A mobil FUTÁR

futarA BKK ma tette közzé a hírt, miszerint 3 nap alatt 7500-an töltötték le  az új FUTÁR mobil alkalmazást. A közleményből én úgy érzem a BKK-t meglepte, hogy ennyire nagy az érdeklődés az alkalmazásuk iránt. Számomra ez is csak annak bizonyítéka, hogy mennyire nem ismeri a BKK saját utasait és azok szokásait. Elég megnézni a BKK járatainak indulásait megjelenítő mobilalkalmazások letöltési adatait megnézni és máris nyilvánvaló, hogy azok egyenként is jóval 100 ezer letöltés felett járnak. Hatalmas az igény egy olyan alkalmazásra, amely segít dönteni a lakásból, vagy a munkahelyről kilépve, jó útirányt választani.  Még az offline , tehát menetrendi adatokat összehasonlító BP menetrend vagy a Budapesti menetrend nevű mobilalkalmazások is hatalmas segítséget nyújtanak azzal, hogy mindennapos kiindulási pontjainkat (megállóinkat) rendszerezni tudjuk és a kapun kilépve csak egy pillantást vetünk a telefonunk kijelzőjére és máris könnyedén el tudjuk dönteni, hogy jobbra , vagy balra induljunk majd el. A BKK FUTÁR mobil-alkalmazásából épp ez a lehetőség hiányzik. Épp az amire a leggyakrabban van szükség. Jó dolog egy térképes útvonaltervező, de valljuk be őszintén, milyen gyakran utazunk számunkra teljesen ismeretlen helyre, ahová ilyen segítséget kell igénybe vennünk. Évente 1-2 alkalommal? Az átlag budapesti ismeri a várost annyira, hogy az egyes városrészek főbb vonalaival tisztában legyen.

Itt találd meg a megállódat, ha tudod !Nézzük mit kínál a BKK FUTÁR alkalmazás. Gyorsan telepíthető. Induláskor időnként összeomlik, de ez egy beta verziónál még elfogadható. A kezdőképernyőn azonnal megjelöli tartózkodási helyünket, ez esetemben mindig nagyon pontos volt. Itt kezdődnek a kisebb nehézségek.  A kiindulási pontnál annyi nyilat jelenít meg, hogy lehetetlen átlátni a helyzetet. Nagyon ki kell nagyítani a térképet, hogy támpontot kapjunk. Itt megint azzal szembesülünk, hogy a helyes megálló illetve a menetirány kiválasztásához nagyon jól kell ismerni a helyszínt és tudni kell térképet olvasni, haladó szinten. Ezután kiválaszthatjuk a keresett megállót. Ilyenkor listázza az összes megállói indulást. Erre általában nincs szükségünk. Szerencsére a menüből kiválasztható egy viszonylat is, ilyenkor csak annak indulási adatai jelennek meg..  A megjelenő adatok pontosak. Az online adatok mindig zöldek, míg a menetrendi adatok feketék. Ez nagyon jó megoldás. Sajnos, mint a leírtakból látszik, a keresett indulást megtalálni több lépéses-bonyolult, de mindenképp időigényes-feladat. Ez hatalmas hátránya az alkalmazásnak.

BUDAPESTI MENETREND-alkalmazásAz eddig elérhető alkalmazások közül én még mindig Szincsák Tamás Budapesti menetrendjét találom a legjobbnak. Ez nyújtja a számomra legjobb megoldást. A különböző viszonylatok tetszés szerint rendezhetőek és csoportosíthatóak. Tetszőleges számú könyvjelzővel láthatjuk el őket, hogy az otthonról, vagy a munkahelyről történő induláshoz szükséges időpontokat láthassuk. Én úgy érzem Szincsák Tamás tudja, mik azok az információk, amelyekre az utazóknak, a napi rendszerességgel tömegközlekedőknek ténylegesen szükségük van. Biztosan vannak akiket lázba hoz, ha a mobiljukon meg tudják nézni az érkező autóbusz rendszámát, de valljuk be őszintén, erre egy utazás megtervezésekor nem igazán van szükség. Én örömmel fogadnám , ha a BKK szabadon hozzáférhetővé tenné a FUTÁR adatokat és azokra építve egy vagy több valóban jól használható alkalmazás jönne létre.

Megállói menetrend Csak egy viszonylat Rendszám, típus
villamos indulások 9-es busz indulásai Screenshot_2014-09-21-21-05-50

 

BKK FUTÁR – nyitó kép Az első elment, A második beállt A busz a megállóban áll
NYITÓ KÉPERNYŐ ELMENT A megállóban van

3 hozzászólás érkezett ehhez : “A mobil FUTÁR

 1. Nekem a FUTÁR utazástervező gépes verziója is tetszik, de hiányolom belőle az egyszerű menetrendet. Mert tényleg az a legnagyobb baja, hogy sok idő mire kikeresem a megállóhelyet.

  Debrecenbe csináltak egy online menetrendet a http://menetrend.derke.hu/ -t, és ezt is úgy tervezték, hogy GPS jelek alapján állapítsa meg a menetidőt, csak a szolgáltató nem osztotta meg velük az adatokat. És a mobil menetrendjük is hasonít Szincsák Tamáséhoz, csak ezt be lehetne programozni a valós jelek kiírására. Tényleg sokkal egyszerűbb, hogy nem kell tértképezni.

  És én úgy gondolom, hogy az utas többre megy egy egyszerű összevont menetrenddel (http://menetrend.derke.hu/?getlines=34,1;35,1;35E,1;35Y,1;36,1;36E,1;36Y,1), mint rengeteg szétszórt kicsivel. De mivel az alapprogram megvan nem kerülne sok munkába összeállítani egy ilyen menetrendet.

  1. Egy Debreceni – A BKK az asztali utazástervezőt alakította mobilalkalmazássá. Ez az egyetlen probléma az egésszel. Az utasok többsége nagyon ritkán tervez új útvonalat. A mindennapos használat során inkább az a kérdés, hogy mikor áll be a busz a megállóba!

   Jó ötlet, hogy megtekinthető, melyik megállóban áll épp az a busz amelyiket várom, vagy amelyikhez (éjjel) sietek. Helyismerettel ez pontosabb mint az időpontkijelzés.

  2. Azonos megállóból induló, azonos útvonalat követő belvárosi járatok esetében jó lehet egy összevont menetrend, de például a LIGET tér esetében több helyen vannak a megállók és még s nevük sem azonos. A liget tér megállói: Liget tér(9,151,162), Kápolna utca(95), Kőbánya alsó vasútállomás (3,28,62)

   Még logika sincs az elnevezésben, mert a Liget téren a 151-es busz két helyen áll meg. Liget tér és a Kőbánya alsó vasútállomáson. A villamos Kőbánya alsó vasútállomás megállójához a Liget téri 151-es buszmegálló van közelebb..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .