A szabály az szabály !

justitia_merlegBevallom felháborodva kezdek hozzá mai mondanivalóm leírásához! Tegnap este egy régi ismerőssel vacsoráztam aki elmesélte, hogy épp a kórházból jön, ahol meglátogatta rokonát aki egy ellenőrrel történt találkozás után került kórházba. A történet alanya egy 15 éves vidéki kislány aki diákbérlettel veszi igénybe a közösségi közlekedést. Hangsúlyozom, fizető utasról van szó aki minden hónapban megveszi diákbérletét és még soha nem bliccelt !  A kislány hazaútján felszállt az autóbuszra az ellenőr aki megállapította, hogy a kislány nem rendelkezik érvényes bérlettel, mert elfelejtette ráírni a diákigazolvány számát a bérletszelvényre. A kislányt az ellenőr a szabályoknak megfelelően leszállította a buszról, mivel nem rendelkezett utazási jogosultsággal, hiába fizetett a bérletért. Megtehette volna, hogy megkéri, hogy írja rá a számot de az ellenőr a pótdíjazás mellett döntött. Joga volt így dönteni, nem vitatom. Mivel a kislány nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani személyazonosságát, így egy hatósági személy bevonása mellett döntött! Rendőrt hívott a 15 éves kislányhoz-akinek volt bérlete, csak a számot felejtette el ráírni a bérletszelvényre. A kislány pár órával később hazajutott, de nem tudta feldolgozni a megaláztatás amit FIZETŐ utasként el kellett szenvednie és a házipatikában tárolt gyógyszereket bevette, így akart megszabadulni életétől ! Tettét időben észlelték , gyomrát kimosták és kórházban ápolják.  Testileg felépült, de több hónapos pszichiátriai gondozásra szorul, hogy fel tudja dolgozni az átélt -szerintem – felesleges  megaláztatást !  Én bízom benne, hogy az ellenőr nyugodtan alszik, hiszen ő csak az érvényes szabályokat tartotta be, az utolsó betűig!

Én azért tartom felháborítónak az ilyen viselkedést, mert sajnos naponta szembesülök azzal, hogy az ellenőrök rendszeresen a leggyengébb utasokba kötnek bele, míg nagydarab , izmos urak nyugodtan utaznak jegy nélkül!  Már többször leírtam véleményemet arról az igazságtalanságról, hogy a bérletet vásárolt,de a bérletigazolvány számát fel nem  tüntető – az utazásért fizető- utast  a szolgáltatók ugyanúgy kezelik, mint azt aki az életben soha nem lyukasztott még jegyet!   Hol van az arányosság ???  Jusztícia istennő kezében nem véletlenül van  van mérleg ! Az embernek ,  a jegyellenőrnek és főként a döntéshozónak mérlegelnie kell döntéseit. A jog a közösség érdekeinek érvényesítésén alapul.  Ki károsítja jobban a közösség érdekeit, aki elfelejti ráírni a diákigazolvány számát a megvásárolt  bérletszelvényre, vagy az aki egyáltalán nem fizetett az utazásért ??

7 hozzászólás érkezett ehhez : “A szabály az szabály !

 1. Találkoztam az áldozattal, így első kézből ismerem megrázó történetét.

  A kistelepülésre délután hazautazó kislányt mint egy köztörvényes bűnözőt adták le egy bekötőúti megállónál az ellenőrök az odarendelt rendőröknek. Ez még egy erősebb személynek is súlyos megrázkódtatás és megaláztatás, nem hogy egy kislánynak, akit a buszon utazó “fél falu” előtt hoznak ilyen helyzetbe csak azért, mert személyazonosságát nem tudta igazolni okirattal, miközben a buszon bármely személy tanúsította volna személyazonosságát és az általa bemondott lakcím helyességét.
  Mindezek után az előállított kiskorúnak közel 6 órát kellett várnia étlen-szomjan késő éjszakáig a kistelepülésére menő következő buszra, amivel éjfélre érhetett haza…

  Künsztler György hozzászólásából nem csak az derül ki, hogy nincs gyermeke, de az is, hogy a közlekedést sem ismeri. Állítása, miszerint az Utazási Feltételek a “járműveken is fent vannak” valótlan. Megeshet, hogy van olyan jármű, de az adott volántársaságnál a bejegyzését követően 10 járaton érdeklődtem felőle, de egyen sem volt.
  A bejegyző (KGy) talán nem tudta azt sem, hogy az ilyen helyközi bérletek konkrét megállókat megjelölve kerülnek kinyomtatásra, ami gyakorlatilag kizár bármilyen bérletcserét, ami a volánnak bevételkiesés lenne.

  A közlekedésnél már csak a joghoz ért kevésbé KGy úr! Nemcsak hogy nem jogosan lett az utas “megbüntetve”, hanem az eljárás messzemenően aránytalan volt. Legfőképp alapvető emberi jogait sértette meg az utasnak. Azzal pedig tisztában kellene lennie, hogy holmi Utazási Feltételek messze nem derogálhatják az alaptörvényt, vagy a nemzetközi jogszabályokban is deklarált jogokat. Ha a közlekedési társaság maga még a törvényeket sem tartja be, akkor hogy várja el utasaitól alacsonyabb szintű előírások betartását?!

  Végezetül csak annyit, hogy ilyen esetben az elvárható és tisztességes ellenőri eljárás az kellett volna legyen, hogy felszólítják a gyermeket az azonosító felírására. Esetleg egy tollat adhattak volna neki, hogy ezt megtehesse. Amíg azonban vannak olyanok, akik „büntetni” akarnak bármilyen törvénytelenség árán is, ahelyett, hogy az előre vivő megoldásokat keresnék (netán segítsenek!) addig rendkívül nehéz a közlekedést fejleszteni, vagy akár csak a társadalmat jobbá tenni.

  1. Tisztelt Nagy Péter.

   Szépen leírta hogyan is kellet volna “szabályosan” eljárni.
   Kérdéseim önhöz.
   Hogyan írta volna fel a diák számát a bérletre, HA nem volt nála hiteles okmány? Hmmm?
   Ha volt nála diákigazolvány, akkor ráírhatta volna, és nem kell rendőrt hívni.
   A szülőket nem kérdezték meg hogy mi vezethet egy öngyilkossági kísérlethez? Nehezen hiszem hogy egy helyszíni igazoltatás lenne a kiváltó ok.
   Nem úgy engedek el egy gyereket, hogy legyen nála hiteles okmány? Ha baleset éri, hogyan azonosítják?
   Most vett a gyerek először bérletet, hogy nem tudja hova mit kell írni? A gyerek, a szülő ennyire bugyuta?
   Rendőri intézkedés: előállítják a kislányt hisz NINCS nála hiteles okmány (még mindig nehéz felfogni). Nem teszik ki az utcára, gyerek bemond egy telefon számot. Behívják valamelyik szülőt, az igazolja, és ezek után haza viszi. Itt kezd érdekes lenni a sztori ugye?
   Hogy akkor most a rendőri intézkedés után, hogyan zajlottak a dolgok?
   Elengedték a rendőrök? Egy olyan személyt aki nem tudta magát igazolni.
   Hogyan kérték ki az adatait? Hat órát kellett várni a következő buszig? A szülő nem hiányolta… nem keresete mondjuk rendőrségen? Vagy nem tudtak érte menni. Ha éjszakára ért haza, hogyan vette be gyógyszereket. Ha éjszakára ért haza, nem beszélgetett vele a szülő, nem magyarázta el neki hogy ez csak egy kis semmiség.
   Sok a kérdés kevés a válasz.
   Valahogy nekem ez a sztori nem százas, valami hiányzik belőle.
   Talán a szülői felelősség?
   Azt hiszem itt nem csak egy ember hibázott akit számon lehet kérni.

 2. Nagy Péter – köszönöm a teljeskörű tájékoztatást! Ennyire részletes információk nem álltak a rendelkezésemre.

  Sajnos az ellenőrök eljárása, illetve inkább felfogása nagyon hasonlít ahhoz a pár héttel korábbi esethez amikor az egyig kiskorú utast az egyik Volán társaság külföldön, Ausztriában hagyta, mert felszálláskor nem találta az iskolába ingázó kislány a bérletét. Ebben az esetben is tudták igazolni, hogy a diák jogosult igénybe venni a szolgáltatást, hiszen ezen a speciális diákjáraton kötelező utaslista volt. A kiskorú diák mégis Ausztriában maradt. Úgy tudom ebben az esetben a társaság utólag elnézést kért!

 3. Béla leírja, hogy “több hónapos pszichiátriai gondozásra szorul, hogy fel tudja dolgozni az átélt -szerintem – felesleges megaláztatást”.

  Szerintem meg csak simán labilis volt az idegrendszere, ha emiatt megölné magát. Tehát nem azért kell pszichiátriára szállítani, mert megalázták, hanem azért, mert elszakadt a realitástól és önveszélyes.
  Azért mondom ezt, mert egy 15 éves életében ennél sokkal megalázóbb dolgok is történnek: már akkor is, ha csak az iskolát és csak a tanórákat veszem…

 4. Én pedig azt mondom, hogy kulturált, képzett, iskolázott embereket kell ellenőrként, biztonsági őrként, rendőrként egyenruhás, intézkedésekre feljogosított, stb. fegyveres személyekként alkalmazni. Pszichológiai ismeretekkel, kellő áttekintési és belátási képességekkel, olyanokat, akik egy adott szituációban az alany személyére szabottan képesek mérlegelni, és dönteni.

  Valamint olyan profilú cégekre, és egyáltalán, olyan profilú ORSZÁGRA van szükség, ahol nem a büntetés, a “megtorlás” maga a lényeg, hanem a büntetés elkerülése, és elkerülTETése, a többségökben rossz szándék nélkül fellépőkkel, (akiket a jelenlegi szisztéma egyébként szinte mindig automatikusan rosszindulatúaknak tételez), a kellő felvilágosítás, a világos és egyértelmű tájékoztatás, a nem lesből az állampolgárokra támadás, a nem a galerik szintjéhez méltó “keménykedés, agresszió és durvulás. Hogy a valóban nélkülöző és kevés pénzű emberekkel, önálló jövedelemmel nem rendelkezőkkel (pl. gyerekek) szemben ne a már-már maffia-színvonalon történő zsarolás és a minden áron való megsarcolás farkastörvényeit érvényesítsék.

  És a civil emberek többségét ne úgymond “nevelni” kívánják, pláne nem azok, akiket sok esetben nagyon is nem nevelt meg senki. Főleg mikor éppen ők azokat, akiket ugyanúgy nem neveltek meg, mint ahogy őket, szinte minden esetben figyelmen kívül hagyják, pedig azok sokszor nyíltan és kárörvendve szegik meg azon szabályokat, amelyek sokszor akaratlan, vagy figyelmetlen be nem tartásáért a nem kivételezett polgárokra a “szervek” részérők komoly összegeket és aszankciókat szabnak és szabatnak ki.

  Milyen érdekes különben, hogy a szélsőséges liberális jogvédelem részéről az ilyen és hasonló esetek kapcsán, mikor az állam alá tartozó, ellenőrzési és behajtási jogosítványokkal jól ellátott szervezetek a deklarált pénzszerzés, a bírságolás és a büntetés érdekében a szabott feladataikon sokszor messze túlmenve és a helyzettel visszaélve hozzák a magyar állam átlagos polgárait esetenként hosszabb időre szóló traumával járó helyzetekbe. Aztán meg azok és szeretteik, és családi vagy baráti köreik szavaznak majd végül azokra, akikre, és azok értelemszerűen nem e jogvédők igaz kedvencei lesznek.

 5. Bocs az esetleges mellégépelésekért. Szóval hagyjuk már ezt a “bűnösök jogos megbüntetése” dumát, mert talán mégsem egy terrorállamban élünk, ha jól tévedek, ahol a törvény utolsó betűje is szó szerint értendő, és kivételek márpedig nincsenek – márpedig nagyon is vannak:

  miközben szabály- és törvényszegők tucatjait hagyják futni, vagy olcsón megúszni, sokszor meg sem említve, vagy elbagatellizálva cselekedeteiket, a döbbent normál polgárok szeme láttára, nap mint nap. A legfelsőbb tízezer tagjaitól kezdve egészen a legalsóbb ún. “mélyszegények” hatalmas számban megjelenő képviselőiig.

  És főleg. Mi lenne, ha a szolgáltatások, és a közüzemek, valamint a büntetések díjtételeit az átlagjövedelmekhez igazítanák végre? Mivel az a réteg, aki ezt akár percenként ki tudná fizetni, vagy nem veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, vagy eleve kedvezményesen, sőt INGYENESEN jut hozzájuk, s természetesen esze ágában sincsen, senkinek sem, megbüntetni őket.

  Akik pedig muszájból, és tömegesen szorulnak ezekre, mivel a szolgáltatók között sem egészséges, sem tisztességtelen “verseny” nem zajlik, hát “így jártak” a cinikus röhöhgéssel hozzáálló, “törvénytisztelő” megmondóemberek szerint.

  Tehát várnám a méltányosság gyakorlását a civil tömegekkel, a jóhiszeműen eljárókkal, a szándéktalanul vétkezőkkel szemben, és a szándékosan visszaélő “kivételezettek” szigorú kiszűrését ebből a rendszerből (is). Mert hogy ami anyagi kára akár a tömegközlekedésnek is fennáll, azt nem kis részben inkább ők okozzák, akár legfelülről, akár legalulról veszik kezelésbe annak felmerülő kérdéseit.

 6. No, hát itt meg az állítmány maradt le. Tehát azt csodálom (bár inkább NEM csodálom) hogy az emberi szabadságra felesküdött jogvédőék nagy ívben tojják le az efféle történeteket,

  és a velük egyet értők még jól bele is rúgnak azokba, akikkel ilyesmi esett meg, vagy még sokkal rosszabb, az államban államként, a hétköznapok törpe császáraiként tevékenykedők részéről. Házmester- és portásország kellős közepén, melyet joggal neveznek a mai napig is Abszurdisztánnak.

  S van egy olyan erős érzésem, hogy az itt kommentelők többsége tán meg sem érte volna a felnőttkort, komolyabb megrázkódtatások és egyéb lelki macerák nélkül, ha mindig és mindenkor, a létező összes szabályt és rendeletet maradéktalanul betartatták s esetleges mulasztásaikat mindenféleképpen megtorolták volna.

  És most nem kommentelnének, hanem zárt alakzatban, szürke kezeslábasban menetelnének, a munkájuk és otthonuk között, szótlanul, kopaszra nyírt, lehajtott fejjel, és ótször megköszönve mindent, BÁRMIT, amit a rend betartatói a számukra kiosztanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .