Brünn és Ostrava , avagy Beep&Go

Csehország több települése vezetett be bankkártya alapú jegyrendszert. Ezzel meglepő módon a világ élvonalába került az ország.  Budapesttel ellentétben, ahol évekig egy ázsiában, egy évtizede használt elektronikus jegyrendszert próbáltunk meghonosítani, Csehország inkább előre lépett és a jövőt valósította meg. Ami ennél még  váratlanabb, ezt regionalis szinten tette meg.  A főváros, Prága kis lemaradásban van a vidékkel szemben, hiszen ott csak jegyváltásra használható a bankkártya de Brünn , Ostrava vagy Liberec esetében maga a bankkártya -illetve a Google és az Apple pénztárcaalkalmazása- az az eszköz amelyhez kapcsolódik az utazási jogosultság.

Brünn esetében egy sikeres projekt keretében sikerült integrálni a rendszerbe az okoseszközöket is. Korábban már említettem, hogy Csehország célként tűzte ki az NFC-s fizetés utólagos ellenőrizhetőségének  megoldását. Az általános tévhittel szemben a mobilfizetés mivel nem a bankkártya számát továbbítja fizetéskor nem alkalmas az utazási jogosultság ellenőrzésére. Ostrava esetében  a hasonló rendszer bevezetésekor  kizárólag csak a fizikai bankkártya volt használható, míg  Brünnben sikerült bevinni a rendszerbe az okostelefonokat, okosórákat is. A megoldást a Gpay és az ApplePay -el közösen sikerült megtalálni. 

Nézzük Brünn rendszerét. Fontos tudni, hogy Csehországban már több éves múltja van a regionálisan integrált közösségi közlekedésnek. Vagyis nem csak a városban de azon kívül is egységes tarifa szerint utazhatunk, függetlenül a szolgáltatótól és a jármű típusától. Vagyis egy bérlet érvényes a helyi, a helyközi közösségi közlekedésre az autóbuszokra és a vasútra is.

Érdekes eleme a tarifarendszernek, hogy amennyiben az utas 15 percnél kevesebb utazik, leszálláskor visszatéréítik a jegyár egy részét.  Szintén fontos eleme a rendszernek, hogy amennyiben 59 percen belül átszállsz a következő járműre, akkor a jegyed a vonal végállomásáig lesz érvényes, függetlenül a megváltott jegyed érvényességi idejétől. Ezeken kívül létrejött egy tarifaplafon is. Az utazás adatait a nap végén a rendszer összegzi és maximum 90 cseh koronát von le az utas kártyájáról, még akkor is, ha az akár 200 czk-t utazott is el.

Ennél radikálisabb utat választott  Ostrava városa.  A bankkártyás jegyváltás olyan népszerűvé vált 2016-os bevezetése után, hogy teljesen meg is szüntették a papír alapú jegyek értékesítését. A következő évben újabb cseh városok és azok agglomerációja tér át a bankkártya alapú jegyrendszerre.

Dél Morva régió integrált közlekedésének térképe

Brünn esetében is jól látható, hogy a régióközpont nem csak a közvetlen agglomerációjával alakít ki tarifaközösséget, hanem a környező nagyobb városok és azok vonzáskörzetével. A sok kisebb régió, egy hatalmas térséget hoz létre ahol az integrációnak köszönhetően egyszerűbb és olcsóbb az utazás.

Ha már megemlítettem Ostrava városát, akkor fontos kiemelni, hogy teljesen megszűntették a papír alapú jegyeket. Helyette bankkártyát, GooglePay vagy ApplePay alkalmazásban digitalizált bankkártyát, az ezekhez rendelt okosórát, a közlekedésszervező saját mobilalkalmazását, vagy azk akik nem szeretnék bankkártyájukat használni egy teljesen anonim feltötltőkártyát használhatnak. Az anonim feltöltőkártya átruházható, korlátlanul áthelyezhető a rá feltötltött összeg egyik kártyáról a másikra.

Ennyi módon fizethetsz a saját vagy családod utazásáért Ostrava városában

Ostrava közlekedésszervezője gondolt a családokra is. A bakkártyával utazók saját bankkártyájukhoz vagy egyéb mobileszközükhöz kapcsolhatját családtagjaik, barátaik egyszeri utazását. Ebben az esetben bármennyit is utaznak a költség nem haladja meg a napi csoportosjegy árát. Az egyedül utazóktól, természetesen kizárólag a napijegy árának megfelelő összeget von csak le a közlekedésszervező, amennyiben a napi utazása meghaladja a napijegy árát. Az elszámolás mindig az utazást követő napon, hajnal három órakor történik.

2 hozzászólás a következőhöz: “Brünn és Ostrava , avagy Beep&Go

  1. Jövő héten Brno-ba utazunk a feleségemmel. Mindketten 70 éven felüliek vagyunk. Mindig tömegközlekedést fogunk használni, de Brno-n kívülre is megyünk.
    Például az egyik napra Brno-Breclav-Lednice-Valtice-Mikulov_Brno a tervünk.

    Azt olvastam, hogy sok esetben ingyenes a 70 éven felüliek utazása ezen a területen. Kell-e előzetesen valamilyen jegyet megvenni, vagy elég a személyi igazolványunkkal igazolni, hogy 70 éven felüliek vagyunk?

    1. Sarkadi Miklós a DPMB (város)- honlpja szerint Brünn város 100 és 101 egy zónáiban elég egy személyi igazolvány vagy jogosítvány az életkor igazolására. Brünn városában a buszok első ajtóin csak leszállni lehet.
      Az IDSJMK (megyei) 225,235,571,675,740,800,900 zónákban is díjmentesen utazhatnak 70+ életkorúak, Nem találtam viszont semmit arról, hogy szükséges-e valamilyen speciális kártya az utazáshoz. Ezek helyközi járatok, elsőajtós felszállással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük