Amikor a pénz kiváltható egy utasítással

A napokban kérdéssel fordultam a BKK -hoz. Annak az egyszerű feladatnak megoldására szerettem volna  felhívni a BKK figyelmét, hogy a villamosok esetében -a körúti kivételével – a hangos utastájékoztatás nem hívja fel a figyelmet az ajtónyitás irányának megváltozására. Ez a metrók esetében automatizált és jól működő gyakorlat.

A hangos utastájékoztató rendszer tartalmazza az ajtónyitás irányára figyelmeztető hanganyagot. A legutóbbi fejlesztés következtében ezt már két nyelven, magyarul és angolul is képes bemondani. Én úgy véltem, ennek automatizálása egyszerű feladat, hiszen csak egy újabb hangfájlt kell csatolni egy megadott megállóhoz.

A BKK Zrt.-hez 2017. április 22-én érkezett elektronikus bejelentéseivel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk.

“A FUTÁR rendszerrel felszerelt járművek esetében az ajtónyitás irányának változásáról szóló hang jelenleg nincs automatizálva. A járművezetőnek lehetősége van arra, hogy a tárolt hanganyagok közül kiválassza az ajtónyitás irányáról tájékoztató hangot, azonban ez nem előírás számára.

A rendszer módosítása bonyolult és csak költséges fejlesztések árán oldható meg, melyre jelen keretek között nincs lehetőség. A CAF járművek kivételével jelenleg technikai okok miatt nem megoldható – a járművek belső utastájékoztató kijelzőjén olvasható, hogy az ajtók melyik oldalon nyílnak majd.

Jelzéseit köszönjük. “

A BKÜ (Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság ) válaszából  számomra egyértelműen látszik az olcsó megoldás. Az ajtónyitás irányának teljeskörű kiterjesztéséhez elég egy darab utasítás kiadása, amely nem kerül pénzbe ! 

Amennyiben az illetékes elfogadja a javaslatomat, úgy ebbe az utasításba célszerű lenne belevenni az alábbi utastájékoztató hangok kötelező használatát :

Végállomási indulás esetében:

 1. Kérjük fejezzék be a beszállást!
 2. Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak!
 3. Üdvözöljük utasainkat !
 4. Ez a  (viszonylat)  …  (végállomás) felé

Villamosvonalak elágazása előtt  illetve nagy forgalmú több viszonylat által használt közös megállókban: 

 • Ez a  (viszonylat)  …  (végállomás) felé

Az ajtónyitás irányának változása előtt :

 • Az ajtók a jobb/bal oldalon nyílnak

 

Összegezve, a fenti utastájékoztató hangok mind megtalálhatók ma is a FUTÁR adatbázisában és több járművezető már ma is használja ezeket, amiért dicséret illeti őket!  Költség nélkül , kizárólag egy utasítás kiadásával megoldható a kötelező jellegű  teljesebb utastájékoztatás.. Kizárólag szándék kérdése .

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Amikor a pénz kiváltható egy utasítással

 1. A 17-es, 61-es villamoson a Móriczon mindig bemondják, hogy merre halad a villamos. Kivétel nélkül. Szerintem automatizált. Az ajtónyitást a régi típusú kijelzők a Tátrákban jelzik, nem értem, hogy ezt a LED-es kijelzőkkel miért nem lehet megoldani. Ha a FUTÁR-t módosítanák úgy, hogy azok a hangok, amiket te is mondtál, gyorsan elérhetőek lennének (és nem kellene értük egy csomó ideig “nyomogatni”), gyakrabban használná minden sofőr. De némelyik sofőr még arra sem képes, hogy a villamoson jó oldalon nyissa ki az ajtókat (47esnél találkozok néha ilyennel). A végállomási elindulást könnyű lenne automatizálni egyébként.

  1. Nem férne ki egy kommentbe, ha elkezdenénk listázni, mi minden hibás a FUTÁR-kijelzőkben.

   Az, hogy merre megy a villamos, az a Tatrákon is, és a CAFokon is automatizált (az ICS-n nem emlékszem), és bármilyen forgalmi helyzet bemondása is (az minden járművön). Lehetne az ajtónyitás bemondása is az.

   A LED-kijelzők meg külön kategória. Ott is meg lehetne jeleníteni (akár alatta angolul is), mondjuk előbb inkább az átszállásokat jelezze ki. Sok minden elfér a kijelzőn, csak nem használják ki (rendszerint a fele üres egyébként).

   1. Csak a budai fonódón mondja be.
    Caf 3-as Tátra 28-as Hannoveri 62 nem mondja be a kritikus szakaszon , kitérők előtt , hogy merre megy tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .