Átgondolatlan megállókialakítás

A Szent László téri megállóMár az első pillanatban, amikor szembesültem a ténnyel, hogy a Szent László téri villamosmegállót a BKK középperonos kialakításúvá építi át, jeleztem ennek biztonsági kockázatát. Ezek egy részét időközben megpróbálták kiküszöbölni, kisebb sikerrel. A probléma egy részéről ide kattintva olvashatsz. Ma már 90%-ban elkészültnek mondható a megálló. Elkészült a peron, a peronfedés, megépült egy új  lámpával biztosított gyalogátkelőhely és a korlátok. Csak a zebra felfestése van hátra. Látva az erre közlekedőket, felfigyeltem arra, hogy a kihelyezett korlátok megtévesztik az itt átkelőket. Miért? A korlátokat olyan módon sikerült kihelyezni, hogy az átkelő utas nehezen és gyakran tévesen ítéli meg a számára biztonságot nyújtó zónát. Az úttesten átkelők  többsége a villamossínen áll meg a kihelyezett két korlát között, ezzel éles üzemben veszélybe sodorva saját testi épségét. A teljes vonalon a peron széli korlátok a biztonsági zóna határát jelzik, itt nem ! Ebben a megállóban a korlátok a villamospályát választják el az úttesttől. Gyalogos szempontból a villamospálya az úttest része kell hogy legyen- veszélyzóna. Egy villamosmegállót körbekeríteni csak oldalperonos kialakítás esetén ésszerű.

Megnéztem a felújított 1-es villamos megállóit. Azok között is van nem egy középperonos, de ott sikerült helyes alapokra építve megoldani a korlátok kihelyezésével egyértelműen elválasztani a biztonsági és a veszélyzónát egymástól. Sehol nincs a sínek és az úttest között korlát. Mindig a peron szélére helyezték el azokat.

Bevallom  nem értem, mi indokolhatta ennek a jól működő, tágas oldalperonos villamosmegállónak a középperonos, szűk megállóvá építését. Szintén értetlenül állok azelőtt, hogy a  Liget téri megállót miért kellett szintén középperonossá átépíteni, amikor bőven van hely az oldalperonos megállóra is. az egészben az a legfurcsább, hogy a vonalfelújításig minden megálló oldalperonos volt. Az utasok megszokták, hogy mindig azonos oldalon nyílnak az ajtók, ez most a két kőbányai megálló esetében megváltozik .

vekeSzívesen várom a régi 3-28-62 villamosok vezetőinek tapasztalatait és véleményét ezzel a megállóval és az utasszokásokkal kapcsolatban. Az Ő véleményük és tapasztalatuk alapján kéne biztonságossá tenni a megállókat és nem egy íróasztal mögül megtervezni azokat.  Az ilyen gyakorlati tapasztalatok hiányából kialakuló hibás elképzelésekre alapozott tervezésre jó példa az 1-es villamos megállóiba elhelyezett totemoszlopok elhelyezése. Utólag derült ki, hogy az utasokat akadályozzák a villamos megközelítésében és a villamosvezetőt a kilátásban, valamint az utasmozgás szemmel tartásában. A totemoszlopokat a BKK eltávolíttatta az elmúlt napokban. Egyrészt a fenti okok miatt, másrészt azért, mert elégtelen rögzítésük miatt balesetveszélyesek voltak (VEKE)

Őszintén bízom benne, hogy figyelemfelhívásom hatására a BKK átgondolja az említett megálló korlátainak áthelyezését, biztonságosabbá téve ezt a megállót, ezzel megóvva figyelmetlen, vagy nehezen tájékozódó utasai és a járókelők testi épségét.

Olvasd el ezt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .