Bem rakparti sétány

lanchidBelvárosi sétáimat gyakran fejezem be egy rövidebb rakparti sétával a Batthyány téren. Ez a kis tér tele van élettel, vidámsággal. Rajtam kívül sokan kedvelik, budapestieken kívül a turisták is. Sajnos gyakran szembesülök kisebb nagyobb konfliktusokkal a járda nem megfelelő szélessége miatt. Ha jól tudom az Uniós irányelvek szerint a járda szélességét úgy kell meghatározni, hogy azon két kerekesszékes elférjen egymás mellett. Ez a Bem rakparton nagyon sok helyen nem teljesül, ennek ellenérek közös gyalogos és kerékpáros útként jelölik. Miután ez a szakasz nagyon népszerű a kocogók, gyalogosok, görkorcsolyázók, gördeszkázók és a kerékpárosok között, gyakoriak az összeütközések.  Lassan, de biztosan itt a tavasz és nőni fog a turisták száma akik a belvárosból, szívesen sétálnak át a Lánchídon Budára és a Bem rakparton indulnak tovább a Parlamentet  fényképezni. 70cmŐk a leggyakoribb áldozatai kerékpárosokkal való találkozásoknak. A sétány szűkülése a Halász utcánál kezdődik és a legszűkebb  kb 70 centiméteres része a Lánchíd mellett található. Ide kihelyeztek ugyan egy kerékpár és gyalogos út vége táblát, de mit tegyen az aki eljutott idáig? Váljon levegővé?  A Lánchídi alagútból is olyan sebességgel gurulnak ki a kerékpárosok, hogy gyakran a lécsőn a hídról lefelé andalgó párok reflexeit teszik próbára azzal, hogy közéjük hajtanak . Célszerű lenne egy olyan megoldást találni amely minden félnek megfelel és a Budapestre érkező turisták sem egy kellemetlen élménnyel gazdagabban mennek haza. Az utat kiszélesíteni nincs lehetőség a villamosvágányok miatt, tehát óvatosabban, egymásra figyelve kéne közlekedni.

kerekparutItt az a bizonyos vitatott közlekedési jelzés. Az alsó tábla ugye mindenki számára egyértelmű. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen a ponton véget ér a közös gyalogos és kerékpáros forgalom számára  kijelölt szakasz. A kérdés csak az, hogy mi az ami itt elkezdődik.  Több kerékpáros állítása szerint a tábla utáni szakasz csak kerékpárút és ennek hangot is  ad.  Körülnéztem az interneten. Teljesen egyértelmű, hogy a felső egy útirányt jelző tábla, amely arról tájékoztatja  a kerékpárosokat, hogy 140 méter múlva kezdődik a kerékpárút. Magyarul a közös kerékpár és gyalogút végét jelző táblánál  a kerékpárosnak le kell szállnia a kerékpárról és a jelzett 140 méteren keresztül tolnia  kell azt a kerékpárút eléréséig. A járdán a KRESZ szerint kerékpározni tilos!  Javasolnám a hídról érkező gyalogosok érdekében  az oszlopon elhelyezni a GYALOGÚT jelzőtáblát, amely egyértelművé tenné a járda jellegét és annak használatának módját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .