A MÁV E-jegy buktatói

Aki ismer, tudja, hogy minden technikai újdonság érdekel. A Simple alkalmazás béta tesztelői között is itt voltam, mert szeretem a kényelmet és az elektronikus megoldásokat. Amint megjelent a MÁV e-jegye az elsőkként próbáltam ki, pedig csak városon belül vonatozom és azt is BKK bérlettel. Ki kellett próbálnom épp úgy mint a szerencsétlenül sikerült BKK e-bérletet , egy évvel korábban.  Először kicsit furcsa volt, hogy az alkalmazás halmozza a kedvezményeket, hiszen a START kártya 50% kedvezménye mellé még akár további 20% kedvezményt is nyújt a Vonatinfo alkalmazás keretében megváltható e-jegy. Ma azonban kissé megrendült a bizalmam, igaz ennek nem maga az e-jegy az oka, inkább a MÁV nem mindig utasbarát szabályzata és tájékoztatása.

Nézzük a történetet. Adott egy utas aki Vácról szeretne Győr felé utazni. Mivel több alkalommal már megjárta -az indulás előtt nem kapott IC pótjegyet-, így most egy nappal korábban váltotta meg menetjegyét a két végállomás között egy darab Vonatinfos e-jegy formájában. Ezzel már hibát is követett el.  Mivel Vác és Győr között közvetlen vonat nincs, így az átszállást egy rövid budapesti trolizással kell megoldani. Vagyis két külön vonal , két külön viszonylatát kell igénybe venni. Sokan azt mondják most, hogy ez mindennapos. Igen az, egészen addig amíg vonatunkkal szembe nem indul el egy nemzetközi IC, esetünkben a Metropolitan. Szerencsére nem történt katasztrófa, de a vonat több órás késéssel és Veresegyház felé történő kerülővel érkezett meg a Nyugati pályaudvarra. Utasunk előrelátó és amint a vonatot a MÁV törölte, azonnal érdeklődött a MÁV Direkt telefonos ügyfélszolgálatán a teendőkről.  A nagyon kedves tanácsadó hölgy megnyugtatta, hogy a Keleti pályaudvar személyes ügyfélszolgálatán(!) jegyét gond nélkül át fogják írni a következő IC-re. A hölgy el is mondta, hogy a személyes ügyfélszolgálat a Keleti pályaudvar melyik zugában található. A vonat  2 óra késéssel beérkezett a Nyugati pályaudvarra, ahonnan egy gyors trolizással már a MÁV Direkt által jelzett személyes ügyfélszolgálaton találta magát az utasunk. Itt kezdődtek a meglepetések.

Az e-jegyet átírni nincs módjukban, mivel azt csak vonali állomáson tehetik meg!  Hangsúlyozom egy e-jegyről beszélünk, amely lényege épp az, hogy ne kelljen sem pénztárba , sem pedig automatához elmenni. Ezzel a MÁV munkavállalót-így pénzt- takarít meg, elméletben.  Miért nem vonali állomása a Keleti pályaudvar egy a Keleti pályaudvarról induló belföldi Intercitynek? A MÁV erre is tud magyarázatot adni. A keleti pályaudvar ugyanis nem csatlakozó állomás, tehát hiába vonali az onnan induló belföldi IC esetében, de mivel az e-jegy kiindulási állomásának fejállomása a Nyugati pályaudvar ezért a Keletiből induló belföldi IC-re a meglévő e-jegyet csak a Nyugati pályaudvaron tudják átírni!  Ugye ezt mindenki érti??

 

Van egy 150 éves üzletszabályzat, amelyet össze kéne hozni az e-jeggyel!  Ez így nagyon nem fog menni. Értem és logikus is, hogy 150 évvel ezelőtt egy helyjegyet csak az adott vonalon tudtak kiállítani, hiszen még papír és postairón volt az eszközkészlet. Ma 2018- ban már az összes vonat minden adata szabadon hozzáférhető, nem csak a vonali dolgozóknak, de mindenki számára aki rendelkezik egy internetképes mobiltelefonnal. Magyarul minden pénztárban tudják, hogy Vác-Bp Nyugati személy 2 órát késett és ezért utasunk nem tudta elérni az  egy órával korábban már elindult Ic-t. Minden pénztárban tudják, hogy van-e még helyjegy a következő IC-re -hiszen ezt az utas is látja saját mobiltelefonján. Ezek ismeretében miért is kell az utast keresztül metróztatni Budapesten csak azért, hogy a lekésett vonatra szóló jegyét átírják egy következő induló vonatra? Mi van, ha a Nyugatiban átírt jegyen szereplő , a Keletiből induló vonatot nem éri el a Keletiben az utasunk, mert a belvárosban dugó van?

Az eset tanulságai:

 • Soha ne váltsunk jegyet teljes útra!
 • Mindig szakaszonként váltsuk meg az e-jegyet, így egy késés, baleset esetén mindig tudjuk időben törölni a következő szakasz jegyét és legalább az árának egy részét visszakapjuk.
 • Bombázzuk email-ekkel a MÁV-ot, hogy biztosítsa a külön hely- vagy pótjegy vásárlásának lehetőségét a VONATINFO e-jegy szolgáltatásának keretében is.

A történetnek van még egy érdekes része. A MÁV azt hangoztatja, hogy az e-jegy mindig egy kizárólagos vonatra szól és azt csak az adott vonaton lehet felhasználni. Ez a tapasztalatok alapján nem igaz, mivel magára a jegyre is az van írva hogy  éjfélig érvényes.  Ez így jól is van, mert könnyű lekésni a vonatot.

Tisztelem én a hagyományokat, de miért kell 2018-ban egy utasnak tudnia, hogy mi az a vonali állomás, fejpályaudvar, csatlakozó állomás és ismerni az országos vasúthálózatot ? Miért kell 2018-ban az utasnak aki már e-jegyet váltott kinyomozni, hogy melyik állomás melyik pénztárába kell mennie, hogy megkapja a pénzét , vagy átírassa elektronikus jegyét egy másik vonatra, mert a szolgáltató nem tudta teljesíteni vállalt személyszállítási kötelezettségét?


Frissítés: 2018.július 22.

Eszmecsere és a felhasználási feltételek átböngészése után a következőkre jutottam:

 • Az E-vonatjegynek két fajtája van az egy adott  vonathoz kötött és vonathoz nem kötött. Az egy adott vonathoz kötött jegy értelemszerűen csak az adott vonaton használható fel. Ezeknél a MÁV-Start többletkedvezményt biztosít.
 • A nem egy adott vonathoz kötött jegy feltüntetett érvényessége az adott nap éjfél, de magát az utazást három órával később kell befejezni, vagyis hajnali 3 órakor.

Még egy idézet a MÁV-START honlapjáról, amely azonban sajnos nem felel meg az általam tapasztaltnak és a panaszban leírtaknak sem.Végig nyomogattam az összes lehető variációt az alkalmazásban de csak pótjegyet váltani nem enged. A Keleti pályaudvari személyes ügyfélszolgálatról is a csarnok egyik automatájához küldték a panaszost külön pótjegyet váltani. Ez számomra egyértelműen azt jelzi, hogy a MÁVStart munkatársai sem ismerték ezt a lehetőséget,


Frissítés: 2018 július 23

Megszületett a megfejtés a külön pótjegy váltására egy lelkes vasútbarátnak köszönhetően. A Vonatinfó alkalmazás ténylegesen biztosít külön pótjegyváltási lehetőséget, igaz kicsit elrejtve a laikus szeme elől. Nem a szolgáltatásoknál kell beállítani, ahol azt nem engedi az alkalmazás, pedig logikus lenne, hanem Keresési feltételeknél kell  a Csak igényelt felár/KOK csúszkát átállítani. Fogalmam sincs, hogy mit jelent a KOK (KocsiOsztály Különbözet), de biztosan ez is közismert. Végülis örülök, hogy sikerült megoldást találni arra amire a MÁV Direkt két munkatársa sem tudott választ adni. Köszönet ezért a vasútbarátnak aki rájött a megoldásra!
Egy új és korszerű szolgáltatásról van szó, amelynek vannak még gyermekbetegségei. Ezeket orvosolni kell . Szerintem ezt az üzemeltető hamarosan meg is fogja tenni és egyszerűbb, kényelmesebb utazást biztosít majd ezzel számunkra!

(kép: index.hu, Máv-Start)

8 hozzászólás érkezett ehhez : “A MÁV E-jegy buktatói

 1. Szia,

  ha már a Nyugatiban volt – bár telefonon más tájékoztatást kapott-, már ott megkísérelhette volna a helyjegycserét a késés miatt.

  “biztosítsa a külön hely- vagy pótjegy vásárlásának lehetőségét”
  biztosítva van, csak megfelelően kell testreszabni az alkalmazásban mit akarsz kiválasztani, tehát van lehetőség arra, hogy a 23:59-ig érvényes teljesútra szóló menetjegyet megváltsd, és szakaszonként válts az általad elért IC-re hely/és pótjegyet… csak ebben az esetben két különálló e-jegyet mutatsz be.

  Az utolsó észrevételem pedig, hogy nem ott azonnal a vonathoz-, akár a következőhöz szaladva ugrok be intézkedni a panaszommal kapcsolatban, hanem veszek egy új pót- és helyjegyet, a késésről még a késett vonaton kérek igazolást, és utólag akár e-mailben kérem a kompenzálást.

  1. István- elméletben igazad van. A gyakorlat azonban gyakran eltér az elmélettől.
   A vonaton a jegyvizsgáló nem tudott tájékoztatást adni. A vonat kerülőúton érte el a Nyugatit. A csatlakozás a Keletiből úgy érhető el, hogy rohansz a trolira. Mésnap reggel dolgozni kell menned. Sietsz. Az e-jegyet kimondottan ilyen célra találták ki.

   Én is azt a tanácsot adtam, hogy több e-jegyet érdemes váltani és így a következeő ilyen esetben törölhető.

   A Mávdirekt , nagyon udvarias munkatársa bevallotta, hogy Ő még nem látott e-jegyett és az alkalmazést sem ismeri. Kizárólag az internetes jegyváltáshoz ért.

   1. Amit leírtam az gyakorlatban alkalmazható:

    – késett vonaton ülök, igazolás kérhető a késéről…
    de legfeljebb a végállomásra beérkezve az információn kérhető (még csak nem is pénztár kell, hogy legyen)

    – igazolás a kezemben, amivel utólag e-mailben tudom intézni a visszatérítést, és nem rohangálok emiatt sehova.

    Tehát úgy gondolom, hogy a cikk nem a valóságot tükrözi, ez egyetlen egy egyedi esetet tartalmazó történet (amely érthető), de NEM állandó. “Az E-Jegy buktató? és az eset tanulságai?”ugyan…

    Ráadásképpen, én lehet még csak nem is intéztem volna semmit, ugyanis a következő IC kalauzát megkeresem, elmondom a bajomat és átadom a kapott igazolást, aki erre ha nem talál nekem szabadon maradt ülőhelyet, akár felajánlhatja az 1 osztályon utazást, ha csak ott tud leültetni -és ezzel már kompenzáltak is.

    1. István azok alapján amit írsz feltételezhető, hogy vasutas vagy.
     Én elmúltam 40 és még nem kértem soha igazolást. Közben végeztem egy kis közvéleménykutatás vidékről ingázó kollégáim között. Senki nem kért még igazolást késéről és azt sem tudják, hogy ilyen van …

     Ez az én ismerőseim között végzett gyors körkérdés eredménye.
     Ne feledjünk el valamit. 2018-at írunk. Az utas, a pénztáros, a jegyvizsgáló is online van! Elméletben mindenki hozzáfér inden adathoz.
     Az adott esetben a vonaton a jegyvizsgáló azt sem tudta, hogy a vonat mikor indul tovább és milyen útvonalon.
     Egy lényeges kérdés: Miért van szükség igazolásra, ha azt a tényt, hogy a vonat órákat késik mindenki tudja? A pénztáros, a jegyvizsgáló, a személyes ügyfélszolgálat… Miért kell igazolni valamit 2018-ban amihez minden szereplő hozzáfér! Van jegye arra a vonatra amely 2 órát késett, akkor Önt kár érte ezért segítünk Önnek átírni a jegyet, mivel az Online rendszerünk erre még nem képes utomatikusan.

     Kinek jutna az eszébe -egy vasutason kívül- egy a Keleti pályaudvarról induló vonatra, a Nyugati pályaudvaron kérni jegyet?
     A Máv-Start honlapja szerint Budapesten egy személyes ügyfélszolgálat van a Keleti pályaudvaron, ezt ajánlotta a MÁV direkt is.
     Miért ne bízzon az utas egy hivatalos, rögzített beszélgetésben elhangzó segítségben?

     Az E-jegy egy remek termék, de javítani kell még rajta, mint a fenti példa is mutatja.
     A vasútnak a saját szabályzatára hivatkozva igaza van, de egy utazáshoz az utas nem fog betanulni 15 kötetnyi szabályzatot.
     Csak ismételni tudom 2018 – at írunk, nem 1918-at!

     Ebben az esetben is elég lett volna, ha a rendszer nem enged, vagy figyelmeztet arra, hogy ne váltson jegyet egyben a teljes útra csak szakaszonként. A Vonatinfo szolgáltatást is ki kell bővíteni egy, csak helyjegy váltási lehetőséget, ami ma hiányzik a rendszerből. Automatából lehet külön, csak helyjegyet venni. Szerintem ezt egyszerűen kifelejtette a fejlesztő.

     A kalauzzal történő egyezkedés nem életszerű. Én jegy nélkül nem szállok vonatra. Aki egyezkedni kezd az inkább rosszhiszeműen száll fel jegy nélkül. Városon belül mindennapos, hogy a Kőbányán felszállt utas , ha a kalauz odaér hozzá akkor élve a kiskapuval kér egy jegyet Kispesttől, mert ott nincs pénztár és automata sem..

     1. Teljesen mindegy, hogy valaki vasutas vagy nem, a tapasztalatok nem abból adódnak, hogy ott dolgozik-e valaki. A gyors közlekedés az pedig nem a vasútra jellemző, hanem a BKV-re, ahol 10 percenként vagy 3-7 percenként jön egy jármű.

      A kalauzzal történő “egyezkedés” nem tudom miért életszerűtlen, ha van igazolás ugye, de ha nincs is, van olnine lekérdezhetőség, hogy tényleg késett nem?

      Azért van szükség igazolásra mert utólag letagadható minden, elvégre szerződést sem online kötünk, maximum úgy, hogy utólag aláírjuk azt is… Értem én a problémát, és a fejlesztésre való törekedést is, azonban ez a cikk nem erről szól, hanem arról, hogy megtéveszt a saját negatív tapasztalatai miatt más embereket az alkalmazással kapcsolatban, amelyek a valóságnak nem felelnek meg. CSAK helyjegy váltására is van lehetőség.

      1. István – amit meg kell érteni az a következő:
       A MÁV_Start megrendelt egy mobilalkalmazást és azt be is vezette. A fiatalok és vállalkozószellemű utasok azt el is kezdték használni. Facebook adatok szerint már több hónapja.

       Egy utaspanasz kapcsán elkezdtem érdeklődni és kiderült, hogy az szolgáltató erre szakosodott munkatársai még nem is látták az alkalmazást. Ezt nekem rögzített beszélgetés keretében mondta el a MÁV Direkt tanácsadója, akit az internetes jegyvásárlás menüpontnál érsz el, vagyis ez a szakterülete!

       Az utast aki tudta, hogy a nem éri el a Keletiből induló IC-c, szintén a MÁV Direkt tájékoztatta félre..

       Én nem az alkalmazás ellen szólaltam fel, kizárólag egy hiányosságát hoztam napirendre. Ha végigolvastad, te is látod, hogy csak azt javasoltam és javasolom ma is, hogy aki átszállással utazik az több jegyet vegyen, szakaszonként és ne egy jegyet.

       A megoldást a csak pótjegyváltásra egy fiatal ex úttörővasutas srác találta meg és adta tovább a Facebookon! Igen lehet külön pótjegyet váltani, de az nem nyilvánvaló módon tehető meg és a MÁV Start munkatársai azt nem ismerték, lehet még ma sem!

       Szintén láthatod, hogy a poszt folyamatosan frissült, ahogy újabb információk derültek ki.

       Ha követted a Facebookos beszélgetést is, láthattad hogy épp a vasúti blogger volt a legellenségesebb és ő volt az egyetlen aki nem a megoldást kereste. Ez helytelen hozzáállás.

       Ha van egy probléma akkor azt meg kell oldani és nem arra kell hivatkozni, hogy a MÁVnál ez így van és fogadd el.

       Egy 21. századi megoldást nem lehet 19. századi alapokon létrehozni és üzemeltetni.

       A mobilalkalmazás lényeg pontosan az, hogy nem megyek pénztárba, és útközben a pályaudvarra a metrón, trolin váltom meg a menetjegyemet. Ez a MÁV Start célja is! Minél többen használnak e-jegyet, annál kevesebb pénztárosra lesz szükség.

       A vasúti ágazat megnyitásával a magánszektor felé ezek már mindennapi dolgok lesznek. Ha körülnézel a szomszédainknál akkor már pénztár sincs sok esetben és eszük ágában sincs automatákat üzemeltetni, mert mobiltelefon mindenkinél van! A busznál ez már jól látszik. A nemzetközi buszokra szinte kizárólag csak interneten lehet jegyet váltani.

       Amit a MÁV Start elkezdett a mobilalkalmazással az a jövő, csak ezt a dolgozóiknak is tudatosítani kellene. Ne haragudj meg, de ez a vonali meg csatlakozóállomás 2018-ban vicc. Az is hogy a Keletiből induló vonatra a Nyugatiba küldik az utast jegyet cserélni. Gondolj csak bele, hogy nézne rád egy külföldi utas hasonló esetben. Én szeretem a hagyományokat , de a MÁV szabályzatának egy része már a múzeumba való .

 2. Még három évvel később sem sikerült rendesen megcsinálni a programot. Évek óta kerestem a megoldást erre és itt találtam rá, mert továbbra sincs rendes leírás az appról.

  A helyjegy/pótjegy vásárlás továbbra se szolgáltatási téma, hanem keresési feltétel…

  1. Karácsony Sándor – már fejlesztik az új változatot. Bízunk benne, hogy az logikusabb lesz..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .