A Nyugati pályaudvar

Lezárult a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nemzetközi pályázat, melynek nyertese a londoni Grimshaw Architects által vezetett csapat lett.  Megnéztem  a koncepciót és kissé csalódott vagyok.  A legtöbb olvasóm már tudja, hogy kőbányai  vagyok, így naponta vonatozom a Nyugatiba, hiszen Kőbánya és a belváros között a vasút a leggyorsabb közlekedési mód. 

Tapasztalataim alapján a Nyugatiba érkező utasok egy része a metró felé indul tovább, míg másik jelentős része a körúti villamost veszi célba. Ez utóbbi csoport tűnik most a vesztesnek, hiszen számukra nem csökken a gyaloglási távolság.  Az egész koncepcióban számomra a legnagyobb hiba, hogy hatalmas távolságokat kell leküzdenie az utazni vágyóknak az ingázóknak. Teljesen egyet értek Vitézy Dáviddal  abban, hogy hosszútávon kell tervezni és a kapacitás kiépítésénél. Pontosan ezért nem értem, hogy miért nem kerülnek vágányok a Ceglédi váró , ma kormányablak épülete előtt, hiszen ez szimetrikusabbá tenné az épületet és a két többletvágányra biztosan szükség lesz  forgalmi zavar vagy kapacitásnövelés esetén. MIvel nem titkolt módon Budapest központi pályaudvarát építjük, így  van  egy olyan érzésem, hogy több ma a Keletiből induló vonat átkerül majd a Nyugatiba. Aki még emlékszik, kb 10 éve felmerült a Keleti-pu bezárása…

Vitézy Dávid korábban egy interjúban az Arena plaza kapcsán hibaként emelte ki, hogy a bevásárlóközpont nem a pályaudvar fölé épült, hanem a Kerepesi út túloldalára. A Nyugati pályaudvar egy bevásárlóközpont mellett és részben az alatt helyezkedik el. Én biztosan  bevontam volna a tervezésbe  Westend-et is, hiszen  rég hallani a Westend 2 esetleges megépítéséről.  A vágányok bevásárlóközponttal történő befedése olcsóbbá is tehetné a beruházást amellett, hogy a vágányok feletti terület  100%-ban hasznos területté válna.  

A képeket nézegetve ne feledkezzünk meg egy tényről: A föld alatti vágányok csak az alagút megépülte és forgalom alá helyezése után lesznek használhatóak és az nem ebben az évtizedben lesz.  Ez azt jelenti, hogy a felszíni vágányok száma átmenetileg csökken, míg az utasszám nem. 

Mi a helyzet az átmeneti időszakban és az építés ideje alatt?    A legegyszerűbb válasz erre az, hogy a körvasút miatt kevesebb vonatnak kell bejönnie a Nyugatiba.  Ezzel nekem az a gondom, hogy  látom a leszálló a tömeget a Nyugatiban , hiába állitja Dávid, hogy az utasok nagyobb része nem ott száll le. Biztosan igaza van, de ez a kisebb rész is jelentős szám, az Ő úticéljuk bizony a belváros.  

Erre akár megoldás is lehetne a  Mexikói útnál tervezett vasútállomás, de a kisföldalatti, vagy ha úgy tetszik az M1 metró , véleményem szerint nem volna képes elszállítani a vonatról a Mexikói útnál leszálló és a körúti villamosra igyekvő  tömeget. 

Ennél kapacitásban jobb megoldás lenne  Törökőr MÁV+M2 állomás , de itt még a tervezés sem zajlik. A hetes buszra rázúdítani mindenkit Zuglónál szintén nem jó ötlet. Itt is az M4 meghosszabítása segítene, de ez sincs napirenden.

Nem szerenték kukacosnak tűnni, de a koncepció kék vonalakkal jelöli  az utasáramlás fő útvonalát. Csak nekem  tűnik fel, hogy  teljesen megfeledkeztek a körúti villamosról? Mindenki a metrókról és a 14-es villamosról száll csak át a vasútra?  Honnan kerül reggelente az a sok ember a pályaudvar irányából a 4-6 villamos megállójába?

Kék vonallal jelzik az utasáramlás irányát

Melyik pályázat tetszik nekem?

Természetesen az én véleményem szubjektív, hiszen  kizárólag a közlekedő szemszögéből néztem a projekteket. Számomra , utas számára érdektelen a létrejövő zöld felület, hiszen az a környéken lakóknak fontos, nem a naponta ingázóknak. A nyeretes projekt szerintem nem illik bele a városképbe és elnyomja a Nugati pályaudvar 19. századi épületét. 
Számomra sokkal jobban illik a városképbe  Albert Wimmer ZT-GmbH és a  Zaha Hadid Limited Finta és Társai Építész Stúdió Kft. pályázata. Az előbbi kicsit a bécsi új főpályaudvarra emlékeztet tetőszerkezetével, de nem nyomja el a környezetét. Belesímul a  Westend és a 19. századi Nyugati pályaudvar képébe.

Albert Wimmer ZT-GmbH

A leginkább az eredeti  épületet követő terv a Zaha Hadid Limited , Finta és Társai Építész Stúdió Kft. pályázata. A lenti képen jól látható, hogy a körút felől nézve az új , Westend melletti csarnok forma és színvilága szépen követi az Eiffel csarnok forma és színvilágát.

Vitaindítónak szánom ezt a pár sort. Arra vagyok kíváncsi, hogy ti , hogy látjátok  ezt a fejlesztést.

2 hozzászólás a következőhöz: “A Nyugati pályaudvar

  1. Nehéz úgy véleményt alkotni, hogy nem ismerjük a koncepciót, a pályázatokat. Tudom, hogy manapság ez nem divat, de linkelhetted volna ezeket a cikkbe.

    1. Nyelv-ész Szerepel a link a Nyugati pályaudvar hivatalos oldalára. Én , mint írtam is kizárólag utas szempontból néztem a pályaműveket. Mi az ami szubjektív véleményem szerint bele illik a városképbe. Utasként számomra érdektelen a park vagy a sétány a vágányok mellett, hiszen mint írtam is az kerületieknek fontos szempont. Utasként a rágyaloglás, látvány , időjárással szembeni védettség a lényeges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük