A metrókapuk buktatói

Igen, már több alkalommal foglalkoztam a metrókapuk kérdésével, de úgy néz ki most állunk a legközelebb ahhoz, hogy ezek valójában  be is épüljenek metróállomásaink előtereibe.  Tudom sokan azt gondolják, hogy támogatom a bliccelést, de tévednek. Engem az ablakon kilapátolt pénz zavar, amelyet a BKK jegy ellenőrzésre , beléptetésre költ. Ez a tevékenység  ma , tapasztalatom szerint szinte kizárólag látszat tevékenység és nem a jegy nélkül utazók kiszűrésére, hanem a rendszeresen fizető utasok értelmetlen zaklatására épül. Természetesen ezt bizonyítani lehetetlen, hiszen a BKK nem szeretne kimutatást  készíteni a pótdíjazások okairól. Erre még 2012 környékén tettem javaslatot sikertelenül.  Minek kéne szerepelnie egy ilyen kimutatásban?  A pótdíj kiszabás okának és előzményének.

Tapasztalatom szerint ők fizetnek ma pótdíjat:

  • Van bérlete- de nincs hozzá bérletigazolvány
  • Van bérlete de a fordulónapon elfelejtett szelvényt cseléni 1-2 nap késés
  • Van bérlete, de a diákigazolványról hiányzik a “bélyeg”
  • Van bérlete, de nincs nála a diákigazolvány
  • Van bérlete, de otthon felejtette -később bemutatta
  • Van jegye, de a jegykezelő hibásan bélyegez vagy rosszul lyukaszt – ismételt jegykezelés.
  • Van jegye, de egy csuklós buszon csak egy jegykezelő üzemképes.

Én a legritkább esetben látom, hogy jeggyel nem rendelkező utas fizetne pótdíjat, kivéve a hajléktalanok akik adatait szeretettel veszik fel az ellenőrök, javítva a pótdíjazás statisztikáját.
A beléptetésről meg ne is beszéljünk. Minden budapesti jól ismeri a beléptetést végző dolgozók munkavégzési hatékonyságát. Több teszt is bizonyította, hogy bármivel le lehet jutni a metróállomásokra, csak határozottnak kell lenni. 

Most térjünk rá fő témánkra, magukra a kapukra. Fontos tudni, hogy a kapuk nem tudnak csodát tenni és nem szüntetik meg a bliccelést, bármit is értünk ez alatt. A gyakorlati tapasztalat 5-15% körüli bliccelővel számol, működő kapuk esetében. A gyártók folyamatosan fejlesztik ezeket az eszközöket és megpróbálják kizárni a bliccelés lehetőségét, de a bliccelők mindig egy lépéssel előbbre járnak.  Meg kell említeni azt is, hogy a kijátszhatóságuk nem minden esetben a gyártók hibáiból adódnak. Sokkal gyakoribb , hogy a szolgáltatók határoznak meg olyan  paramétereket, amelyek miatt a kapuk rendszere megkerülhetővé válik.

Vegyük szemügyre a Deák téri kapuk hibáit. Jól látható, hogy a zárt kapu szárnyai között simán átfér egy gyerek, de ez legyen a legkisebb gond. Azonnal látható , hogy a BKK a kapukat kizárólag beléptetésre szeretné majd használni. Az érkező utasok előtt a kapuk automatikusan nyílnak majd. Megjegyzem, több város használ ilyen rendszert.  Ennek legfőbb hibája, hogy az adatgyűjtést pontatlanná teszi. Vitézy Dávid erre azt írta, hogy az adathalmazok (Big Data) elemzésével kinyerhetőek az utazási szokásokkal kapcsolatos információk. Miért kéne elemzéssel kinyerni azt , amit egyszerűen is be lehet gyűjteni és ezzel még biztonságosabbá is tehetnénk az automatikus beléptetést?

Mit azt jeleztem a BKK hasonló rendszerben gondolkodik, mint ami a fenti videón is látszik. A kapuszárnyak között a Deák téren is könnyű átnyúlni és egy tárggyal imitálni a kifelé haladó utast.  Ilyen esetben, mivel  nincs kiléptetés, a kapu kinyílik és várja a kilépő utast. Mivel az ajtószárnyak között ember érzékel, így nem záródik be akkor sem, ha ellenkező irányú mozgást érzékel. 
Ez a fajta csalás könnyedén kiküszöbölhető, ha van kiléptetés is, hiszen ebben az esetben az ajtónyitó mechanizmust a kártyaolvasás indítja be, nem egy tárgy (kabát, sál,..) érzékelése.

Ez a pár jelenet bemutatja, hogy milyen nehéz jó kaput tervezni. A robusztusnak tűnő első kapu hátránya épp annak masszív volta, amely könnyen megtartja az azt átugró ember súlyát.  Igen, tudom ez nem egy gyakori bliccelési mód, de jól demonstrálja a kapu hibáját.

Ennél nagyobb hiba a lassan záródó kapu, amin egyszerűen át lehet futni még mielőtt annak szárnyai bezáródnának. 

Ez a fajta csalás könnyedén kiküszöbölhető,ha a kapuk alaphelyzetben zárva vannak a kijáratoknál is.

Fontos megjegyezni a vész és üzemi bejáratok megfelelő biztosításának hiányát. ez általános hiba több amerikai városban is vannak nyitott üzemi átjárók a metrókapuk mellett. Ez kerülendő!

Mivel Budapesten forgókaros kapukkal nem számol a BKK, így csak érdekességként mutatom be, hogy ezek milyen egyszerűen  kijátszhatók és tényleg csak kidobott pénz az ezek beszerzésére fordított összeg.

Van még egy kérdés, amelyet a BKK -nak orvosolnia kell majd. Ezek a törvény által meghatározott kedvezmények, ingyenes utazásra jogosító kártyák , visszaélésre történő felhasználása. Ma minden 65 évnél idősebb személy ingyenesen utazhat, vagyis a nagymama személyiével az unoka simán átjut ezeken a beléptetőkapukon minden feltűnés nélkül, sőt  az elsőajtós járatokon is gond nélkül tud majd ingyenesen utazni. 

Megoldás-e a metrókapu
Biztosan csökken a bliccelés?

Az írás célja kizárólag a figyelemfelkeltés volt. Még van időnk olyan rendszert választani, amely biztonságos beléptetést biztosít, csökkenti a bliccelést és csökkenti a szükséges ellenőrök számát!   Itt nem árt megemlíteni, hogy információim szerint a BKK eredeti terve nem tervezte a beléptetőszemélyzet létszámának csökkentését és az ellenőrök leépítését sem. Ez ugye ezt jelenti, hogy nem váltjuk ki az élőerőt a beléptetőkapukkal, tehát a tevékenység költsége nem csökken, hanem nő.   Ha nem tévedek ez az összeg ma 20 millió vonaljegy árával megegyező összeg. Van ennyi bliccelő ??
Én magam, támogatom a metrókapuk beépítését, de kizárólag csak abban az esetben, ha az minden metróállomásra beépítésre kerül és ha ez  beléptetőszemélyzet teljes leépítésével jár!   Az ellenőrök egy része átképezhető lenne  állomási segítővé. Itt feltételül szabnám az ápoltságot, a kiváló kommunikációs készséget akár több nyelven is és egy tényleg jó szabású egyenruha viseletét.

Kép forrása: Bkk Rigo,  video: Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .