Az útirány

metro_m3Sokan örömmel fogadtuk amikor a tavalyi év vége felé az M3 vonalán ismét megjelent, igaz csak egy  szerelvényen,  Szalóczy Pál hangja .  Jól érthető, nyugodt, tagolt hangon tájékoztat minket a menetirányról és következő megállóról. Menetirány bemondás eddig a metró esetében nem volt, Szalóczy Pali bácsi előtt csak a buszok külső hangszórójából hallottam ilyet. Amennyiben ez technikailag megoltható én szívesen fogadnám ezt a 3/62/62A/28 közös megállóiban is ahol már mindenki szállt rossz villamosra. Ismét egy esendő emberi tulajdonság a megszokás miatt. A villamos számát kevesen nézik meg a Liget tér – Élessarok szakaszon, hiszen a villamosok formája egyértelművé teszi az útirányt. A Tátra mindig 28 , míg  a 3 mindig hannoveri. A probléma akkor van amikor egy hannoveri jön 28-as számmal. Az ilyen esetben többen meglepődnek amikor a villamos elkanyarodik. Járművezetőtől függően a  Szent László téri és a Liget téri megállóban esetenként bemondják, hogy a villamos merre közlekedik, de sajnos nem mindig. Az utastájékoztató rendszer rendelkezik ilyen hangbemondással – használni kéne. Bízom benne, hogy a FUTÁR keretében ezt a BKK automatizálja majd.

Térjünk vissza a 3-mas metróhoz. Nagyon jó dolog, hogy a KÖKI-n az induló metrószerelvényben    Szalóczky Pál üdvözli az utasokat, majd elmondja követkzőket:

m3_uj

A tájékoztató szöveg udvarias és teljes tájékoztatást ad mint a menetirányról, mint pedig a következő megállóról. Akkor miért kerül szóba? Mert mindezt rossz helyen teszi !  A metró végállomásáról kizárólag egy irányba lehet elindulni, ez a vonal másik végállomása ! A menetirány bemondás a végállomásokon kívül mindenhol hasznos lehet  ahol középperon van. Természetesen nem szeretném túlzásba vinni a hangbemondást, de pár kiemelt állomáson ennek van létjogosultsága. A Deák téren mint átszállóhelyen ez kiemelten fontos lehet (hasznosabb mint a végállomáson). m3_irany

Én az átszállásokat  és a peronelhelyezkedést figyelembe véve, és a jövőre is gondolva a fenti három metróállomáson javasolnám az útirány  bemondását. A Kálvin tér a 4-es metró miatt, a Nyugati pályaudvar meg a vasút, illetve a körúti villamosok miatt került fel a listára a Deák Ferenc tér mellé.  A logikát követve a hangos utastájékoztató szöveget a következő képen módosítanám :

  1. Menetirány – az állomáson állva, utascsere özben
  2. Az ajtók záródnak
  3. A következő megálló.

Video : zaharanszky96

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .