A Nyugati 15-16. vágánya

Egyre népszerűbb  a városon belüli utazások alkalmával is a a 100a vasútvonal. Az M3 metróvonal felújítása kapcsán kapacitás problémák is várhatók, hiszen a vonatokon a reggeli csúcsidőben, Kőbánya Kispesttől már csak állóhelyeket lehet találni , gyakran az utolsó kocsikban is. A Közlekedő tömeg nevű szervezet is felvetette a vasút bevonásának hiányát a metrópótlásban. Az M3 metróvonal Kőbánya-Kipest  állomás és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszán jelentősen segíthetne a vasút a kieső metrószakasz pótlásában az S20, S21, S50, Z50 elővárosi viszonylataival, amelyek már több éve Budapest bérlettel használhatóak.

MÁV 100a -vasútvonal: A Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal a MÁV 100a számú vonala. Kétvágányú, villamosított vasútvonal, a nemzetközi törzshálózat tagja. Megengedett sebesség : Szolnok-Cegléd 160 km/óra, Cegléd-Albertirsa 140 km/óra, Albertirsa- Kőbánya-Kispest 120 km/óra, KÖKI-Nyugati 80Km/óra . Viszonylatai : S50, Z50, S51,G50. Átlagos napi vonalszám: 182 személyvonat.

A vasútvonal metrópótlásként történő használhatóságát beárnyékolja, hogy a városon belüli vonalszakasz felújítása részben egybeesik a metrófelújítással. 2018 tavaszán indul meg a Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó és Zugló vasútállomás illetve megállóhelyek állomás rekonstrukciója, ami jelentős fennakadást okoz majd mind a ceglédi, mind a lajosmizsei vonalon. Az állomások felújítását feltételezhetően vágánybővítés is követi majd a ferihegyi vasúti fejlesztés miatt, ennek oka kapacitás bővítés.

A Budapest–Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal a MÁV 142-es számú, zömében egyvágányú és nem villamosított, állomásközi közlekedésre berendezett vasúti mellékvonala. Kezdőpontja a Nyugati pályaudvar. Forgalmi szempontból két részre oszlik, a Nyugati–Lajosmizse szakasz a budapesti agglomeráció hivatásforgalmát, míg a Lajosmizse–Kecskemét szakasz inkább a környező tanyavilág és Kecskemét környéki kisebb települések forgalmát szolgálja. Hossza 98 km. Viszonylatai: S21 Sebességkorlát : 80 km/óra.

A vasútvonal , leggyengébb belvárosi pontja a végállomása, a Nyugati pályaudvar 16. vágánya melletti peron, amely egy maximum 1,5 méter széles torkolatban végződik. Ide érkezik be gyakran a késések miatt egyszerre két elővárosi vonat. Ez elviselhetetlen torlódást okoz, főként esős időben amikor mindenki a leggyorsabban szeretne esővédett helyre jutni. Természetesen érthető módon a vonatok bejárásakor szeretik kerülni a keresztezést, de biztosan célszerű a reggeli csúcsidőszakban, erre a vágányra érkeztetni egy vagy néha két zsúfolt vonatot?

Budapest bérlet használhatósága (zónahatár) az írásban érintett vasútvonalakon (100a -Monor-Szolnok ) :  Ferihegy megállóhelyig, S50, Z50 viszonylat, (142 – Lajosmizse-Kecskemét) : Pestszentimre, S20 viszonylat

A 100a és a 142-es vasútvonal átlagos napi utasszáma eléri 27.000 főt ! Ennyi utas kényelmes kiszolgálásnak feltételeit meg kell oldani határos időn belül. A vasútvonal Magyarország kapuja a repülőtérről érkező utasok számára és ezért elfogadhatatlanok a Kőbánya-Kispesten, Kőbánya alsón, Zuglóban és a Nyugati pályaudvaron  látható állapotok. Hamarosan megkezdődhet a 100-as vonal Kőbánya-Kispesttől a Ferihegyi légikikötőn átvezető új részben föld alatt vezetett szakaszának kijelölése, ezzel még fontosabbá válik ez a vasútvonal és bizonyára megnő az utasforgalma is, hiszen jelentősen kényelmesebb bejutást biztosít majd a reptérről a belváros felé. Itt tartom fontosnak megemlíteni, a már tervként létező új vonali megállóhely kialakítását a Mexikói út metróállomás mellett, ahol közvetlen, aluljárón át létrejövő kapcsolat alakul majd ki a kisföldalatti (M1) és a repülőtéri vasút között, kényelmesebbé és feltételezhetően korszerűbbé téve a repülőtérről, közvetlenül a belvárosba történő kényelmes és korszerű eljutást. Erről további információkat ide kattintva tudsz elolvasni.

Keretes magyarázatok: Wikipedia


Olvass bele ezekbe is :

5 hozzászólás érkezett ehhez : “A Nyugati 15-16. vágánya

  1. Most vettem csak észre, hogy május 1.óta nincs angol és német utastájékoztatás a MÁV Fecskéin.

    1. Az egyedi hang lehet, mivel a Flirteken soha nem volt többnyelvű tájékoztatás. A Fecskéken viszont volt angol és német.

  2. Szerintem hülyeség, hogy a MÁV szerelvényeit lehet BKV bérlettel használni. Én a Lajosmizsei vonalon utazok nap mint nap. Ha Kökin szállok fel, akkor már rohanni kell a helyekért, mert nem biztos, hogy van megfelelő mennyiségű ülés. Nagyon sokan járnak már Pestszentimrétől, holott ott legálább 5 féle “kék” busz jár. Én miért nem vehetem adott esetben igénybe a MÁV bérletemmel a buszokat? Minden esetre szerintem nem méri fel eléggé az utasok számát a MÁV. Hogyan is tudná, ha bárki felszállhat BKV bérlettel is? Én meg ácsorgok a havi több 10.000 Ft-os bérletemmel. Nevetséges, vagy inkább siralmas

    1. A mizsei vonal villamosítása tervben van és nagykapacitású járművek beszerzése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .