Ami nekünk nem megy azt Prága meglépte fillérekért

Elég gyakran elmélkedem a RIGO projekt megvalósításának , egyre kitolódó időpontján és folyamatosan belebotlom Prága filléres fejlesztéseibe, melyekkel előttünk jár.   Pár napja kezdték meg a cseh főváros összes villamosát felszerelni olyan  jegykezelő méretű kártyás jegykiadó készülékekkel , amelyek olcsón lényegében jelentősebb üzemeltetési költségek nélkül teszik  könnyen megvásárolhatóvá Prága 30 vagy 90 perces utazásra jogosító jegyeit, illetve a 24 órán át érvényes “napijegyet”. Nincs szükség regisztrációra, sorban állásra, csak odaérinted a bankkártyád és már jön is a jegy, amit nem kell kezelni, csak zsebre vágni.  Ezt a rendszert több alkalommal javasoltam idehaza alkalmazni legalább a 100E – repülőtéri gyorsjáraton, sikertelenül!  Olcsó , gyors és kényelmes. Nem igényel fejlesztést, háttérmunkát , hiszen csak a papírtekercset kell benne pótolni. Nincs üzemeltetési, pénzszállítási költség, csak kényelem.

A “Lítacka” projekt csendben, még tavaly nyáron a második szakaszába  lépett. Az eddig Prágában használt Opencard a bérletszelvényeket magán a hordozóeszközön a kártyán tárolta. Ez egy jól bevált , több  évtizedes rendszer volt, de Prága is tovább akart lépni. A BKK -val ellentétben, Prága nem szereti a pénzt kihajítani az ablakon.  Prága úgy lépett szintet, hogy az alig került valamibe Budapesthez viszonyítva. Aki nem  érdeklődik a szomszédaink közösségi közlekedése iránt az talán észre sem veszi, de Prága bizony átállt a szerver alapú rendszerre. Ez volt a BKK  terve is , csak az egy nagyon drága, akkoriban még ki nem próbált rendszert szeretett volna meghonosítani idehaza.  

A PID Lítacka projekt 5 hónap alatt készült el , Prága főváros saját erre a célra létrehozott cégének (OICT) segítségével. A projekt teljes tervezett költsége 5.702.000. CZK volt.  Ma a Lítacka rendszer nem csak a fővárosban, de az egész megyében használható és folyamatosan terjeszkedik megyehatáron kívülre is

Miért olcsó a prágai és miért drága a budapesti projekt?  Budapesten Vitézy Dávid vezette BKK idejében honosodott meg a mindenki bliccelni akar és mindenkit ellenőrizni akarunk nézet, ami miatt a BKK minden járművére jegyellenőrző (érvényesítő) készülékeket tervez telepíteni és minden metróállomást kapukkal le tervez zárni, ezen túl még mozgó ellenőröket is kivezényelnek a járművekre.

Mit tett ezzel ellentétben Prága?  Már a rendszerváltást követően azonnal bevezette az idő alapú tarifarendszert, amely igazságosabb . Ezzel egy időben  megjelent az SMS jegy is, ami könnyen hozzáférhetővé tette az utazást. Nem volt szükség hatalmas automaták telepítésére amelyek nagyon költségesek. Mobiltelefon már akkor is mindenkinél volt. Ezt kiegészítette az Opencard, amelyre már interneten is lehetett bérletszelvényt váltani, így nem volt szükség annyi pénztárra a városban. Az Opencardnak volt egy nagy hibája. Mivel hordozóalapú volt, így az interneten megváltott bérletszelvényt még fizikailag  fel kellett tölteni a kártyára. Ezt a lépést tette most feleslegessé  a hordozóalapról a szerver alapra történő áttérés.

A “Lítacka” projekt miután átköltözött a szerverre kinyílt az utasok előtt a világ. Első lépésben az utas döntési lehetőséget kapott. Marad anonim vagy felfedi kilétét. Amennyiben kényelmes és soha többé nem szeretne pénztárost , vagy automatát látni, úgy otthon leül a számítógépe elé és online intézi bérletvásárlását. Ez mit jelent? 

Elég felkeresni a “Litacka” honlapot és ott nyitni egy fiókot.  A regisztrációhoz csak egy nevet és egy születési időpontot kell megadnunk, mivel 15 év alatti személy nem vásárolhat interneten keresztül. Miután azt megerősítettük, kell választani egy azonosító eszközt (identifikátort). Itt három lehetőség is van. “Lítacka” kártya, “In” kártya  vagy egy bankkártya.
Az elő kettőnek  díja van és postán küldik ki. Turistaként a harmadikat javasolnám, vagyis egy  MasterCard vagy Visa  bankkártya regisztrációját.  A kártya regisztráció után elég kiválasztani egy bérlet típusú terméket és azt megvásárolni és máris utazhatunk a bankkártyánkhoz kapcsolt bérletszelvénnyel.

Prágában napirenden van a mobileszközök használata is  “identifikátorként” , de mint azt már többször részleteztem, ez komoly gondot okoz, mivel a mobiltelefonban digitalizált bankkártya csak fizetésre alkalmas, mivel minden érintésnél más számsort (token) ad át az olvasónak, ezért ellenőrzésre alkalmatlan. Megoldás lehet a mobileszközök IMEI (International Mobile Station Equipment Identity)  száma. A fejlesztés folyamatban van.

Mivel Prágában sem elsőajtózás, sem beléptetés nincs, így a bankkártyánkat csak akkor kell elővenni, ha véletlenül ellenőrben botlunk.

Összegezve Budapest a bliccelőktől való félelmében lapátol ki milliárdokat az ablakon. Nyolc milliárdot költünk csak metróállomási beléptetésre , míg Prága a teljes rendszert egymilliárd alatti összegből kiépítette. A RIGO csak okmányirodai megjelenés és regisztráció után enged havi bérletet váltani, miközben Prágában elég egy név megadása az interneten ugyanehhez.

Még egy észrevétel a tarifarendszer kapcsán. Prágában az éves bérlet (3650,-CZK) ára 6,5 hónap havibérletének  (550,- CZK) az árával egyenlő. Magyarul, ha éves bérletet váltasz Prágában, akkor fél évig ingyen utazol!  A cseh átlagkereset 34.000 CZK ami ugye azt jelenti, hogy az éves bérlet ára egy cseh számára kb a havi munkabérének 10%-a. Itt már nem is merem kiszámolni, hogy a cseh módszer szerint mennyibe is kerülne egy éves BKK bérlet… 

A prágai példa jól mutatja, megfontoltan haladva, sokkal egyszerűbben és olcsóbban lehetne a közösségi közlekedést elérhetőbbé és utasbarátabbá tenni.Folytatva a tegnap megkezdett Lítacka tesztelését, ma letöltöttem a PIDLítacka mobilalkalmazást és meglepve tapasztaltam, hogy bármilyen e-jegy váltható rajta keresztül. Mivel nem szándékozom Prágába utazni, ezért a legolcsóbb gyerek jegyet vettem meg amely 30 perces utazást biztosít a csemete számára.  Nem tagadhatom, hogy pozitív élményben volt részem. Az alkalmazás cseh és angol nyelven érhető el és a “vonaljegyek”  vásárlás után akár tárolhatóak is az alkalmazásban, de ha egy ismerősünknek van rá szüksége, akkor  regisztrált emailcíme ismeretében egy kattintással azt  át is küldhetjük neki, sőt az alkalmazás a  Honor egyérintéses adatátvitelét is támogatja, vagyis a mellettünk álló a telefonunkkal kompatibilis telefonhoz érintve azt két aktív alkalmazás között ki is cserélhetjük. Ez utóbbit nem próbáltam ki.  
Az előre megváltott “vonaljegyet” amennyiben azt nem használjuk fel azonnal, csak tároljuk, úgy az utazás megkezdése előtt mobilunkban  aktiválni kell – mintha a buszon kezelnénk.

Az alkalmazás annyira rugalmas, hogy mi dönthetjük el, hogy egy gyors jegyváltás során azonnal érvényes vagy egy későbbi tetszőleges időpontig tárolható jegyet vásárolunk.  Aki ritkán utazik  annak érdemes 4-5 jegyet előre megváltani és azokat tárolni. Természetesen ha valaki turistaként keresi fel Prágát akkor számára előnyösebb  az egy vagy három napig érvényes jegy, ami szintén megváltható azonnali vagy késleltetett felhasználási idővel. Egy vásárlás alkalmával maximum 10 darab jegyet tudunk vásárolni. 

Az itthon folyamatos gondot jelentő számla is csak egy kattintás és már meg is érkezett pdf formátumban az e-számla a mobilunkra. Itt fontos lehet a pontos adatok előzetes megadása  regisztráció útján. 

Mint korábban már utaltam rá  nem csak Prága város közigazgatási határain belül érvényes jegyet tudunk váltani. A mobilalkalmazásban is lehetőség van az egész megyére, sőt az azon kívüli csatlakozott településekre való eljutáshoz szükséges jegy váltására.  Amit fontos lehet megjegyezni, jegy mindig a mobilalkalmazásban, míg bérlet a weboldalon váltható egyelőre. Prága integrált közlekedési rendszere  pillanatnyilag 13 zónából áll. A megfelelő zónaszám kiszámítását is segíti a weboldal. Én nagyon jónak értékelem a prágai e-jegyrendszert és sajnálom, hogy idehaza mi még mindig a rendszerváltás időszakánál tartunk a tarifarendszerünkkel és a jegyértékesítési módok területén, miközben Budapest turistaforgalma évről évre növekszik.

Adós maradtam még a tarifarendszer cseh nevének magyarázatával. Mit is jelent a Lítacka ?  A szó maga a városban “repkedés” -ből  eredeztethető, de az akut hasmenésre is használják ezt a kifejezést hiszen akire rájön az futkos, repked arra a bizonyos helyre 🙂 A napokban jelet meg az a hír, miszerint  át fogják nevezni a rendszert MIND -ra . Az M= Metropolisz , az  IN= integrált , a  D= közlekedés rövidítése.

Forrás: pidlitacka.cz

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Ami nekünk nem megy azt Prága meglépte fillérekért

    1. MZ/X – ezt már ma olvastam a Facebookon is és részben meg is tudom érteni. A bankkártyás utazás előnye, hogy kényelmes, nincs szükség egyéb igazolvány beszerzésére, csak hozzárendeljük a bérletszelvényt a bankkártyánkhoz. A bankkártyát anonim kártyának tartja a közlekedési társaság, ezért ehhez csak átruházható bérlet társítható. Prágában nincs olyan hatalmas árkülönbség, mint idehaza, de egy kicsit drágább. Aki Prágában él az vagy Lítacka vagy a vasúttársaság CD kártyáját szerzi be úgyis, mivel azok egyéb kedvezményekre is jogosítanak, mint pl. múzeumi belépők, könyvtárak..

      Lényeg, hogy van választási lehetőség és az internet elterjedtsége miatt egyre kevesebb ember megy pénztárba bérletet venni, ami csökkenti a dolgozói létszámigényt és ezzel az értékesítése költségeit is.

      1. Törzsmókus– A legtöbb bankkártya nem alkalmas azonosításra, mivel nincs rajta arckép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .