Barkácsolás ismét?

 bkA BKK nagy hírveréssel kezdte el pár hete telepíteni az új jegy és bérletautomatáit a négyes metró állomásain. A közbeszerzést, a budapesti viszonyokat ismerve úgy írták ki, hogy azon csak olyan berendezéssel lehessen indulni, amely teljesen vandálbiztos. Megnézve az automatákat ezt a feltételt teljesítik is. Az anyagok és az alkalmazott megoldások, ránézésre is biztosnágossá tették a készülékeket.  A tegnap megjelent képen viszont sikerült ismét kiszúrnom egy szarvas hibát, vagy házitunningot ? Az eredeti berendezésen a gyártó üresen hagyott két felületet az öntapadós matricák elhelyezésére. Ezek a használható érmék és mellette a használható bank és hitelkártyák feltüntetését szolgálják. Ez utóbbi helyére szerelt fel-feltételezem – a szállító egy Pay Pass kártyaolvasót. Ez a többleszolgáltatás természetesen üdvözlendő, hiszen sokan használják ezt  a  fizetési lehetőséget . A probléma gondolom jól látható mindenki számára. A kártyaolvasó anyaga, vékony és könnyen törhető műanyag. Még szándékosság sem kell annak letöréséhez, hiszen akár egy hátiszák is könnyen elakadhat benne és letörheti azt, ezzel üzemképtelenné téve a berendezést.

kozlekedes.orgSokkal biztonságosabb lett volna a kártyaolvasó fedőlap alá való süllyesztése , mint ez a BUBI állomások esetében történt. A kártyaolvasást ez nem befolyásolná, viszont a teljes készülék egységes egészet alkotna és nehezebben rongálódna meg véletlen mozdulatok következtében.  Hangsúlyozom , nem a szándékos rongálásról beszélek, hanem egy nagyobb hátizsákkal történő lendületes megfordulásról, aminek következtében biztosan lerepül a műanyag kártyaolvasó  és az aluljáró közepén landol…

Fontos megjegyezni, hogy a Budapesten kiépítés alatt álló jegyrendszer egy új hálózat, új berendezésekkel. Itt nem egy régi jegykiadórendszert bővít a BKK érintésmentes fizetési lehetőséggel, mint több városban! Egy ilyen fejlesztésnél elvárható  a legújabb technológiák és berendezések használata !

Természetesen most is várom a BKK véleményét arról, hogy miként fordulhatott elő, hogy egy ilyen nyilvánvaló hiányossággal rendelkező készüléket átvettek a szállítótól.

kép: BKK

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Barkácsolás ismét?

 1. Házi tuning, házi megoldás.

  Talán a megoldásra és helyezném a hangsúlyt ha a cikken elgondolkozom. A fent leírtak és a szerző felvetése helytálló de részletkérdés. Bennem inkább a biztonságtechnikai kérdések merülnek fel főként a Pay Pass rendszerrel kapcsolatosan. Kanyarodjunk vissza.

  Talán a BKK-nál amikor elkezdték ezeknek az új automatáknak a beszerzését nem gondoltak rá, hogy itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az érintéssel való kártyás fizetés. Elképzelhetőnek tartom, hogy a nem is fektettek erre nagy hangsúlyt hiszen a legtöbb bérletpénztárban nem elérhető ez a fajta szolgáltatás és ha lenne is a leggyakrabban a vásárlás összege meghaladja a PP limitet így pedig már nem is gyorsabb a fizetés mint egyéb esetben. Valószínűnek tartom, hogy olyan döntéshozó ember hagyta jóvá ennek a szerkezetnek a beszerzését és, hogy milyen fizetési megoldások legyenek rajta aki nem is ért hozzá vagy nem rendelkezik efféle tapasztalattal, az életben és a munkája során sem.

  Véleményem szerint apró, részletekbe menő a felvetés amit majd az átadásuk és használatba vételük után beigazolódik avagy sem. Természetesen egyetértek a cikk szerzőjével mert már most praktikusabb, hosszabb távú megoldás lett volna a kivitelező és a BKK részéről ha azt a készüléket a szerkezetbe süllyesztik. Választották ismét az olcsóbb megoldást aztán majd addig foltozgatják míg már meghaladja az összeg a drágább de kevésbé sérülékenyebb megoldást.

  Bízzunk abban, hogy majd azok a polgárok akik tisztességesen jegyet fognak vásárolni vigyáznak majd az új jegyautómatákra.

  1. Bérletpénztárban jellemzően meghaladod a PayPass limitet, amikor 9500 forintos havi, vagy több tízezer forintos éves bérletet veszel, ez igaz. De amikor napijegyet (1650 forint, még ha hármat veszel is, belefér 5000-be), háromnapos jegyet (4150 forint), havi diákbérletet (3450 forint), gyűjtőjegyet (3000 forint), vagy simán csak vonal- vagy átszállójegyeket veszel, akkor ez a probléma nem áll fenn. És elnézve a sokszor kígyózó sorokat a bérletpénztárak előtt, szerintem igenis lenne létjogosultsága a PayPassnek ott is.

 2. SAB- a projektben az első pillanattól benne van a PAYPASS. A bevezetésre kerülő elektronikus jegyrendszerben is szerepel a nem BKK kártyás, hanem hagyományos érintésmentes kártyákkal történő fizetés és beléptetés. Ezért került bevezetésre a napi limit fogalma! PayPass-szal sem fizethetsz többet egy napijegy áránál, ha majd utazásra is használod 2015/16 környékén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .