Az Élessarok

esÚgy néz ki, hogy ha a minden a tervek szerint alakul, akkor még az idén megszűnhet az 5 km/órás sebességkorlátozás a 3-as villamos vonalán a Kőrösi Csoma úton. A BKK közleménye szerint a beruházás 2013 második negyedévében kezdődik, vagyis várhatóan egy hónapon belül. A pályafelújítás legfőképp a kőbányai szakaszt érinti majd, ahol megújul a villamospálya a Fehér út és a Mázsa tér között, valamint a Bihari úton megszűnik Budapest utolsó egyvágányú szakasza. A beruházás fő célja a sebességnövelés. Ezzel minden kőbányai egyetért aki a Kőrösi Csoma úton kényszerül villamosozni. Ezen a szakaszon, véleményem szerint  gyalog gyorsabban jut el az ember  a Liget tértől az Élessarokig mint villamossal. Jó hír, hogy a betonozott villamospályát füves pályára cserélik, ezzel pormentesebbé és csendesebbé téve a szakaszt. A megállók részben  fedetté és akadálymentessé vállnak. A Liget téri és az Élessarkon található átszállóhelyeken a FUTÁR projekt keretében digitális kijelzők kerülnek kihelyezésre, amelyek a járművek valós érkezési idejét jelzik majd.

elessarok_3_villamosA felújítás kapcsán bennem ismét felmerült, hogy ha már belevágunk a 3-as villamos pályafelújításába, akkor miért nem egyenesítjük ki azt? Az interneten több írás is olvasható azokról a tervekről, amelyek az Élessarok  átépítésének szándékáról számolnak be.  Ami a tömegközlekedést is illeti, az a Kőbánya felső vasútállomás Élessarokhoz való áthelyezése és a 3, 62 villamos pályájának a vasúti sínek alatt történő átvezetése. A  3V jelenleg  egy nagy kerülőt téve halad át a vasút  alatt, ahol a közúti forgalomban is gondot okoz, hiszen keresztezi a közút forgalmát. A Terebesi utcai megállóban én még fizető utast nem láttam  felszállni, tehát ez a megálló nem indokolja a villamos ebbe az irányba való közlekedtetését. A nem kis kerülő viszont jelentős időveszteséggel jár. A villamosvonal kiegyenesítésével akár 5 perccel is csökkenne a menetidő az Élessarok és az Örs Vezér tere között. Ez már indokolttá teheti a nem kis költségű beruházást. A 3V, 62V  átlagos követési ideje a BKK szerint 3 perc. Ez azt jelenti hogy a Terebesi utcai “szerencsétlen” lámpa 2-3 percenként megállítja a Kőbányáról Zugló felé igyekvő kocsisort, mivel a villamos itt tér le az útról, keresztezve az autóforgalmat. Hogy ez mivel is jár? Olvassátok el itt az Autózz blogon.

Az Élessarok átépítésének tervéről már 2009-ben beszámolt a 10.ker blog.es2 Ott 2013-utánra teszik a beruházás megvalósíthatóságának kezdetét. Mint a képen is látszik a Fehér utat a terv közvetlenül összekötné a Kőrösi Csoma úttal, jelentősen felgyorsítva a közúti közlekedést. Szintén az új aluljárót használva közlekedne a 3-as és a 62-es villamos is. Az ötlet több százezer ember életét javítaná jelentősen.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2011-es sajtóközleménye is alátámasztja a Kőbánya Felső vasútállomás utasforgalmának áthelyezési szándékát az Élessarokhoz. A terveket a Viteco kft. készítette el -honlapjuk pillanatnyilag nem elérhető.

 

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Az Élessarok

  1. MIKOR BIZTOSÍTJÁK, HOGY GYALOG ÁT TUDJAK MENNI AZ ÉLESSAROKNÁL, HA AZ ŐRS FELŐL JÖVÖK????? AMIKOR SZTRÁJKOLTAK A BKV-SOK, ÉS VOLT ÉVES BÉRLETEM, KI FIZETTE MEG A KÁROMAT?????? FEL KELLETT MÁSZNOM A TÖLTÉSOLDALON, ELSZAKADT A NADRÁGOM, HAJLÉKTALANOK VOLTAK A KÖZELBEN, AKIK MAJDNEM RÁM ÚSZÍTOTTÁK A KUTYÁIKAT!!!! KIT PERELJEK EZÉRT??? BÁR HA ÖSSZE-VISSZA SUMÁKOLNAK, ÚGYIS UTÁNA JÁROK!

  2. A SZEMÉT ELLENŐRT NEM ÉRDEKLI HOGYAN JUTOK BE A MUNKAHELYEMRE. NAPONTA 1 ÓRÁT GYALOGOLOK REGGEL, MERT NINCS PÉNZEM BÉRLETRE, ANNYIRA ALACSONY A FIZETÉSEM, ÉS EGYEDÜL NEVELEM A GYEREKEMET, AKI UTÁN SEMMIT NEM KAPOK, CSAK A CSALÁDI PÓTLÉKOT. AMIT MAGUK CSINÁLNAK, AZ ERKÖLCSTELEN, CSODA, HOGY NEM PERELTE MAGUKAT MÉG SENKI! HÁT MOST FOGJA!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .