  és lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy mindenki ellenőrizni tudja saját bérletének valódiságát még az utazása megkezdése előtt.

Miért vetettem fel, az ellenőrök ellenőrizhetőségének a kérdését?  A MÁV jegyvizsgálóival ellentétben akik költséges egyenruhát viselve könnyen beazonosíthatóak, a BKK ellenőrei  titokban, az utasok közé beolvadva dolgoznak. A kitűzőjük fillérekből előállítható, vagyis szükség van  egy olyan megoldásra amivel egyértelműen megállapítható, hogy a magát ellenőrnek feltüntető személy tényleg jogosult-e a jegyek ellenőrzésére.

Fontos az ellenőrzések naplózása és meg kell akadályozni, hogy a naplófájlok utólag módosíthatóak legyenek. Kevesen gondolnak rá, de  kizárólag a naplófájl is egy olyan adathalmaz, amelyből az ellenőrök munkájával kapcsolatban fontos adatokat nyerhetnénk ki.

A BKK által bevezetett QR kód ellenőrzés kapcsán , már több helyen és több alakalommal felmerült, hogy a QR kódot miért nem a bérletszelvény első oldalára nyomtatják, hiszen az egyébként silány minőségű bérletszelvényeket mindenki óvni próbálja és tokban tárolja, amelynek csak az egyik, az első oldala átlátszó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .