A Sziget és a tisztelet

szigetAki ebben a városban él az saját bőrén is érzi, hogy elkezdődött a Sziget. A város megtelt vidám, bulizó fiatalokkal.  A budapesti közösségi közlekedés szolgáltatója is megpróbálja népszerűsíteni szolgáltatásait és ezt ott teszi ahol a bulizni vágyó fiatalok összpontosulnak. Ezt a Sziget.  Nagy örömmel  láttam, hogy a Szigetre egy hagyományos magyar Ikarus autóbusszal vonult ki és nem az egyik új szerzeményével. A jármű vidám és színes új ruhát kapott amin visszaköszönnek a szolgáltató honlapjának szimbólumai. Amit viszont felháborítónak tartok az a már nem először felvetett nyelvi kérdés. Budapest közösségi közlekedését nagyrészben  a magyar adófizetők által befizetett adóból befolyt bevétel újrafelosztása során nyújtott állami támogatásból tartják fent. Ehhez jön még a jegybevétel. Bárhogy is számolunk Budapest közösségi közlekedését  a magyar adófizetők és jegy valamint bérletváltók tartják fent. A szolgáltató csak róluk/rólunk feledkezett meg!  A Sziget egy multikulturális, nemzetközi, többnyelvű rendezvény. Számomra pozitív, hogy enneksziget2 a rendezvénynek a tulajdonosa ragaszkodik a magyar elnevezéshez , pedig neki akár még anyagi érdeke is fűződhetne egy angol név használatához. Mégis ragaszkodik a magyar névhez. A szolgáltató szigeti “standján” – a BKK felvételei alapján- kizárólag csak angol feliratok találhatóak és munkatársain is kizárólag csak angol nyelvű póló van.  Soha sem értettem, miért ragaszkodik a szolgáltató ennyire az angol nyelvű tájékoztatáshoz, a magyar nyelvű tájékoztatás kárára. A hétköznapi Budapesten ahol a járművek többségén nincs magyar nyelvű utastájékoztatás sem, az adófizetők pénzén lecserélik az egyébként jól működő angol nyelvű utastájékoztatást a körúti villamoson. Lehet, hogy a szolgáltató nem tudja, hogy a számlát mi magyarok fizetjük, a mi érdekeinket kéne szem előtt tartani?

sziget3Én nem tudom, hogy Budapest közösségi szolgáltatója miért  akar Európaibb lenni Európánál, főként akkor amikor ez természetes közegünkben, Közép-Európában egyáltalán nem jellemző. Én nem tudom, hogy milyen nem létező elvárásnak szeretne megfelelni szolgáltatónk a mi, magyar adófizetők pénzén. Szeretik elfelejteni sokan, hogy a számlát mindig mi fizetjük. Nem ajándékot kapunk, keményen fizetünk mindenért.

Megelőzendő a félremagyarázást, nem az a probléma, hogy van angol nyelvű utastájékoztatás is, de miért az az elsőrendű akkor amikor a magyar nyelvű sem működik tökéletesen, akkor amikor a buszok szét esnek, amikor a metró lassan naponta leáll. Nekünk, magyar adófizetőknek nem ezen műszaki jellegű problémák elhárítása az érdekünk?

Végezetül térjünk vissza Szigethez. Mivel ez egy multikulturális és többnyelvű rendezvény, a logikus nem  épp ennek a multikulturalitásnak a kiemelése lenne? Nem állna az idelátogatókhoz közelebb ha az angolon kívül akár minden európai nemzet nyelvén megtalálható lenne a busz oldalán a “Jegy” kifejezés?  Én úgy tudom, hogy a szigetre rengeteg magyar anyanyelvű  látogató néz ki. Magyarországon, Budapesten, őket /minket is megtisztelhetne a szolgáltató azzal, hogy a befizetett adónkból saját anyanyelvünkön is megszólít és tájékoztat minket!

2 hozzászólás érkezett ehhez : “A Sziget és a tisztelet

 1. Én nem értem, neked az is fáj, ha a Budapest útikönyvben is csak angolul vannak a szövegek? A helyienek talán csak nem kell bemutatni a budapesti közlekedést, nem? Ez egy turistáknak szánt kitelepülés. Félévente egyszer van egy jó kezdeményezés a BKK-bál, és ez az értelmetlen magyarkodás, amit itt leírsz, teljesen fölösleges. Menj inkább rezsit csökkenteni, ha már itt virít a reklámja az oldaladon.

  1. 747 – Ez így nem igaz! A sziget látogatói között rengeteg vidéki és határon túli MAGYAR van minden évben! Az ő tájékoztatásuk épp olyan fontos mint az egy hétre ideutazó külföldiek tájékoztatása. Nem szabad elfelejteni, hogy a BKK nem a saját pénzét költi és nem arra amire szeretné, hanem közpénzzel gazdálkodik! Ennek pontos szabályai vannak!

   “Ez egy turistáknak szánt kitelepülés.”

   Amennyiben a fenti állításod valós lenne , akkor sem felel meg a BKK szigeti megjelenése ennek az elvárásnak , mivel kizárólag egynyelvű (angol)a tájékoztatás. Ha voltál a szigeten akkor biztosan te is láttad, hogy rengetegen érkeztek német nyelvterületről. Ha gyakran jársz a belvárosban akkor találkozol nem kis számú szláv nyelvterületről érkezőkkel. Lehet nem tudsz róla, de a Váci utca, Andrássy út környékén az orosz nyelvtudás már elvárás egy állás betöltésénél! A legtöbbet költő turista az orosz!

   Mint fent is leírtam, nem az angol utastájékoztatást nehezményezem, hanem a KIZÁRÓLAG angol tájékoztatást a magyar adófizetők pénzén – közpénzen!

   Kicsit meglepő , hogy épp a BKK viselkedik ilyen kirekesztő módon..

   A helyieknek talán csak nem kell bemutatni a budapesti közlekedést, nem?

   Nem tudom, milyen gyakran használod a közösségi közlekedést a város teljes területén. Szerintem nincs olyan ember a városban aki ismerné az összes viszonylat összes megállóját és teljes vonalvezetését. Bizony szükség van a Budapestiek tájékoztatására is főként , miután elég gyakran változik a járatok vonalvezetése.
   Többször leírtam,hogy lehet angol nyelvű utastájékoztatás a BKK járatain közvetlenül azután, hogy minden járaton működik a magyar nyelvű!

   A BKK sajnos nagyon sok közpénzt költ felesleges, luxuskiadásokra. A körúti villamoson “jópénzért” működött az angol utastájékoztatás, ezt a BKK szinte azonnal rosszabbra cserélte! Többszöri figyelemfelhívásom után ezt módosította elfogadható minőségűre, de sajnos figyelmen hagyta a BKK azt a tényt, hogy a városba utazó turisták többsége nem brit anyanyelvű. Számukra sokkal érthetőbb volt a régi Barbara féle hangos utastájékoztatás. A BKK szeret megfeledkezni a leghatékonyabb, VIZUÁLIS utastájékoztatásról, amely mindenki számára érthető.

   Vélemény az utolsó mondatoddal kapcsolatban:

   Magyarország, pár közép-európai országgal együtt pillanatnyilag még kiemelkedően jó helyzetben van, amire nagyon sok nyugat-európai állam irigyen néz. Ezt a helyzetet meg kell tartani. Nem tudom, hogy mennyire követed a demográfiai és bevándorlási adatokat, de Nagy Britaniában 10 éven belül a britek lesznek kisebbségben… Ilyen szempontból nagyon fontos lehet a hamarosan lezajló német és osztrák választás is, amely nagyban befolyásolja majd Európa jövőjét! Előrejelzések szerint mindkét államban a jobb oldal győzelme várható, ami akár az Unió felbomlásához is vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .