Az Ellentmondásos FUTÁR

bkk_14Miután többször is megpróbáltam a BKK-tól részletes információhoz jutni a FUTÁR rendszer működésével kapcsolatban eredménytelenül, most megpróbálom összefoglalni azt ami a sajtóban megjelent a témával kapcsolatban. Nem lepődtem meg azon, hogy ezek az információk sokszor teljesen ellent mondnak egymásnak. Őszintén sajnálom, hogy a BKK megfosztja saját magát a városi legendák , pletykák cáfolatának lehetőségétől és az utasok tárgyilagos tájékoztatása helyett inkább hallgat.  Nézzük először mit is ír a rendszerről maga a BKK. Lapozgatva a BKK közleményeit én a 2012 nyarán kiadott első írásból idézek.

 A FUTÁR (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer) egy olyan integrált közösségi közlekedési informatikai rendszer lesz 2013-tól, összesen 6,7 milliárd forint tervezett összköltségvetéssel, melynek megvalósítására a BKK és a BKV mintegy 4 milliárd támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból. (forrás)

Ebből teljesen egyértelmű, hogy a rendszer  6,7  milliárd forint közpénzből, a mi, a Magyarországon adót fizető polgárok pénzéből épül ki, tehát joggal kérdezhetjük, hogy mit is kapunk a pénzünkért ! Igen, sajnos csak kérdezhetjük, mert valódi választ nem igazán kapunk.  Lássuk mit ígért a  BKK 2012 nyarán.

 • Modernizált forgalomirányítás: valós idejű, műholdas alapú információk a járművek helyzetéről és így javuló beavatkozási képesség a BKK részéről, informatikai intelligenciával támogatott diszpécseri munka, új diszpécserközpont a Szabó Ervin téren, melynek segítségével a Budapesten közlekedő villamosokat, trolibuszokat és autóbuszokat egyetlen központból irányíthatják. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer segíti majd.
 • Dinamikus utastájékoztatás: a megállóhelyeken és járműveken elhelyezett kijelzők segítségével az utasok valós idejű információkat kaphatnak. Ez megkönnyíti az utazás tervezését és kiszámíthatóbbá is teszi azt. Az új kijelzők a mostaninál szélesebb körű tájékoztatást nyújtanak majd: a jármű útiránya, indulási ideje mellett forgalmi változás esetén az utasok tájékoztatása mind a járműveken, mind a megállókban azonnal megtörténik. A rendszer majdnem pontosan ki tudja majd számítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján, ez pedig segíti az utastok tájékoztatását. (forrás)

Lássuk mit tapasztaltam én ma 2013 novemberének végén.  Elsőként a dinamikus utastájékoztatásról írnék véleményt.  Az itt leírtak nagyon jól hangzanak, de a múlt heti metrópótlások idején (füstölés M3, műszaki leállás M2) én sem a megállói kijelzőkön, sem a járművek kijelzőin nem láttam és nem is hallottam tájékoztatást sem a pótlásról, sem pedig arról, hogy merre tudom elkerülni a problémás helyeket. Itt most kizárólag a  tájékoztatás teljes hiányát nehezményezem. Sajnos előfordul olyan, hogy egyidejűleg áll le egy metró vonal és a körúti villamos is, ezt megelőzni nehéz, de a kialakult helyzetről tájékoztatni kell az utasokat. Erre szolgálna a fenti BKK idézet alapján a mi 6,7 milliárdból kiépített FUTÁR rendszer. Ismét megkérdezem, miért nem hívták fel az utasok figyelmét arra, hogy műszaki okok miatt nem közlekedik a körúti villamos?  Miért hagyta a BKK , hogy  körútnál tömegesen szálljanak le azok az utasok, akik a körúti villamosra igyekeztek a 9-es buszról? Miért nem tájékoztatta a BKK az utasokat a buszokon arról, hogy a metró nem  közlekedik?  Miért nem láttam egy kijelzőn sem információt erről?  A legtöbb ember képes útvonalat tervezni és nem okoz számára nagyobb problémát – fontos információk tudatában- más útvonalon hazajutni munkahelyéről!

Néhány olvasónk arról írt, hogy az eddig megszokott „Ezen a kijelzőn rövidesen járatainkkal kapcsolatos információkat olvashatnak” felirat helyett már a hétvégén is láttak kiírásokat a táblákon, de ezek nagy valószínűséggel még offline információk voltak.

A legmeglepőbb élménye annak az olvasónknak lehetett, aki ma reggel megörült annak, hogy működni látja a Kőbánya-Kispest metróvégállomásnál a Sibrik Miklósi úti felüljárónál elhelyezett információs táblát: „A dolog furcsasága, hogy a feliratok angol nyelven futottak, sajnos csak kocsiból láttam a táblákat, így nem igazán volt alkalmam elolvasni az információkat, mindenesetre érdekes, hogy nem az anyanyelvünkön jelentek meg.”  (forrás)

A fenti idézet azt támasztja alá amit többen is jeleztek.  Az elsőként üzembe helyezett pár  FUTÁR kijelző úgy viselkedik, mintha nem valós idejű, hanem csak  menetrendi adatokat jelenítene meg. Lényegében a papír menetrend elektronikus változata. Én érdekesnek tartom, hogy több már működő kijelző végállomáson üzemel, ahonnan a járművek minden esetben menetrend szerint indulnak, tehát nincs szükség online, műholdas járműkövetésre.  2013. október 12.-én az Élőben a városból című rádióműsor is  tesztelte az egyik FUTÁR kijelzőt, amely szintén csak menetrendi adatokat írt ki és ezért nem volt összhang a megállóba érkező autóbuszok és a megállói feliratok között.

Ami a második olvasói észrevételt illeti az sajnos nem lep meg. A hármas metró Kőbánya-Kispestre érkező szerelvényén én magam is tapasztaltam, hogy a  BKK a mi adóforintjainkból, minket még arra sem méltat, hogy anyanyelvünkön tájékoztasson a repülőtérre való eljutás lehetőségeiről. Ez a tájékoztatás ugyanis kizárólag csak angol nyelven hangzott el. Miután erre felhívtam a figyelmet én úgy tapasztaltam, hogy ez az erősen kirekesztő tájékoztatási mód  megszűnt.

Szerkesztőségünk az Orczy téren, a 83-as trolibusz végállomásán (ami a 9-es busz Óbuda irányú megállóhelye is egyben) vette górcső alá az utastájékoztató kijelzők működését. A táblán egy időben négy adat jelenik meg. A 83-as troli indulási ideje – hacsak nincs valami nagyobb közlekedési akadály – korrekt, végállomásról, adott időpontra induló járművekről van szó. A 9-es busz azonban Kőbányáról indul, és ha más nem is, a lámpahangolás átírhatja a terveket. Nézzünk egy konkrét példát: a kijelző az egy perc múlva a megállóba érkező 9-es buszra hívja fel a figyelmet. Az autóbusz valóban meg is jelenik, jön is – ám az Orczy tér közlekedési lámpájánál megáll. Mivel a busz fedélzeti rendszere és a megállóé folyamatosan kommunikál egymással, az eltűnő időadat (nulla perc, azaz már ott van a busz elvileg a megállóban) helyén újból az 1-es szám jelenik meg. A 9-es áthalad a kereszteződésen, beáll a megállóba, a kijelző az újraindult visszaszámlálás végén ismét nulla percet mutat.  (forrás)

bkk_FUTARAz Indóház helyszíni tapasztalata alapján az Orczy téren tökéletesen és az elvárásoknak is megfelelően működött a FUTÁR. Ennek szerintem így  kéne lennie az első pillanattól kezdve.  Összefoglalva az Indóház által leírt tapasztalat arról tanúskodik, hogy a rendszer állandó kapcsolatban van minden járművel és amennyiben forgalmi akadály (piros lámpa, kukás autó) miatt a jármű mozgása, sebessége változik, azt képes követni és módosítani a várható érkezési időt a megállói kijelzőn.  Most csak egy kérdésem van.  A BKK erről miért nem tud?  A BKK kukás autós bejegyzése a facebookról oldalt olvasható. Az erre érkezett kommentekből számomra egyértelműen úgy tűnik, hogy a BKK moderátora nincs tisztában azzal, miként is működik saját rendszerük.   A múlt heti  metróleállások kapcsán egyértelművé vált, hogy ha a rendszer képes lett volna az utasoknak tájékoztatást nyújtani, az ezt üzemeltető szakember valószínűleg ezt nem tudta, vagy nem akarta megtenni. Én nem láttam és nem is hallottam ilyen tájékoztatást akkor, sem a Deák téren, sem útközben a 9-es buszon, amelynek fedélzeti kijelzői nagy méretűek és rengeteg információ megjelenítésére alkalmasak lennének.

Természetesen lehetőséget adok a BKK-nak, és közzéteszek egy teljes leírást a rendszerről , annak pontos működési elvéről. Sajnos az elmúlt  kb. egy év alatt  még nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Konkrét kérdéseim:

 • A FUTÁR folyamatos online kapcsolatban áll az összes járművel?
 • A FUTÁR képes kiszámítani a jármű mozgásából, sebességéből az érkezés  várható időpontját?
 • A FUTÁR képes önműködően reagálni arra, ha egy jármű 4-5 percig mozdulatlanul áll illetve ha lassan araszol ?
 • A FUTÁR képes  rövid szöveges üzenetet megjeleníteni egy gombnyomásra a város összes kijelzőjén, beleértve a járművek fedélzeti kijelzőit is ?
 • A FUTÁR  képes  hangos utastájékoztatást nyújtani az előre nem tervezett közlekedési zavarok esetén a járműveken és a megállókban?
 • Miért nem került átvételre a teljes működőképes FUTÁR rendszer ?  Szükséges volt a “barkácsolás” ?
 • Mikorra várható a teljes FUTÁR rendszer üzembe helyezése?
 • Mennyibe került az 1-es és a 3-as villamos megállóiba felállított FUTÁR kijelzők  kiépítése (elektromos infrastruktúra), felszerelése, leszerelése és a jövőre várható újbóli felszerelése ?
 • Tervben van-e a takarásba felállított FUTÁR kijelzők áthelyezése , ez mennyibe kerül és ki viseli ennek költségeit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .