Bérlet kontra vonaljegy

határ Egy panaszos anyuka facebookos bejegyzését olvasva  gondolkodóba estem a BKK díjszabását illetően. Az anyuka elmondása szerint fiát Solymáron az ellenőrök leszállították a 164-es buszról,  mert nem volt  az adott megállóra érvényes jegye. A gyerek egy Bkk Budapest bérlettel és egy Volán bérlettel rendelkezett. Az ellenőrök eljárása a BKK üzletszabályzata szerint helyes volt ugyan, de felmerül bennem a kérdés, hogy miként lehet valaki bliccelő két az adott útvonalra is érvényes bérlettel a zsebében. Ilyen eset nem igazán fordulhatna elő egy jól működő rendszerben.  Van még egy érdekes kérdés. Miért ér kevesebbet egy Budapest bérlet, mint egy vonaljegy?  A Bkk közlekedtet olyan járatokat, amelyek átlépik a városhatárt. Ezekre a viszonylatokra a bérlet mellé kiegészítő jegyet kell érvényesíteni, a közigazgatáson kívüli utazásra. A kérdés még mindig az, hogy miért? A belvárosban érvényesített vonaljegy a teljes vonalon való utazásra feljogosít. A bérlet miért nem? Miért különbözteti meg a BKK azokat a bérletes utasokat akik a városhatáron túlra utaznak a cég által üzemeltetett viszonylatokon?  Mi a különbség az között, hogy én a 109-es  buszon utazom Kőbányáról Óbudáig vagy a Solymári Auchanba ? Még a távolsága sem lehet igazán hivatkozni! Amennyiben mégis a távolság lenne az indok akkor miért kerül a vonaljegy ugyan annyiba a körúti villamosra mint a 164-es buszra, és miért különbözik a bérletár? Miben tér el a belvárosban meg tett 10 kilométer a városhatáron kívüli 10 kilométertől? Az említett 164-es busz menetideje 24 perc, ezzel szemben pl. a 109-es buszé 47 perc vagy az 5-ös buszé 57 perc. Ez utóbbi  járművek feltételezhetően hosszabb távot tesznek meg és ezalatt több üzemanyagot is fogyasztanak.

bkk_164_buszA válsz véleményem szerint igencsak egyszerű. Mivel sokan utaznak a közigazgatási határon  kívülről, így a szolgáltató többlet bevételhez jut a Budapest  bérlet mellé eladott környéki bérletekből.  Még mindig nem értem annak a logikáját, hogy  miért elég egy vonaljegy a városhatáron túlra közlekedő buszokra ?  Ha folytatom  a BKK  logikájával való gondolkodást akkor miért nem érvényes a vonaljegy -ha már a vonal teljes hosszára szól az illetékesek állítása szerint, ezért ez a neve –  a HÉV teljes vonalára? Ez az a pont ahol eljutottunk előző bejegyzésemhez amely a HÉV bonyolult jegyrendszeréről szól. Az Örs Vezér terén miért nem vehetek  egy darab jegyet Gödöllőig? Miért kell egy vonaljegy a városhatárig, megy egy kiegészítő jegy Gödöllőig? Sok az ellent mondás…

A probléma lényegében májustól meg fog oldódni, mert a BKK járatai nem mennek majd a városhatáron kívülre. Vajon ezekre a buszokra érvényes lesz majd a Budapest bérlet a városhatárig vagy nem ?  Majd meglepődünk májusban.

Jegyek bérletek érvényessége:

Vonaljegy  :

Az autóbusz vonal teljes hosszában.
A HÉV vonal  közigazgatási határt megelőző utolsó megállóig.
Időpontbélyegzős érvényesítés esetén napközben 60 éjszaka 120 percig, átszállás nélkül.

Budapest bérlet:

A közigazgatási határt megelőző utolsó megállóig


Nem szabad nekem a BKV oldalain böngésznem, mert azonnal rátalálok egy ellentmondásra.  A bkv.hu szerint a vonaljegy a vonal teljes hosszában való utazásra jogost. Ez azonban csak a szabály egyik része. Van egy másik szabály is. Az időbélyegzős érvényesítés esetén az utazás csak 60 percig tarthat. Megnéztem csak kíváncsiságból az 5-ös busz menetrend szerinti menetidejét 57 perc. Előfordulhat hogy egy  dugó után a végállomásnál felszáll  egy ellenőr és az üzletszabályzatnak megfelelően megállapítja, hogy az utas jegye érvénytelen, mert az érvényesítéstől számított idő meghaladta a 60 percet….

bkk_164_jegyHa jól értem, ezekkel a jegyekkel tudnék szabályszerűen eljutni Solymárra. A környéki vonaljegy és a Budapest bérlet még logikus, hiszen a városhatárig érvényes bérletem mellé veszek egy “helyi” vonaljegyet . De vajon a Budapest bérlet és mellé egy BKK vonaljegy, nem azt jelenti, hogy duplán fizetem ki az út árát, hiszen a BKK vonaljegy ez egész vonalra érvényes Budapest bérlet nélkül is … Nyugodtan cáfoljon meg valaki, ha esetleg rosszul gondolnám .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .