Ahol nem kell újat venni !

Budapest közlekedését elnézve, gyakran felmerül bennem, hogy miért nem újítják fel a járműveket. Olyan érzésem van , hogy valaki megvett egyszer egy járművet és soha többé nem nyúlt hozzá, majd amikor az szétesik, elkezd fuldoklóként kapálózni és újat akar venni de nincs rá pénze. Hogy ez nem mindenhol működik így arra szeretnék bemutatni pár példát. Lássuk az alap villamost a Tátra K2-t. Ezt a járműtípust 1966-ban gyártották első ízben. Egy jól bevált csuklós jármű volt, amelyet az évek folyamán rendszeresen felújítottak, a kor követelményei szerint. A felújítás nem egy festést takar. Az egykori Csehszlovákiában komolyan éltek a felújítás adta lehetőségekkel és a járművek több látványelemét is  újra, korszerűbbre cserélték. Így jöttek létre a külsőre újnak tűnő  járművek. az első ilyen jármű a Tatra K2R amely teljes mértékben  beleillik az 1990-es évek ízlésvilágába, annak ellenére , hogy az 1966-ban gyártott villamos felújításának eredményeként  született. A következő villamost Pozsony város kérésére újították fel és a Tatra K2S jelzést kapta. A villamost a pozsonyi közlekedési vállalat színeire fényezték és jól beleillik a környezetébe. Ilyen kivitelben 26 darab járművet készítettek el. A  külsőn kívül természetesen megújultak a  kijelzők az utastájékoztató rendszer, a jármű eredeti fröccsöntött üléseit korszerű kárpitozott ülőhelyekre cserélték ezzel is emelve az utasok komfortérzetét. A felújítás során nem feledkeztek meg a járművezetőkről sem. Fülkéjüket az adott lehetőségek között kitágították és új kényelmesebb vezérlőpultot  kaptak. Az utasok többsége a legtöbb esetben nem is tudja hogy a mai napig az eredeti elemekből újjáépített villamoson utazik. Ahogy az idő előre haladt a közép-európai régió belépett az Európai közösségbe ahol újabb elvárásokkal szembesült. Az Unió az esélyegyenlőség biztosítását követelményként határozta meg amelyet minden tagállamnak biztosítani a kell. A járműfelújítások során megoldást kellett találni erre az újonnan felmerült követelményre is.. Az eredeti járművek magas padlószintje nem alakítható át költséghatékonyan úgy, hogy az az Uniós elvárásoknak megfeleljen. Ki kellett találni valami mást.Jött az ötlet. Az unió nem azt mondja, hogy a járműnek teljes hosszában alacsony padlószintűnek kell lennie hanem csak azt, hogy biztosítani kell az esélyegyenlőséget. Megszületett  K3R-N. A forradalmi ötlet nem volt más, mint az eredeti K2 villamost a csuklójánál szétszedni és a két eredeti rész közé beilleszteni egy akadálymentes bejutást biztosító részt. Így az eredeti két részes villamosból egy az Unió elvárásainak is megfelelő három részes  jármű, amely 200 utas szállítására alkalmas. Hasonló megoldás felmerült Budapesten is az 1-es villamos esetében az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, de az ötletet elvetették és inkább új Combíno szerelvények beszerzése mellett döntöttek az összes Tátra villamos kiváltására.


Hasonló átalakuláson ment át a K2 szóló testvére is. Előbb csak digitális kijelzőt és kárpitot kapott, majd

Majd az esélyegyenlőség jegyében részben alacsony padlózatot is kapott. A szóló kocsiknál, kapacitásnövelés miatt teljesen alacsony padlószintű pótkocsikat is alkalmaztak . Mindkét esetben költséghatékony és környezetbarát megoldásról van szó, hiszen az 1960-ban  gyártott jármű felújításával néha átépítésével sikerült kialakítani egy minden igénynek megfelelő lényegében új járművet. Az itt bemutatott járművek nem új járművek, csak egy  meglévő jármű felújítása során felmerült új követelményeknek megfelelő külső és belső átalakítás termékei. Jó látni, hogy vannak a világon olyan helyek ahol fontos a hazai termék, a hazai munkahely és az első gondolat nem a régi szemétre vetése és egy új beszerzése, hanem a hagyományok ápolása, az életkor kitolása és a színvonal növelése mellett a biztonságos , kényelmes közlekedés biztosítása. Mit szólna a pillanatnyi budapesti helyzethez Ganz Ábrahám, ha most körülnézne a városban. Nem lenne büszke utódaira, akik Skoda Emil leszármazottaival  ellentétben feladtak mindent..

Egy ostravai összeállítás amelyen jól látszik a felújítás és az átépítés.

Végezetül egy példa arra amikor valaki fontosnak tartja a régi arculat megőrzését és ehhez támogatókat is talál. Az eredeti arculatot megőrizve készült ez villamos az esélyegyenlőség biztosítása mellett.

Egy példa arra amikor egy közlekedési vállalat szabad kapacitását bevételszerzésre használja fel és a világ minden tájáról érkező villamosokat újít fel vagy épít át a megrendelő igényei szerint. Egy kis műhely amely  három földrészre szállít. Nekik megéri felújítani?

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Ahol nem kell újat venni !

 1. Itthon ezt csak az ICS-vel lehetett volna szerintem megoldani. Szétkapni a csuklónál, és a középső részt lecserélni alacsonypadlósra. Egy a gond: a pesti villamosok kétirányúak, mindkét oldalon ajtókkal. Hová teszed a mozgássérült helyet például, amit a cseh villamosokon el lehet helyezni? Illetve, a szintkülönbség kicsit szerintem magas lenne, bár ez a kisebbik gond.

  A mi Tatráinkkal még ezt se teheted meg. A pótkocsi-elv nem működik kétirányú villamosokon. Maximum a középső kocsi esetében, mint az 1-esen, de azt hiszem, mostanra az az egy maradt állandó jelleggel háromkocsis. A kétkocsisakkal mi lenne?

  Az alapgondolattal egyetértek, de a megvalósítás itt azért nehézkes lett volna.

  1. Akkora gond egy alacsonypadlós pótkocsit csatolni a két vezérlő közé? ☺

   1. Nem lenne gond, de a legtöbb helyen, ahol kétkocsis Tatra jár, a kihasználtságra hivatkozva szerintem az ötletet a második mondat felénél elkaszálnák.
    A legtöbb vonalon, ahol Tatra jár, a járatsűrűséggel pont hogy a kapacitást kompenzálták annak idején, legalábbis gyerekkoromból több elszigetelt vonalról emlékszem háromkocsis szerelvényekre (90-es évek közepe), ahol most egyterű ICS/Hannoveri/CAF villamosok járnak. Ezeknek kb. fele a kapacitása, viszont kevesebb párhuzamos vonal létezett.

 2. Elnézve viszont a magyarországi járműállományt, a pesti HÉV-eken és a MÁV kis piroskáin (BZmot) adu ász lenne ezt meglépni. Utóbbinál mondjuk nem annyira forradalmi, eggyel-kettővel felettünk már valakinek eszébe jutott (RegioNova Csehországban, vagy a megújult Studenka a szlovákoknál). A HÉV-nél viszont pont hogy nagy mutatvány lenne.

  Lecserélni a középső részt (inkább átépíteni, mert itt van az áramszedő is), két hátfal kitépésével csuklót a két kocsi közé, és egyből jobb. Vagy kiküldeni Ostravába, a videón látható üzembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .