Az M,H,D után jöhet a “V” ?

Villamospótló járat a 2-es villamos vonalánÉrdekes képet töltött fel a VEKE facebookos oldalára. A képen egy a kettes villamost pótló villamospótló autóbusz viszonylatjelző táblája látható. Mi budapestiek megszoktuk, hogy a villamospótlókat a BKK egy “V” betűve és a viszonylat számával jelöli. Bevallom ebben eddig sem volt logika, de egy széles körben elfogadott jelölés volt. Úgy néz ki a BKK ismét változtatni készül és elhagyja a “V” betűt a pótlóbuszról. Tudom, ez ismét az idelátogató külföldiek érdekeit szolgálja, mert őket megzavarhatja a  “V” betű.  Remélem egyszer majd a magyar utasok érdekei is fontosak lesznek, de ahhoz  új vezetőre lesz szükség a társaság élén.  Nem állítom, hogy  a képen látható tábla rossz, vagy elhibázott, hiszen minden szükséges információt tartalmaz, amely fontos lehet az utazáshoz. Jól látható, hogy villamospótlóról van szó és ezt végre az én elvárásomnak megfelelően grafikusan és nem  10 nyelven leírva jelzi a szolgáltató. Ezen kívül jól látható a viszonylatszám és a két végállomás.

Természetesen mint mindig és most is egy lépéssel előbbre próbálok járni és az érdekel, hogy mi jön ezután. Miért tűnt el aElképzelhető villamos jelölések “V” betű, illetve hol fog az felbukkanni legközelebb. Van egy olyan érzésem, hogy nem került száműzetésre , inkább  csak hamarosan új életre fog kelni a villamosok kijelzőin. Miért ? A BKK logikáját követve az M-metró a H-hév és a D- Dunai hajó után, jöhet a V-villamos . Teljesen logikus ez a fejlődési irány, a kérdés csak az, hogy erre szükség van-e?  Én az eddigi logók alapján a következő jelöléseket tudok elképzelni. Természetesen  a “V” betű biztosan speciális karakter lesz, mit a többi közlekedési eszköz esetében. A betétjáratok jelölésére én érthetőbbnek látom a betétjárat betűjének külön jelzését, így feltűnőbb.  A Digitális kijelzők esetén természetesen marad a hagyományos (betű+szám) jelölés, de az újonnan kialakítandó megállók esetében messziről látható logók jelentősen segítenék a tájékozódást. Ilyen helyek lehetnek az új megállók hatalmas üvegfelületei, de a metróhoz hasonlóan az oszlopra elhelyezett világtó jelölések is hasznosak lehetnek.


[Frisítés :]

Egy régi tábla amelyen már szerepelt a V3 jelölés (forrás: Bkvtablak.gportal.hu):

v3

Egy érdekesség azoknak akik a facebookos kommentekben felvetették  “T” -trolibusz jelölést. A gyors 9-es busz tábláján jól látszik, hogy  a BKV használta a “TR” jelölést. Itt az átszállási lehetőségeknél a TR 83 , a TR 73 és TR 75 látható.

piros_9

8 hozzászólás érkezett ehhez : “Az M,H,D után jöhet a “V” ?

 1. Háromcsillag – Igen, ez nem lep meg. A BKK gyakran következetlen. Ők biztosan tudják, hogy az 1-es villamost pótló pótlóbusz miben különbözik a 3-ast pótló pótlóbusztól.

  Palacsinta biztosan tudja majd a választ. Én azt sem értem, hogy a villamospótlót miért a busznál kell keresni? Ha villamossal akarok utazni akkor a villamos menetrendet nézem, nem a buszok menetrendjét.

 2. Háromcsillag– meg is nyitottad a menetrendet? Én igen és abban már 3-62V szerepel

 3. Én alapból nem értem, hogy minek kellett V-zni. 2-es járat, a járműtől független. A német nyelvben alapból azt mondják, hogy ” linie 2″ vagyis 2-es járat. Amikor nincs külön 2-es busz, akkor ez még logikusabb is.
  Igen segíti a külföldieket (is), de itt csak magyarok vannak? Vagy a magyarul tudók egy külön magasabb kategória? Nekem is így tetszik.
  _________

  Miskolc:
  Ott mivel van 2-es busz és 2-es villamos, ami tök másfelé megy, alapból a villamosnál ott van a V betű is, ha pedig pótolják, akkor VP.

  ___
  Debrecen:
  Csak a villamospótlót jelölik V-vel, a trolipótlót nem. De mivel itt teljesen véletlenszerűen járnak trolik- trolipótlók egyszerre ugyan azon a viszonylaton, meg is értem, hogy miért nem megy egymás után 5A és 5AT


  _______________________________________________________

  Vagy neked ez tetszik?: viszonylat nincs is rajta:

  Esetleg ez:

 4. Egy Debreceni – a gond az, hogy villamospótlót a BKK most elkezdte rendes buszként kezelni, mindenféle pótlóbusz jelölés nélkül..

  1. “Egy Debreceni – a gond az, hogy villamospótlót a BKK most elkezdte rendes buszként kezelni, mindenféle pótlóbusz jelölés nélkül..”

   És ez miért GOND, kedves Béla? Miért fáj? Mid viszket ettől? Neked nem tetszik, az rendben, de valami, legalább látszólag szakmai érv kéne…

   Azoknál a pótlóknál, ahol a számbeli egyezés lehetőségének hiánya miatt nincs szükség a “V” betűre, ott elkezdték elhagyni azt. Ez egy folyamat, ahol a régi jelölés folyamatosan kivezetődik, ez magyarázza az összevisszaságot. Ami amúgy a gyakorlatban nem okoz semmilyen gondot, tessék csak kimenni az Örsre.

   Ami igazán, de tényleg nagy hülyeség, az nem más, mint Béla V3, V6, V62A képzelgése…

   Tényleg volt szó a “V”-ről, de nem így, hanem így:
   Kelenföld (Őrmező) V+M….
   És az sem valósult meg!

 5. Palacsinta– az általad ” Képzelgésnek” nevezett dolgok még időben eltolva de mind megvalósultak. Erre a legaktuálisabb példa épp a bérletigazolvány számának a pénztáros általi rávezetése a bérletszelvényre! Sajnos az ötletemből csak a lényeg az utasok számára valóban előnyös részek nem valósultak meg:
  https://kozlekedes.org/utazasi-jogosultsag/

  Minden nap az Örsön keresztül megyek haza és látom hogy a régi különálló tájékoztató táblák eltűntek a villamospótló megállójából.

  Kérdésedre, hogy mi a gond a válasz egyszerű. Ha valaki a 3-as villamossal akar utazni az a hármas villamos menetrendjét nézi. Teljesen logikus, hogy annak részeként kell feltünteti a pótlást. Pillanatnyilag van 3-as villamos van 3-62 busz és ismét 3-as villamos.

  A ti legfőbb hibátok, hogy az utasokat nem ismeritek. A BKK mindig abból indul ki, hogy minden Budapestre látogató tökéletesen ismeri a várost és annak közösségi közlekedési rendszerét.

  Palacsinta ami meg a V1,V3,V6.. stb illeti, inkább térjünk erre vissza pár év múlva..

  1. Kicsit zakkant vagy Béla, ha magadra valamiféle prófétaként tekintesz, aki a hasára csap, kitalál valamit (betesz ennek alátámasztására saját paint-es grafikát és egy táblát 1972-ből), majd közli, hogy márpedig ez így lesz, várjuk csak ki a végét.

   Igen, pár év múlva bárki hozhat bármilyen döntést.

   Én veled szemben nem állok neki misztifikálni és spekulálni, én a tényeket adom: a V”-t, mivel felesleges, elveszik. Ennyi történik. Se több, se kevesebb. A viszonylatszámozás 2008-ban (!) lefektetett alapelvei – többek között – pont ezt a lehetőséget szolgálták.

   Amit az utasokról írsz, abban az a szép, hogy a belinkelt cikkeken úgy szembemész az utasok minden egyes igényével, hogy öröm nézni. Tények:
   1. Az utas szabadulna minden felesleges igazolványtól. Egyetlen kártyaformátumú szelvényt akar magánál hordani. Azzal, hogy ma már jogsi és személyi mellé is lehet venni bérletet, ez teljesült.
   2. Az utasok egymásnak (családnak) az ő távollétükben veszik a bérletet. Úgy, hogy közben ők az aktuális bérletet, és az ahhoz tartozó igazolványt, legyen az diák, vagy bérletigazolvány, használják máshol. A BKK kissé döcögős kommunikációja miatt a rakás félanalfabéta azt hitte, hogy kelleni fog az igazolvány a vásárláshoz. Rögtön fel is horkantak, hogy ez micsoda gonoszság. Ez persze nem így van, CSAK és kizárólag a te remek terveidben.
   3. Nem te vagy az egyetlen, akinek eszébe juthat, hogy rá lehet nyomtatni a bérletre az igazolványszámot… 85 millió, amibe ez kerül, már lépi a közbeszerzési összeghatárt, tehát valahol a BKK-nál a cikked megjelenésekor már dolgoztak a helyben nyomtatáshoz szükséges eszközök beszerzésén, tendereztetésén. Sőt, emlékeim szerint a pénztárgépes rendszer ekkor már üzemelt, ami ennek már egyfajta előkészülete volt.

   Témánál maradva: ez egy megosztásos pótlás. A 3-as villamosnak két szakasza van. Ez azonnal, egyetlen menetrend megnyitása előtt kiderül, mert egymás alatt két 3-as villamos is van. Sőt, a pótlóbusz is látszik, mert egy bazi nagy felkijáltójel egy körben ott van a menetrendi oldalon, ami átnavigál a BKK Infora, ahol MINDEN ott van, térképpel. Térképpel PONT azok kedvéért, akiknek fogalmuk nincs a hálózatról.

   Még mindig nem sikerült megírnod, hogy mi a gond a pótlóbusz ilyetén jelölésével… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .