Beep & GO- Csehország

Csehország több települése vezetett be bankkártya alapú jegyrendszert. Ezzel meglepő módon a világ élvonalába került az ország.  Budapesttel ellentétben, ahol évekig egy ázsiában, egy évtizede használt elektronikus jegyrendszert próbáltunk meghonosítani, Csehország inkább előre lépett és a jövőt valósította meg. Ami ennél még  váratlanabb, ezt regionalis szinten tette meg.  A főváros, Prága kis lemaradásban van a vidékkel szemben, hiszen ott csak jegyváltásra használható a bankkártya de Brünn , Ostrava vagy Liberec esetében maga a bankkártya -illetve a Google és az Apple pénztárcaalkalmazása- az az eszköz amelyhez kapcsolódik az utazási jogosultság.

Brünn esetében egy sikeres projekt keretében sikerült integrálni a rendszerbe az okoseszközöket is. Korábban már említettem, hogy Csehország célként tűzte ki az NFC-s fizetés utólagos ellenőrizhetőségének  megoldását. Az általános tévhittel szemben a mobilfizetés mivel nem a bankkártya számát továbbítja fizetéskor nem alkalmas az utazási jogosultság ellenőrzésére. Ostrava esetében  a hasonló rendszer bevezetésekor  kizárólag csak a fizikai bankkártya volt használható, míg  Brünnben sikerült bevinni a rendszerbe az okostelefonokat, okosórákat is. A megoldást a Gpay és az ApplePay -el közösen sikerült megtalálni. 

A Gpay a Google fizetési alkalmazása. A jelenlegi szakaszában csak néhány európai országban elérhető érintésmentes fizetésre. Magyarországi lakóhellyel, magyar bankkártyával nem használható még (2020 június). Jegyváltásra Gpay alkalmazással (mobiltelefon, okosóra) pillanatnyilag a következő országokban van lehetőség: Ausztrália, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Japán, Kanada, Oroszország, Szingapúr, Ukrajna és Csehország.

Nézzük Brünn rendszerét. Fontos tudni, hogy Csehországban már több éves múltja van a regionálisan integrált közösségi közlekedésnek. Vagyis nem csak a városban de azon kívül is egységes tarifa szerint utazhatunk, függetlenül a szolgáltatótól és a jármű típusától. Vagyis egy bérlet érvényes a helyi, a helyközi közösségi közlekedésre az autóbuszokra és a vasútra is.

Érdekes eleme a tarifarendszernek, hogy amennyiben az utas 15 percnél kevesebb utazik, leszálláskor visszatéréítik a jegyár egy részét.  Szintén fontos eleme a rendszernek, hogy amennyiben 59 percen belül átszállsz a következő járműre, akkor a jegyed a vonal végállomásáig lesz érvényes, függetlenül a megváltott jegyed érvényességi idejétől. Ezeken kívül létrejött egy tarifaplafon is. Az utazás adatait a nap végén a rendszer összegzi és maximum 90 cseh koronát von le az utas kártyájáról, még akkor is, ha az akár 200 czk-t utazott is el.

Ennél radikálisabb utat választott  Ostrava városa. A bankkártyás jegyváltás olyan népszerűvé vált 2016-os bevezetése után, hogy teljesen meg is szüntették a papír alapú jegyek értékesítését. A következő évben újabb cseh városok és azok agglomerációja tér át a bankkártya alapú jegyrendszerre.

Aki régóta olvassa írásaimat ,tudja  a RIGO-val kapcsolatban mindig arra próbáltam rávilágítani, hogy az a múlt. A pénztárcánkban hordott 50 különböző kártya az 1990-es évek trendje volt. 2020-ban a mobiltelefon az az eszköz amelyben adatainkat, bankkártyáinkat tároljuk, tehát ezt kell  felhasználnuk fejlesztéseink tervezésénél. Aki használja a CURVE szolgáltatásait az tudja, ma már előbb fizetek a mobilommal és csak az után döntöm el, hogy melyik bank kártyájával is fizettem sőt azt meg is változtathatom, ha egy másik kártyám esetében számomra kedvezőbb a váltási árfolyam.

Forrás :pipniajed.cz, GooglePay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .