A vágányzár kapcsán

Kőbánya alsó vasútállomásPéntek este  hat óra óta egy hétig pálya és peronfelújítás miatt csak egy vágányon közlekednek a vonatok Kőbánya teher és Kőbánya-Kispest állomások között. A MÁV hivatalos közleménye szerint Kőbánya alsó megállóhelyen végeznek peronfelújítást. Természetesen erre nagy szükség van, hiszen Kőbánya alsó egy jó forgalmú intermodális központ. A vágányzár ideje alatt az elővárosi vonatok lényegében  a vidéki végállomás és Kőbánya-Kispest között közlekednek csak, kivételt képeznek az InterCity vonatok. A vágányzár  két térség lakóit érinti hátrányosan. Kőbánya aló és Zugló megállóhely az a két pont, amely esetében az utasoknak jelentős kerülővel és ezzel jelentős időtöbblettel kell számolniuk, ha a belvárosba szeretnének eljutni. Kőbánya alsó és a Nyugati pályaudvar között a menetidő 10 (tíz perc), miközben a 9-es busszal ugyanennek a távnak a megtétele kb. 40 perc a dugók függvényében. A zuglóiak még rosszabbul jártak, hiszen ők csak átszállás árán juthatnak el a Westendbe.  A vágányzárral érintett vasúti megállóhely vonatforgalma 200 vonat naponta. Kőbánya alsó megállóhely utasforgalma eléri a 3000 utast naponta és ez növekvőben van.

Nézzük, mit is kéne felújítani az egy hetes vágányzár alatt.  A peronfelújítási munkálatok közül én  két olyan munkafolyamatot tudok csak elképzelni, amelyhez vágányzárra van szükség, mert az áthaladó vonatok veszélyeztetnék a munkavégzést. Az egyik a peronfedés teljes cseréje, míg a másik a peron szélesítése. Ezek közül egyik munkafolyamat sem végezhető el egy hét alatt, főként úgy, hogy  ma már hétfő van, de munkavégzésnek semmi jelét nem látom a megállóhelyen.

vaganyzar
Kőbánya alsó – vágányzári térkép Forrás: MÁV start

Peron szélesítésére azért volna szükség, mert nagyon nagy a távolság a peron és a peron mellett álló vonat között, ami nem teszi lehetővé az akadálymentest be és kiszállást. Kőbánya alsó elméletben a meglévő lift beüzemelésével akadálymentes megállóhely lehetne. Kérdés, hogy hová is lehetne innen az akadálymentes vonatokkal utazni..

A peronfedés teljes cseréje igényelhet még vágányzárat, de egy hét alatt erre sincs esély. A tető beázik , ez tény. Ennek foltozása viszont teljes üzem mellett is elvégezhető.  Új utastájékoztató táblák, elektronikus kijelzők telepítése sem igényel vágányzárat, sőt a peron térkővel történő burkolása is megoldható szakaszosan, üzemidőben.

Nézzük meg mi segítette elő és mire volna még szükség ahhoz, hogy Kőbánya alsó valódi intermodális csomóponttá váljon.  A már elvégzett fejlesztések közül fontos a 3-as  villamos pályafelújítása, az új fedett villamosmegálló kialakítása. Szintén fontos lépés volt a MÁV jegykiadó automaták telepítése Kőbánya alsón.Liget tér Szintén nagyon fontos lépés volt a Budapest bérlet elfogadása a MÁV vonatain. Amit nagyon hiányolok és eddig csak Kelenföld állomáson valósult meg, az a közös utastájékoztatás kiépítése.  Nem hiszem, hogy hatalmas többletköltséggel járna  a vasúti megállóhelyen elhelyezni egy két FUTÁR monitort illetve a Liget téren MÁV kijelzőket, főként annak tükrében, hogy a Liget téri villamos megálló és a Liget téri autóbusz végállomás is Kőbánya alsó vasútállomás névre hallgat. A buszvégállomás átépítésének és parkosításának tervezése folyamatban van. A Kőrösi Csoma sétány és a villamosmegálló közötti akadálymentes kapcsolat a napokban elkészült. Az egyszerűbb utastájékoztatás érdekében megszülettek az S-bahn  számozások is. Ez alapján Kőbánya alsó és nyugati között az S50, S51 és az S21-es vonatok közlekednek.

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Megoldódott a rejtély:

munka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .