A reptéri 100E

Hosszú ideje téma a fórumokon a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér nehézkes, megközelíthetősége, főként a városban járatlan turisták számára. Régebben volt már egy repülőtéri különjárat, de az megszűnt. Maradt a Kőbánya Kispest metróállomástól közlekedő 200E. Ma déleleőtt a BKK bejelentette új járatot indít 100E viszonylatszámmal, de ez a járat nem lesz része a BKK alapjáratainak, csak felárral, külön jegy váltásával 900 Forintért vehető igénybe. Az autóbusznak ugyan egyedi grafika díszíti az oldalát, de ezt akár reklámként is értelmezhetik az utasok. Semmi sem jelzi, hogy a normál BKK viszonylatnak látszó autóbusz feláras járat!  Szintén megtévesztheti az utasokat, hogy a Deák Ferenc téren a BKK 9-es normáldíjas járatának megálójából indul egyedi tarifával.

Természetesen nincs új a nap alatt, még ideheza Budapesten sem . A Weekendbus már üzemeltetet belvárosból induló autóbuszjáratot a nemzetközi repülőtérre 30 pertes követéssel REA (Repülőtéri Expressz Autóbuszjárat) néven. Az egyedi tarifás járat viteldíja 1400 forint volt. A viszonylat útvonala eltért a BKK által ma megálmodotttól, hiszen az autóbusz és vasúti pályaudvart is érintett, míg a BKK kizárólag a repülőteret és a Deák Ferenc teret szeretné összekötni. A járat alig 6 hónapot élt… Az utasikat 4 darab, a török Otokar által gyártott Kent 290 LF típusú autóbusz szállította. Az autóbuszok ezután a Budapest-Csömör elővárosi vonalra került.

REA –  Közvetlen autóbuszjárat a Belvárosból a Repülőtérre és vissza. Félóránként hajnali 4 és éjfél között A hét minden napján! Átszállásmentesen, Kényelmesen. Megállók: Roosevelt Tér – Erzsébet Tér – Blaha Lujza Tér – Keleti Pályaudvar – Stadionok – Népliget – Ferihegy1 – Ferihegy2 (Liszt Ferenc)

Természetesen fontosnak tartom ezt a közvetlen járatot, de nem feláras, hanem BKK jeggyel és bérlettel igénybevehető járatként üzemeltetve.

Számomra elfogadhatatlan, hogy  egy külön díjszabással üzelemő járat  az alaphálózat megálóit, színeit és viszonylatjelzését használja. Ez csak zavart okoz mind a helyiek, mid pedig az idelátogatók körében. Nem szeretnék jóslatokba bocsájtkozni, de látom már az alapdíjas repülőtéri járaton utazóktól érkező panaszt, hogy 900 Forintért adták el nekik a jegyet, miközben a 200E alapdíjas viszonylat.
Én szeretem az egységes arculatot, az egységes és jól átláthazó szabályokat. Sajnos a BKK ezeket egyre gyakrabban hágja át saját döntéseivel. Lassan útikalauz kell majd a BKK használatához, hiszen egy BKK megállóból indulnak :

 • Összajtós járatok
 • Mindig elsőajtós járatok
 • Hétvégén elsőajtós járatok
 • A nap egy szakában elsőajtós járatok
 • Külön tarifával működő járatok lásd : 100E

Ezeket a különböző járattípusokat a BKK nem jelöli megfelelően, csak a menetrendi értesítő alapos böngészésével állapítható meg, hogy az utasnak az adott járaton mit is kell tennie, hogy tud szabályosan utazni és ez mennyibe is kerül.

2017. július 1-jétől a korábbi 100-as autóbusz a továbbiakban 10-es jelzéssel közlekedik, változatlan útvonalon, a megszokott menetrend szerint

Ismét a közeli fővárost Prágát hoznám követendő példaként. Ott is üzemel egy alapdíjas repülőtéri járata 119 , amely arculatában megegyezik a többi helyi járatú autóbusszal és egy emelt díjas viszonylat, amelyet nem számmal, hanem betűvel jelölnek “AE” Budapesthez hasonlóan a normál tarifás 119-es autóbus egy metróvonal végállomásáról érhető el, míg az emelt díjat AE viszonylat a belvárosból. A helyzet nagyon hasonló. Egy különbség van, míg ideheza mindkét repülőtéri járatot a BKK megrendelésére üzemeltetik alvállalkozók, addig Prágában az AE egyedi tarifás járatot a vasúttársaság.

Ami a megállókiosztást illeti, fontos a gyorsaság, de nem értem milyen megfontolásból nem áll meg az új reptéri viszonylat az Asrotia megállóhelyen, illetve fontosnak látom a fejlődő Corvin negyednél történő megállást is. Mindkettő gyakori leszállóhelye a bőröndös turistáknak. Feltételezem a BKK a metróvonalakra történő átszállást gondolta kizárólagosnak , de én az említett két megállót  is beilleszteném a menetrendbe. Ezzel elérhető lenne az összes metróvonal, a körúti villamos és 7-es buszcsalád is.

Javaslatom összefoglalva: 100E – Bérlettel ,  200E – Bérlettel
Vagy
AE – Egyedi tarifával  , 200E – Bérlettel
és
A 100E megállóinak bővítése :  Deák Ferenc tér -> Astoria -> Kálvin tér-> Corvin negyed-> Liszt Ferenc repülőtér

Frissítés : 2017.07.13

Sajnos , vagy szerencsére  nem ma születtem és van tapasztalatom a BKK által megrendelt kocsik kiadásával kapcsolatban. Biztosan sokan emlékeznek még az elsőajtós felszállás bevezetésekor megkezdett matricázásra. Valahogy mindig  elsőajtósra matricázott busz kézlekedett összajtós viszonylaton és összajtós az elsőajtós viszonylaton. Busz kellett és nem nézte  senki, milyen matrica is van rajta, ment a forgalomba. Itt kezdődtek a jelölés problémái..  Ma a csepeli 159-es vonalán lehetett találkozni az új reptéri gyorsjárat egyik matricázott kocsijával. Csak egy hetet kellett várnunk és már sikerül is az utasokat megtéveszteni. Hamarosan sima matrica nélküli autóbuszok járnak majd az új viszonylaton, ha a jóslatom beválik és az utasok meg csak találgatják majd, hogy miért kell a 100E-re kétszer anyit fizetni mint a 200E-re.  Nem volna egyszerűbb ténylegesen levenni a számot erről a reptéri járatról  és AIRPORT felirattal közlekedtetni?  A menetrendet elnézve a BKK sem mer bevállalni érkeési időt, csak a pontos indulást garantálja. A BKK hivatalos menetrendje szerint a 100E menetideje :  40-60 perc!
A normál tarifád 200E ennél jobban kiszámítható menetrenddel és sűrűbben közlekedik!
Képek: omnibusz

22 hozzászólás érkezett ehhez : “A reptéri 100E

 1. Hát, eléggé úgy hat, hogy megcsókoltak egy halottat további intézkedésig. Valaki Prágában járt, meglátta az ottani AE buszt és ihletet kapott.

  A probléma itt az, hogy a prágai AE busz nem belvárosi utakon jár. Az útja végig városi gyorsforgalmi úton vezet. A 100E úgy akad majd el a dugóban, hogy öröm lesz nézni.

  A bérlet épp azért nem érvényes szerintem a 100E-re, mert az itt élő pontosan tudja, hogy a 100E menetidőben még az átszállással együtt sem érheti utol az M3-200E kombót. A 100E-nek elég egy koccanás az Üllőin, és lőttek az egésznek. Az REA is ezen bukhatott el.

  A megállók esetében nem teljesen értek egyet. Az Astoriánál a megállót támogatom, de a Corvinnál nem látom értelmét. Ha megnézed az AE menetrendjét, az csak a főpályaudvaron áll meg, vagyis a háromból csak egy metróval találkozik. A 100E-t én személy szerint inkább a Népligetben állítanám meg (távolsági és nemzetközi buszjáratok), illetve Ferihegy vasútállomáson esetleg a vonat miatt, már ha annak a 200E mellett van bármi értelme.

  A 200E-n 900-ért eladott jegyet nem látom valós veszélynek. Persze, a felkészületlen turista lehúzható, viszont a buszon váltott jegyen rajta van az ár is. Aki ezt nem nézi meg, az szerintem panaszt tenni se fog. Ha pedig a sofőr ezt megteszi, meg is érdemli a szankciót.

  A tájékoztatás hiányával mondjuk egyetértek. Én látványosabb külön mintát adtam volna a 100E-nek, vagy akár külön színt is. Annyiban mondjuk árnyalnám, hogy Ferihegyen van BKK-ügyfélközpont. Az a turista, aki ott vesz jegyet, annak elmondják a különbséget. Amelyik a buszon veszi, annak meg nem számít olyan sokat, fel sem fog neki szerintem tűnni, hogy a tarifa egyedi. A belvárosi megállókban mondjuk meredekebb a dolog, viszont egy reptéri járaton már számít annyit a menetrend, hogy megnézze az ember. Ez esetben pedig lehet egyedi menetrendpapír kitéve, ami jelzi az egyedi tarifát. Egy fekvő A4-es, és meg van oldva. Legalábbis nem nagyobb anomália, mint az elsőajtózás jelölésének az általános problémája, amit már kiveséztünk 🙂

  (lábjegyzet: a prágai AE busz már DPP-színű piros-fehér, nem a képen lévő České Dráhy színeket viseli. Illetve nem városi méretű szóló, hanem 60+ férőhelyes, távolsági kivitelű Karosa 🙂 )

  1. A prágai AE járat a vasúttársaság kényelmi szolgáltatása. Annak jegyára benne van vonatjegy árában. Ez valós kényelmi szolgáltatás a vidékiek számára. Hasonló rendszer működik Pozsonyban is. Ott van IC vasút+ pozsonyi helyi napijegy egy paíron is és ez még nem az integrált zónás jegy ☺

   Azt nem írtam, hogy a járművezető fogja drágábban eladni a jegyet a 200E-n. Inkább a reptéren lesz ez jellemzőbb.

   Mivel ez egy propaganda járat, így a BKK ügyfélközpontok “nyomni fogják” a 900 ft transfer jegyet. Szerintem sokan fognak majd meglátva a 6 percenként induló 200E-re felszállni 900 forintos jeggyel,a 30 perces várakozás helyett. Ismerve a BKK ellenőreit majd osztogatják a pótdíjat.

   1. Prágában még a RegioJet vonatokhoz is lehet csatlakozó jegyet venni elővételben az AE-re. Viszont az AE-nek a DPP az üzemeltetője a színek alapján. Régen lehet, hogy a képen szereplő volt, de márciusban én már piros-fehéret láttam 🙂

    A pótdíj-gond szerintem más színű jeggyel kezelhető. Megjegyzem, a 200E elsőajtós, a sofőr ezzel a más kinézetű jeggyel fel se engedhet senkit, legalábbis elméletben (igen, tudom, elsőajtós hatékonyság… 😀 ) A jegyre viszont rá lehet írni szerintem, hogy csak erre az egy buszra jó (itt jön be az egyedi mintázat). Ha nincs repülő az oldalán, nem érvényes rá. Így a legtisztább.

    Viszont az átlag turista a reptéren a belvárosi jegyet is megveszi az ügyfélközpontban szerintem, nekem legalábbis ez lenne a logikus. Ha az is megvan neki (24, vagy 72 órás), akkor már mindkét buszt használhatja, maximum a 900-as jegy árát kidobta az ablakon, amit a BKK nem fog tragédiaként megélni.

    A buszon jegyet vásárló turisták pedig (lásd a buszonként 15 kínai a várban) a reptéri buszra is a sofőrtől vesz jegyet.

    1. Mivel a jegyet hőpapírra nyomtatják és a jegykezelő nyílása adott, így a jegy nagyon hasonló tud csak lenni!
     Lyukasztani mindenképp kell, mivel előreváltott jegyről van szó.

    2. A RegioJet, de a repülőtér is árusít az AE járatra+vonat jegyet. Az AE eredetileg a nagysebességű Pendolino utasainak kényelmét volt hivatott kiszolgálni. Az autóbuszra vasúti díjszabás első kocsiosztály szerinti 16 km jegyet adtak az utasoknak ami rendkívül kedvezményes trasfer ár. Prágában lényegében egy vasúti szolgáltatásról van szó autóbusz formájában 🙂 Az a 60 CZK egy listaár, ebből sokan kapnak kedvezményt főként a vasúttal érkezők, továbbutazók.

     Természetesen a 60 CZK is kedvezményes ár. Nem szabad elfelejteni, hogy Prágában a csomagért fizetni kell. Tehát egy bőröndös utas a 119-en sem csak saját magának kell, hogy jegyet váltson, hanem bőröndjére is. Ez a videon is látszik az automata menüjében.

     Margóra: Csehországban előfordult, hogy a diákok iskolatástáját lemérte (25x45x70) a járművezető az elővárosi buszon és poggyászjegyet fizettetett a gyerekkel.

     Vagyis Prágában a repülőtérről a belvárosba szükséged van a 119-es buszra : 32 CZK (90 perc)+ 16 CZK (300 perc)= 48 CZ ,
     Az AE járaton a csomagok szállítása ingyenes = 60 CZK

     A két utazás végösszege között nincs olyan nagy különbség = 12 CZK

  2. Ha végiggondolod, hamarosan indul a metrófelújítás. Dugó lesz dugó hátán.
   Már ma is gyakran dugul be a 100E útvonala. Elég egy koccanás, baleset és a 6+2 reptéri busz a dugóban fog állni.

   A jövőben-M3 felújítás alatt- a legjobb választás a 200E+MÁV lesz.

   Visszatérve Prágába az AE menetideje a reptér felé ugyan 30 perc, de a belváros felé ugyanez az út 50 perc! Az alternatív 119+metro 35 perc fixen.

   Én úgy látom hasonló helyzet fog kialakulni idehaza is!

   1. Prágában annyi az előny, hogy három busz van a reptéren.
    100, alapdíjas: Reptér – Zličín (B metró vége)
    119, alapdíjas: Reptér – Veleslavín vasútállomás (A metró)
    AE, külön tarifa: Reptér – főpályaudvar (C metró)

    Itt ezt nehezebb lenne megvalósítani, de az Örsről indulhatna egy gyorsjárat éppenséggel.

    Azt mondjuk érdemes beleszámolni, hogy a 100E és a 200E is ugrik, ha meglesz a reptéri vasút. Addig a 200E+MÁV most is van olyan jó választás a belvárosba, mint a 200E+M3, viszont nem sok külföldi ismeri ezt a lehetőséget.

    Én mondjuk annyiban korrigáltam volna a MÁV-csatlakozást, amikor kiépítették, hogy a Ferihegy vasútállomás kijjebb került volna, az Üllői és a 4-es út kereszteződéséhez (ahol a vasúti átjáró is van). Innen elég lett volna a busz, egy jól kigondolt vasúti menetrend mellett, ahhoz hozzáhangolva a buszt. A lehető leghosszabb kötöttpályás szakasz a lehetőségekhez képest, 15 perces követéssel, a busz pedig csak éjjel ment volna beljebb, de akkor egész a Deákig.

    A jegy SZÍNE, ha kivitelezhető, eltérhet szerintem 🙂 Mondjuk a külön jegykezelő is támpont lehetne, mivel a turista csak elgondolkozna rajta, hogy mi is itt a hiba. Tény, a buszon már késő szembesülni vele, de ki lehet azt plakátolni.

    Visszatérve arra, amit a posztban említettél, a BKK-kalauz enélkül is jó ötlet lenne, csak most bekerülne plusz két oldal 😀

    1. Nem hinném, hogy a nyomtatóban papírt cserélnének folyamatosan színváltás miatt 🙂 …

     Ami a RIGO -t illeti ott feltünés mentesen fizet majd az utas többet. Egy csippanás és nem is tudja az utas, mennyit is fizetett a reptéren bankkártyával. Ezért is fontos lenne jelezni, hogy ez nem az aminek látszik.

     1. A RIGO-val akkor számoljunk szerintem, ha előbb kiépítik, mint a reptéri vasutat. Kb. ugyanolyan konkrét határidők vannak megadva mindkettőnél 😀

      Amúgy is, nem arról volt szó, hogy a RIGO csak a hozzá kapcsolódó kártyákkal lesz kompatibilis? Vagy menet közben kiderült, hogy bankkártyával is lehet majd használni, csak én maradtam le róla?

      Mellesleg, beszéltük, hogy az időalapú jegyrendszer bevezetésével, amit a RIGO-val együtt szabadítanak majd el, az egész árlista nulláról lesz várhatóan újrahúzva. Nem biztos egyáltalán, hogy akkor is dupla ára lesz a 100E-jegynek. Persze az más kérdés, hogy a reptéri vonatokon se zárja ki semmi az emelt tarifát, de ezt azért kétlem, hogy meglépik, mivel az itt élőkkel szemben is lehúzás lenne. Elvégre a reptéri vasútnak minimum 3 vonala lehetséges (a 100-as és a 43-as mellett tudtommal a Keletibe is megvan a vágánykapcsolat).

      1. Úgy hallani a nyáron meglezdik a RIGO kampányt és újdonságként lesz mobilalkalmazás is amibe feltölthető lesz a RiGO és csak az ellenőrnek kell majd megmutatni az alkalmazáshoz tartozó bérletigazolványt…

       Nem hinném,hogy a reptéri vonat különdíjas lenne, hiszen azok főként személy és zónázó vonatok.

       Az időbalapú jegynél én 900 körülire tippelem az alapjegy árát..

     2. Bár lehet majd PAYG rendszerben bankkártyával fizetni a buszon, átverés nem hiszem, hogy lesz. A buszokon levő validátoroknak nem véletlenül vannak érintőképernyői is, azon bankkártyás tranzakciónál valószínűleg a tranzakció összege is megjelenik. Ha minden jól megy, ősztől már indulhat a PAYG része is a RIGO-nak, de ez még egyáltalán nem biztos 😀

      1. Itt nem szándékos az átverés, csak a körülmények megtévesztőek. Az utas számára nem jelzik, hogy emelt díjas a szolgáltatás.

       Hidd el tapasztalat, hogy ha tudod mennyi a fix tarifa, nem nézegeted a kijelzőt, csak a hangot.

       Hogy fér bele a napijegy limitbe a különdíj? A rendszer tudja majd külön kezelni?

     3. Ha van rá szándék és igény, akkor megoldják. Jelenleg azonban erről nincs szó. Valószínűleg így is fog maradni, nem véletlenül nem érvényesek már most sem egyéb jegyek a reptéri buszra.

      A legvalószínűbb az, hogy külön típusú jegyként kezeli a 100E jegyét, amit nem számít majd a többi felhasznált jegyhez, a napijegy mellett ez is ki lesz számlázva.

 2. Én 900-ra a 60 perces jegyet lőném. Egy percenként 15 forintos tarifa már elfogadható szerintem. Tehát a 30 perces lenne 450, a 60 perces 900. Annál magasabb áron már nem lehet úgy beállítani az új árlistát, hogy (különösen a helyiekben) pozitív előrelépésként hasson.
  Tény, elsőre jelentős bevételkiesésnek hat, de a bérletek adják a jegyárbevételek többségét tudtommal.

  1. Az alap jegy mindenhol a 60/90 perces.Erre írtam a 900 forintot.
   Az ennél rövidebb idejű jegy általában korlátozásokkal jár pl: nem lehet vele átszállni, csak 2 zónára érvényes..

   1. Pesten nincs zónás rendszer, és ez jól is van így szerintem.

    A 60/90-essel nincs baj, de én egy 30-ast is hozzátennék.

    Illetve némi kiegészítés: kell bele a Szlovákiában használt “menetrendalapú” rendszer. Ott, ahol egy busz menetideje baleset nélkül, pusztán a dugó miatt képes a triplájára nőni (16-os busz pl.), mindenképpen kell, különben a dugóban bírságolás lesz az abszolút pótdíjforrás, ami csak a BKK-val szembeni ellenszenvet növeli.

    1. A zónát szeretik idehaza félreérteni. Az alap zána pl 100 Budapest esetében a közihazgatási határon belüli területet fedné le.

     A prágai alapjegy amivel a reptérről bejutsz a városba 4 zónára érvényes.

     A menetrend alapú időmérést fontosnak tartom. Ezt többször leírtam.

 3. A RIGO-ba nem baj, ha a különdíj nem fér bele. Sőt 🙂

  Lévén ez eleve időszakos járat, létezhet a RIGO-n kívül. Mivel külön jegy van rá, ami nem függ össze a többivel, ezért csak segít a járat megkülönböztetésében, ha RIGO helyett papírjegy van rá. Ha pittyegőterminált raksz bele, akkor feltűnés nélkül többet fizet az utas. Ha viszont a RIGO nem pittyeg a jegykezelőn, akkor az utas úgyis elgondolkozik, hogy mi a gond.

  Az elektronikus környezetben egyedül létező papírjegynél nem igazán tudok elképzelni “különebb” külön tarifát 😀

  Az csak javít a dolgon, hogy az egyedi festés miatt a 100E-n járó buszokat más vonalra ki se lehet adni.

    1. Mint ahogy azt sejteni lehetett – tapasztalat a matricás elsőajtózásból- a 100E megjelent csepelen a 159-es vonalán.
     Ennyit ért a matricázás..

     Kérdés: AKKOR HONNAN IS LEHET TUDNI, HOGY MELYIK VISZONYLAT KÜLÖNDÍJAS?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .