A lyukasztó

16Ma ismét elgondolkodtam azon, hogy a BKK tényleg arra költi-e az adófizetők pénzét , amire ténylegesen kéne. Állandóan hangoztatja, hogy mennyire fontos az utasok megfelelő tájékoztatása és már a sokadik logót vezeti be, meg a sokadik elsőajtós felszállást jelölő módszert, de a leg alapvetőbb információkat meg sem próbálja érthetően eljuttatni az utasok egy kiemelt csoportjához.  Miért ? A BKK kiemelten kezeli a turistákat. Az ő kedvükért változtatta meg a magyar nyelvű utastájékoztatást és vezette be az angol nyelvű hangos utastájékoztatást a metrókon. Ezek főként olyan információkat juttatnak el a turistákhoz, amelyeket ezek nélkül is könnyen megtalálnának. Ilyen például az átszállási lehetőségek brit bemondása, hiszen az megjelenik a digitális kijelzőkön is.  Ennél sokkal fontosabb lenne a mechanikus jegykezelő készülékek használatának bemutatása, amely számukra teljesen idegen és ismeretlen!

lyukAzzel a nem kis problémával ma szembesültem a turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű 16-os autóbuszon. Ezen a viszonylaton szinte kizárólag mechanikus jegykezelővel felszerelt járművek közlekednek. Már a Deák Ferenc téren észrevettem, hogy a vezetőnél váltott menetjegy használatával kapcsolatban a járművezető nem nyújt segítséget  a külföldi utasnak, aki nem tudja , hogy kezelnie kéne a megváltott jegyét. Ezt a legtöbb helyen úgy oldják meg, hogy a vezetőnél is van egy lyukasztó  és ő kezeli a nála váltott vonaljegyet. Az első megálllónál egy velem angolul beszélő pár próbálta meg kezelni a vonaljegyét. Bedugták a jegykezelőbe, de nem történt semmi. Honnan tudhatták volna, hogy maguk felé kell azt húzni. Miután közös erővel megoldottuk a jegykezelés problémáját, elkezdtek kérdezősködni. Mennyi ideig utazhatnak ezzel a jeggyel? Átszállhatnak-e? Olvasták, hogy 60 percig. Honnan tudják, hogy mikor szálltak fel, hiszen időpont nincs a jegyen…. Kicsit vicces volt az egész.  Nem mertem megkérdezni, hogy hány évesek, de én úgy láttam már rég nem kell lyukasztaniuk… A pénztáros aki eladta nekik a jegyet ezt miért nem látta? A Lánchíd lábánál, felszállt egy nagyobb létszámú japán csoport. Már minden utas lyukasztgatta a jegyeiket, mert jól láthatóan nem tudták, mit is kell tenni a piros lyukasztóval. A turisták kedvesek voltak és hálásak a segítségért, de nem hinném, hogy az utasoknak kéne a turistáknak elmagyarázni, hogy miként kell használni a BKK jegyeit. Ez a szolgáltató feladata.

Tisztelt BKK ! A metrók teljesen felelsleges brit utastájékoztató hangbemondásainak árából, hány a mechanikus jegykezelők használatát bemutató képes tájékoztató matrica kerülhetett volna a turisztikailag jelentős vonalakra? Az tényleg hasznos és turistabarát befektetés lett volna, kivéve ha a turisták pótdíjazása a lényeg..


A BKK válasza:

valasz_egyenes

 

2 hozzászólás érkezett ehhez : “A lyukasztó

 1. “A metrók teljesen felelsleges brit utastájékoztató hangbemondásainak árából”

  ****************************
  Szerinted mennyibe kerül felmondatni azt az összesen 5 perc szöveget? 2000 Ft? 5000 Ft?

  Esetleg az Adidasnál nem kell tudni angolul?

  1. Utas5 A BKK feladata a NYELVFÜGGETLEN utastájékoztatás biztosítása ! Minden Budapestre érkező utast egyenlő bánásmódban kell részesíteni és azonos tájékoztatás illeti meg! Erre remek megoldás a vizuális utastájékoztatás!

   A Metrók esetében remek módon megoldott a kijelzők segítségével a nyelvfüggetlen vizuális tájékoztatás. Teljesen felesleges volt a félreérthető és csak egy nyelv egy “tájszólásával” történő hangos utastájékoztatás bevezetése. Ez az összes többi idelátogatóval szemben kirekesztő.

   Utas5- szerinted egy egyetemi tanár az ELTE-ről 5000 forintért elvállal egy olyan munkát, amely hallgatói és kollégái körében visszatetszést válthat ki? Ugye ezt te sem gondoltad komolyan.

   Utas5- egy multinacionális vállalatot nem igazán lehet összehasonlítani egy a Magyar Adófizetők pénzén fenntartott céggel. Minden költségvetési cég köteles költséghatékonyan gazdálkodni és kerülni a felesleges és az adófizetők körében nemtetszést kiváltó kiadásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .