Ahol a metrót sem dobják ki

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz utóbbi időszak talán legakutabb budapesti problémája a 3-as metróban uralkodó műszaki állapot. Mindennapossá vált a füstölés, síntörés miatti kényszerleállás. Kiszámíthatatlan az utazás a sok metrópótlás miatt. Ennek oka egyértelműen a műszaki karbantartások, felújítások évtizedes elmaradása következtében bekövetkezett elhasználódás. A héten újabb hibaforrásként megjelent az elrozsdásodott tűzoltó vízvezeték hálózaton keletkező csőtörés, melynek következtében víz önti el az alagutat. A mindennapi forgalomban jól láthatóan átrozsdásodott szerelvények futnak, amelyet a korrózióvédelemről és a festésről évtizedek óta nem is hallottak. Budapest metróhálózatának járművei eljutottak arra a szintre amikor már csak egy hajszálon múlik, hogy mikor kell majd a rendszert az elfogadhatatlan műszaki állapot miatt leállítani. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy mit is várok én 40 éves járművektől, megmutatom. Budapest és Prága metróhálózata megközelítőleg azonos időpontban indul. Mindkét városba szovjet nyomásra azonos szerelvények érkeztek. A járművek futásteljesítménye is megközelítően azonos. A szerelvények azonos korúak és típusúak. Az egyetlen , de fontos különbség a karbantartásban és a felújításokban rejlik. A prágai metró járműveinek teljes körű felújítását a Skoda transportation vállalat végezte. A felújítás után az új járművel azonos értékű szerelvényeket kaptak a prágaiak. Az összes burkolat tűzálló, a belső elrendezés is megváltozott a kor követelményeinek megfelelően. Nem feledkeztek meg a járművezetőről sem. Új vezérlőpulton kívül a kényelemre is nagy hangsúlyt helyeztek. Megoldódott a jármű visszatáplálása is a hálózatba. Az újításoknak köszönhetően jelentősen csökkent a járművek áramfogyasztása. A 2010-es metrófüstölések kapcsán, felmerült hogy Budapest esetleg kölcsönözne vagy meg is vásárolna pár felújított prágai metrószerelvényt. Az Alstommal megkötött megállapodás alapján folyamatosa érkezni kezdtek a 2-es metróvonalra rendelt új szerelvények és ennek köszönhetően a 2-es vonalról sikerült átcsoportosítani  megfelelő számú vonatot. Természetesen utólag könnyű okosnak lenni, de ha a Ganz túléli a magánosítást és a budapesti metrókat is elkezdik felújítani akkor több évre tudtak volna munkát biztosítani és az orosz metrók még 2 évtizedig biztosan közlekedhettek volna.

A videón jól látszik a felújított szerelvény első ajtajánál a kerekesszékes és babakocsival közlekedő utasok részére kialakított hely amely egyben a kerékpár szállítására is alkalmas.

 

Egy hozzászólás érkezett ehhez: “Ahol a metrót sem dobják ki

 1. A felújítások is lényegesen jobban sikerültek a prágai metrókon, mint az ittenieken, ezt három megállónyi utazás után is kijelenthetem.
  Nem tudom, tervezel-e foglalkozni az új szerelvényekkel, de dióhéjban az én meglátásaim:
  Amiben jobb lett:
  – Légmozgás. Végre megszűnik a szauna-effektus.
  – Az új ülések végre széttagoltak, nem egy nagy bőrkanapén ülünk, mint eddig. Megszűnik a két helyen terpeszkedés.
  – A kinézet ízlés dolga, de szerintem a lehetőségekhez képest szép lett. A prágainál legalábbis jobban tetszik.
  – Kapaszkodók: a régről ismert lelógó egyéni kapaszkodókat megtartottam volna, de az elhelyezésük elfogadható, és szerencsére az Alstom-féle ajtó előtti fémoszlop nem került be

  Ami nem sikerült túl fényesen:
  – Indulásjelző. Nem elég, hogy ugrott a régi, szöveges verzió (ami várható volt sajnos), de a hangjelzés botrányos. Az Alstom-féle csak idegesítő, de ez egyszerűen fülsértő
  – Ajtónyitó gombok. Minek? Most szűnt meg a szelektív ajtónyitás a többi vonalon, ide eleve beépíteni se volt értelme
  – Orrba épített menekülőajtó az orrban. Legalábbis én annak néztem. Szép gondolat, de ha nem egyterű a szerelvény, a köztes kocsiban ülve nem sokat segít.
  – A kijelzők. Ez a logika valami érthetetlen, amit itt használtak (képet nem tudok róla feltölteni, pedig érdemes lenne). Ez minden ötlet létező legrosszabb kombinációja.

  Kíváncsian várom mások véleményét 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .