Ahol ingyenes a tömegközlekedés

fmVéletlenül akadtam rá egy hírre amely arról számolt be, hogy annyira sikeres egy város ingyenes közösségi közlekedése, hogy kiterjesztik azt a környező településekre is. Először kicsit hitelen voltam, de kiderült nem kacsa a hír.  Frydek Místek Észak-Morvaországban található a lengyel határ mellett. Lakóinak száma 60.000. Járási székhely.   Közösségi közlekedését a 3CSAD társaság látja el 21 autóbuszvonalon. Jegyrendszere csipkártya alapú, helyben nyomtatott nyugtával. A megváltott menetjeggyel  30 percen belül korlátlanul át lehet szállni a teljes hálózaton belül. Normál díjszabás szerint a vonaljegy ára 10 cseh korona kb. 100 forint. A havi bérlet ára 240 cseh korona. A jegy nélkül utazók pótdíja 1000 cseh korona + a vonaljegy ! Gondolom most sokan kérdezik, hogy miért írok jegyárakat, ha ingyenes közösségi közlekedésről beszélek. Mert  a díjmentes utazásnak feltétele van. Csak az utazhat díjtalanul, akinek nincs tarozása Frydek Místek városával szemben ! Ezt kérvény alapján a város igazolja és állítja ki a fényképpel ellátott csipkártyát. Az utas a csipkártyára éves bérletet válthat 1,- (azaz egy ) cseh koronáért. A kártya természetesen elektronikus pénztárcaként is használható, amelyre a feltöltött összeg erejéig  utazhat a helyközi autóbuszvonalakon is. Az éves bérlet birtokában az utas felszáll a város  autóbuszaira és az ajtó melletti kártyaolvasóhoz érinti kártyáját. A rendszer regisztrálja az utazást és bizonylatot nyomtat. Az utazás hiába ingyenes, az ellenőrök megnézik, hogy az utas rendelkezik-e jeggyel és, ha nem, pótdíjat kell fizetnie !  Mi szükség van jegyváltásra egy ingyenes rendszerben? Az utazási szokások és az utassám nyomonkövetése fontos része a rendszerenek. Most lássuk a tényeket.

Frydek Místek önkormányzata 2010-ben döntött az ingyenes közösségi közlekedés bevezetéséről. Terkep Frydek MistekEnnek oka az állandó dugó volt a város közútjain. 2010-ig évi  2,8 millió utast szállítottak a közlekedési vállalat járművei. Ez az ingyenesség bevezetése óta ez a szám  folyamatosan nő. 2012 re elérte az 5,2 millió utast. Nem szabad elfelejteni, hogy egy 60 ezer lakosú városról beszélünk. 2013-ban az ingyenes hálózatot további településekre  is kiterjesztette a város azzal a céllal, hogy azok lakói ne autóval, hanem közösségi közlekedéssel érkezzenek a járási székhelyre.  2014 ben már az alábbi településekre is ingyenesen lehet utazni : Řepiště, Sviadnov , Hukvaldy, Staříč, Paskov, Žabeň, Baška, Staré Město és Janovice.     Ami óta  ingyenesen lehet utazni Hukvaly-ba azóta az utasok száma napi 240-ről 400 utasra nőtt, ami 67 %-os  utasszám növekedés, amellyel jelentősen csökkent a vároba saját


 [catlist name=Csehország catlink=yes  category_count=yes  ]

7 hozzászólás érkezett ehhez : “Ahol ingyenes a tömegközlekedés

 1. Nem gondolom, hogy ingyenessé kellene tenni a tömegközlekedést bárhol is, de vannak a rendszernek elemei, amelyeket nagyon megérné átvenni. Egy időben ugyebár nálunk is létezett a helyközi és távolsági közlekedésben a “nullás jegy”, az ingyenes közlekedésre jogosultak regisztrációs jegye. Kb. egy év után megszüntették, mert lassította a járatokat (ha pl. sok nyugdíjas szállt fel egy megállóban, szimpla elhaladás, személyiigazolvány-felmutatás helyett fejenként fél percet kellett várniuk a jegyükre, addig a busz a megállóban állt). Ezt óriási hibának tartom, mert egyfelől az információ, amelyre alapozni lehet a közlekedési társaságok állami támogatását a hasraütés helyett szerintem megér annyit, hogy egy 30-40 perces buszút 4-5 perccel tovább tartson, másfelől pedig egy elektronikus rendszer bevezetésével és az ellenőrzések sűrítésével úgy lehetett volna megtartani a regisztrációs jegyet, hogy közben a jegyek kiadásának terhét levesszük a buszsofőrről, így még a jelenleginél is rövidebb lehetett volna a menetidő (hiszen ugye a díjköteles utasok, már ha nem bérlettel utaznak, továbbra is a sofőrnél vesznek jegyet).

  És persze, a sűrűbb és kiszámíthatatlanabb ellenőrzések is hatékonyabbak lennének, mint az első ajtós felszállás meg a biztonsági őrök a metró bejáratánál. Mind a buszsofőr, mind a metrós őr ugyanis csak azt nézi, hogy egyáltalán bérlet-e az, amit felmutatsz neki (már amelyik nézi), azt már nem, hogy jogosult vagy-e pl. diákkedvezményre. A metrónál ugyan szokott kifelé ellenőrzés lenni, de viszonylag kiszámítható időpontokban, és sokszor nem egymást követő állomásokon egyszerre. Ha pl. hamis, lejárt vagy jogosulatlan bérlettel jutok fel a 2-es metróra az Örsön, és az Astorián akarok leszállni, de amikor odaérünk, hallom, ahogy bemondják, hogy ellenőrzés van, akkor egyszerűen tovább megyek a Deákig, ahol nincs ellenőrzés, aztán 47-49-es villamossal vagy 9-es busszal, de szükség esetén akár gyalog is könnyedén eljutok az Astoriához.

  1. Szofter- az egész ellenőrzéssel egy hatalmas probléma van, többe kerül, mint amennyi haszonnal jár. A beléptetőszemélyzet bére, nagyobb mint az annak hatására jegyet váltóktól származó jegybevétel. Tarlós ezért nem támogatja újabb vonalak bevonását az elsőajtózásba és az ellenőrzések szigorítását.

   A kollégám ma reggel már beszólt az ellenőrnek, mert megnézték a bérletét a Corvinnál lefelé, a Kálvinon az átszállásnál, majd a Rákóczi térnél magán a metrószerelvényen is. Ez azért már túlzás ! Európában ezt már az utasok zaklatásának hívnák!

 2. Első ajtós buszon pedig még soha nem is találkoztam ellenőrrel, pedig rengeteget utazom különböző első ajtós járatokon. Úgy tűnik, a BKK elvégzettnek tekinti ezt a munkát azáltal, hogy a túlbecsült kapacitású buszsofőrökre sózza az ellenőrzés feladatát.

  1. Szofter – az elsőajtós buszokon vannak ellenőrök és rendszeresen találnak több jegy nélkül utazót. Ezért értelmetlen az egész elsőajtózás. A jegy nélküli utas esetében a járművezetőt is ” bírságolja ” a BKK ellenőre. Kicsit zavaros az egész, mert a Járművezető köteles elszállítani minden jegy nélküli utast. Ha le akarja szállítani, azért jelentik fel, ha jegy nélkül elviszi, akkor meg azért…. Komikus az egész!

 3. Igen, tudom, hogy hiába kapnak el még a lila karszalagosok is bárkit, azok jó része úgysem fogja befizetni a 16 ezres bírságot. De még mindig több a hasznuk, mint az állandóan ott szobrozó zöld karszalagosoknak. A helyes út természetesen az elektronikus beléptetés lenne, de nem tudom, meddig akarják még halogatni.

  Érdekes, én metrón, villamoson meg összajtós buszon, rendszeresen találkozom ellenőrökkel, amikor ilyenen utazom, első ajtóson viszont még egyetlenegyszer sem futottam velük össze. A sofőr egyébként miért köteles elszállítani a jegy nélküli utasokat? Párszor láttam már példát arra, hogy leszállította azt, aki nem lyukasztott jegyet és nem mutatott bérletet.

  1. A BKK a metró kapuk mellé is állít beléptetőembereket. Nem tervezi csökkenteni azok számát! Tehát a kapubeszerzés és a beléptetőemberek bérét is te mint utas/ adófizető fogod kifizetni!

   A JV és az ellenőr sem szállíthat le utast, csak rendőrt hívhat. Csak a jogosultság nélkül felszállni kívánó utast akadályozhatja meg a felszállásban de kizárólag csak a járművön kívül. Ha az utas a buszon van, nem tehet semmit -jogszerűen.

   A belső utasítás szerint. Meg kell kérni, hogy kezelje a jegyét, ha nem teszi meg kell kérni, hogy vegyen jegyet, ha ezt sem teszi, meg kell kérni, hogy szálljon le. Ha ezt sem teszi meg az utas akkor el kell szállítani, jegy nélkül is.

   Kérni szabad! Csak kérni!

 4. Azt azért fontos tudni, hogy Frydek-Mistek városa Osztrava mellett van, azzal elég szorosan együtt él. Én laktam kinn Osztravában (~300ezer lakos) egy ösztöndíjnak köszönhetően, így vmennyire képben vagyok a kinti közlekedési helyzettel. És mondhatom, hogy ott már a 2000-es évek elején jobb állapotok voltak a közösségi közlekedés terén, mint Budapesten most. Persze a kettő más nagyságrend, de az azért feltűnő, hogy ott a buszok átlagéletkora max 10 év lehetett és zónás jegyrendszer volt érvényben. Ráadásul ők már akkor elkezdték a vasúti pályák felújítását, pedig még nem voltak EU-tagok.

  Az teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Morvaországnak ebben a felében hatalmas volt a munkanélküliség és még ma is az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .